Bruinrot bij teler pootaardappelen

FLEVOLAND
Bij een Flevolandse teler van pootaardappelen is bruinrot aangetroffen. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De locatie van de teler maakt de NVWA niet bekend. 

Bruinrot is een besmettelijke plantenziekte. Daarom heeft de NVWA de onderzochte partij pootaardappelen besmet verklaard en mogen andere partijen van de teler niet worden uitgeplant. 

Oppervlaktewater op een perceel gestroomd
Bruinrot komt voor in oppervlaktewater. De NVWA vermoedt daarom dat de besmetting is ontstaan door een zware storm, waarbij oppervlaktewater op een perceel is gekomen. Dat zou in 2015 zijn gebeurd bij het herkomstbedrijf van de pootgoedaardappelen.
 
Ook bruinrot in Gelderland
Behalve bij de Flevolandse teler is ook in Gelderland bruinrot aangetroffen. De twee telers gebruikten hetzelfde pootgoed. Daarom onderzoekt de NVWA ook het bedrijf van herkomst, en andere telers die aardappelen van dat bedrijf hebben gebruikt.

In 2009 werd er voor het laatst bruinrot aangetroffen in pootaardappelen. In 2011 was dat voor het laatst in consumptieaardappelen. 
 

reacties (5)

 • Kees

   

  Lekkere opmerking Klaas. Uit welke bron heb jij dit vernomen???

  reageer
 • Piet

   

  Ik heb vernomen dat het twee percelen betreft die 'tegen elkaar ' aanliggen tussen Bomenweg en Kleiweg. Omwonenden zijn wel degelijk ingelicht.

 • Nancy

   

  Zit dat midden in de aardappel ? Want afgelopen week had ik ook flink wat aardappels met zijn bruine holle plek midden in de aardappel?!

  reageer
 • Serge

   

  Nancy, het gaat hier om pootgoed. Niet om consumptie aardappelen. Even goed lezen voor je je hele hebben en houwen op dit forum neerkwakt. Succes met je aardappelen; maak er fijn een stamppot van, dan zie je die bruine plekken niet meer.

 • Klaas

   

  De omliggende percelen aan de Kleiweg mogen niet weten welke percelen besmet zijn, absurt!

  reageer
 • Nopper

   

  Die arme boer kan zich er voor verzekeren.

  reageer
 • Serge

   

  Wat enorm vervelend zeg. Direct schadeloos stellen en veel geld geven. Die arme boer kan er helemaal niks aan doen immers.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert