Bruinrot bij teler pootaardappelen

FLEVOLAND • Di 8 november 2016 | 16:42 • Dinsdag 8 november 2016 | 16:42
Bij een Flevolandse teler van pootaardappelen is bruinrot aangetroffen. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De locatie van de teler maakt de NVWA niet bekend. 

Bruinrot is een besmettelijke plantenziekte. Daarom heeft de NVWA de onderzochte partij pootaardappelen besmet verklaard en mogen andere partijen van de teler niet worden uitgeplant. 

Oppervlaktewater op een perceel gestroomd
Bruinrot komt voor in oppervlaktewater. De NVWA vermoedt daarom dat de besmetting is ontstaan door een zware storm, waarbij oppervlaktewater op een perceel is gekomen. Dat zou in 2015 zijn gebeurd bij het herkomstbedrijf van de pootgoedaardappelen.
 
Ook bruinrot in Gelderland
Behalve bij de Flevolandse teler is ook in Gelderland bruinrot aangetroffen. De twee telers gebruikten hetzelfde pootgoed. Daarom onderzoekt de NVWA ook het bedrijf van herkomst, en andere telers die aardappelen van dat bedrijf hebben gebruikt.

In 2009 werd er voor het laatst bruinrot aangetroffen in pootaardappelen. In 2011 was dat voor het laatst in consumptieaardappelen. 
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel