Provincie wil Nieuw Land voor 5,3 miljoen kopen

LELYSTAD
De provincie wil voor 5,3 miljoen euro de gebouwen van het Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad kopen. De provincie wil er zo voor zorgen dat Nieuw Land zonder schulden kan opgaan in het nieuwe erfgoedpark Batavialand. Dat blijkt uit een voorstel aan Provinciale Staten.

De 5,3 miljoen is veel meer dan de gebouwen en grond waard zijn. Die worden getaxeerd op 2,8 miljoen euro. Toch betaalt de provincie meer, omdat Nieuw Land met de opbrengst een lening kan aflossen bij de Bank Nederlandse Gemeenten die precies 5,3 miljoen euro bedraagt. Nieuw Land krijgt hierdoor financieel lucht. 
Ook de provincie houdt uiteindelijk geld over, want zij betaalde de rente en aflossing op de lening. 

De Cantine van Lelystad
De gemeente Lelystad koopt ook een gebouw. Het gaat om De Cantine, het restaurant aan de Oostvaardersdijk. De gemeente heeft hiervoor een lening van een half miljoen uitstaan.

Businessplan
In Batavialand moeten de Bataviawerf, het museum van Nieuw Land en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) samengaan. Tegelijk wordt het archief van Nieuw Land afgesplitst in een nieuwe organisatie, Het Flevolands Archief. 

Gedeputeerde Staten geven in het Statenvoorstel aan dat het businessplan Batavialand nog onvoldoende zekerheden bevat. Toch wil de provincie het Erfgoedpark financieel steunen met 1,5 miljoen euro per jaar en ook een eenmalige subsidie 2,7 miljoen euro geven. Provinciale Staten plaatsten tot nu toe vraagtekens bij de haalbaarheid van het plan.

Minder bezoekers
Batavialand heeft de bezoekersaantallen in een laatste versie van het businessplan naar beneden bijgesteld. Werd eerst uitgegaan van 350.000 bezoekers in 2022, nu zijn dat er 135.000 in 2020.

Adviesbureau Berenschot noemt deze nieuwe aantallen realistisch. Wel vraagt het bureau zich af of Batavialand wel voldoende geld heeft om zich te kunnen ontwikkelen. Provinciale Staten moeten nog over het voorstel praten.

Lees hier meer over de aankoop van de gebouwen van NLE. 

reacties (22)

 • De Uitleg

   

  Waarom? Waarom beste reaguurders? Heel simpel, omdat het niet het geld is van de mensen die hierover beslissen. Andermans geld geeft makkelijk uit. Daarom!

  reageer
 • Ria

   

  Ik begrijp het niet goed. Als iets 2.8 miljoen kost waarom dan 5.3 miljoen betalen? Wel heb ik begrepen dat de resterende 2.5 miljoen is om schulden af te betalen. Dan zeg je toch dat je het voor 2.8 miljoen koopt en 2.5 miljoen schenkt om de overige schulden af te kunnen betalen. Mijn verstand is waarschijnlijk te klein om dit te snappen.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Weggeven mag niet en net als burgers dit bij huizenverkoop binnen familie doen betaalt men dan wat te veel of te weinig zodat een beoogde partij een voordeel en redding heeft. Meestal is dit bij brugers om de fiscus en gemeenschap te benadelen.

 • Flevogoed

   

  Witte boorden criminaliteit .

  reageer
 • Sneue zaak

   

  Te gek voor woorden,,, geld wordt massaal over de balk gesmeten, betrokken ambtenaren en bestuurders doen weer lekker makkelijk met subsidies en sponsoring.

  reageer
 • Steven Koestal

   

  Smijt maar raak voor een knaak! Degene die dit goed keuren binnen provinciale Staten meteen op staande voet ontslagen worden zonder recht op wacht geld. Walgelijk!!!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Stevie

   

  Pure verkwisting van gemeenschapsgeld

  reageer
 • .\/\/.

   

  Van gemeenschapsgeld wordt er dus méér betaald dan de waarde van het object. Dat zou verboden moeten zijn!

  reageer
 • De ingenieur

   

  Een soort betaald voetbal subsidie. PSV verkoopt het stadion aan de gemeente. Huurt het terug. Huur te hoog. PSV koopt het stadion voor 1 Euro. Of zoals de Arena waar Ajax geen huur betaalt en waar de gemeente geen geld krijgt voor het grondgebruik.

  reageer
 • Hans

   

  Vreemde zaak in 2014 is er een taxatierapport opgesteld waarin alleen al de grond een waarde van ruim 2 miljoen had. Gedeputeerde Rijsberman is voorzitter van bestuur Nieuwland. De Provincie onderhandelt met bestuur Nieuwland over overname van vastgoed. Wordt tijd dat Omroep Flevoland een WOB verzoek indient! Het lijkt erop dat Rijsberman met twee petten bestuurt!

  reageer
 • Knielys

   

  Welja., wordt gewoon bijna het dubbele betaald om dit wanbeleid weg te poetsen en de verantwoordelijken gewoon verder of opnieuw te laten gaan met hun dromen en geld verkwisten!

  reageer
 • Dirk2

   

  Ronduit walgelijk! Dat dit kan in Flevoland! Moet je als ondernemer eens proberen, wordt je uitgelachen en verguist! Wordt dan ook direct het management vervangen? Pure wanprestatie en graaicultuur!

  reageer
 • en zo drukken de bobo's hun plannen door ten kosten van alles,provincie had ook gewoon een financiële inpuls kunnen geven, als dit museum zo belangrijk is voor de polder

  reageer
 • Winterhulp

   

  Failliet gaan is goedkoper dan een bodemloze put te proberen te dempen, en anderhalf miljoen per jaar de zaak steunen? zeker om de directie een inkomens garantie te kunnen geven, walgelijk! Dit geld kan men beter aan voedselloketten besteden

  reageer
 • frits

   

  Wat een geld. Dat is het niet waard. Laat een ondernemer maar een leuk plan verzinnen voor deze gebouwen. Na afsplitsing van het archief hoeft Nieuwland niet meer in leven gehouden te worden. Stop ermee.

  reageer
 • Jan

   

  Is gewoon weer een verkapte vorm van subsidie verstreken. Maar ja is geld van de gemeenschap en dat mag je dat verspillen

  reageer
 • Jeweetwelwieikben

   

  Zo wordt dus met onze belastingcenten omgegaan...

  reageer
 • Willem

   

  Lachen, gieren, brullen. Wat is precies de taak van een provincie. Gaan ze nu ook Urk en Schokland kopen?? Laten ze het geld eens verstandig investeren. Belastinggeld in het putje voor een volgend fiasco.

  reageer
 • juist

   

  Collectie overbrengen naar museum Schokland als onderdeel werelderfgoedstatus. Hele Nieuwlandboel opheffen.

  reageer
 • Jan2

   

  Goed plan, hier hebben ook volgende generaties nog iets aan. Kan gefinancierd worden uit de Floriadepot voor het geld daar echt op is!

  reageer
 • KC

   

  Zo kan je niet met de belastinggelden om. Bij de aankoop direct 2,5 miljoen afschrijven is gewoon belachelijk. Laat de provincie alleen maar het erfgoedgedeelte overnemen en het museum gedeelte failliet laten gaan. De gemeente is verantwoordelijk voor de Cantine.

  reageer
 • johan

   

  Helemaal van de gekke dat de provincie het vastgoed koopt, het is niet aan de provincie om huisjes melker te zijn, en het is aan de organisatie van Batavia land om zelf hun broek op te houden. dit laatste is schijnbaar moeilijk, ik vraag me af hoeveel betalende bezoekers zijn er, wat wordt er aan marketing gedaan. Tevens kun je je afvragen of een renteloze leningen aan een "themapark" niet in strijd is met de Europese regels. Ik kan me zo maar voorstellen dat 1 van de grootste werkgevers in Flevoland, Walibi, dit als een vorm van valse concurrentie ziet. Ik ben benieuwd of de leden van PS wakker genoeg zijn om dit eens goed tegen het licht te houden.

  reageer
 • Albert

   

  Ongelooflijk dat hele Batavia gebeuren is zwaar overtrokken. Kappen met die handel.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Zonder Batavia was er helemaal geen Bataviastad en was er op het werkeiland helemaal nooit wat te beleven geweest buiten wat vrachtvaart.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert