Politiek praat over lokaal vuurwerkverbod

ALMERE
Consumentenvuurwerk, verbieden of niet? Dat is de vraag van GroenLinks in Almere die donderdagavond wordt besproken op de Politieke Markt.

Uit een enquête bleek vorige maand dat zes van de tien Almeerders niet zo nodig zelf vuurwerk hoeft af te steken, maar een grote centrale vuurwerkshow wel leuk vindt. 

Gemeenteraadslid Jessica Kips van GroenLinks zegt nog niet te weten hoe andere partijen tegen deze kwestie aankijken.  

reacties (17)

 • md500

   

  Verbieden, wij hebben een buurman die tot 5 uur s'nachts de zwaarste bommen staat af te steken, zwaar illegaal vuurwerk dus, en opgeslagen in een rijtjeshuis het is gewoon wachten op de klap, en ja de politie daar hoef je niets van te vewachten.

  reageer
 • Bommetje

   

  Volgens mij was het een enquete gehouden in Almere met 3000 deelnemers in een woonplaats waar 200.000 mensen wonen. Dus een paar zuurpruimen die voor de rest verpesten. Vuurwerk is traditie en moet zo blijven. Steek vuurwerk verantwoordelijk en veilig af, dan is er niks aan de hand. En natuurlijk achteraf je troep opruimen. Tuurlijk heb je azijnzeikers ertussen zitten, ja maar mijn hond dit en dat..... Het is maar 1 keer paar jaar mensen!

  reageer
 • Henk

   

  Ik begrijp niet dat deze enquête door Omroep Flevoland niet kritischer wordt bekeken. Logisch dat de meerderheid voor een vuurwerkverbod is. Helemaal als je jezelf kunt aanmelden voor het invullen van een dergelijke enquête. Mensen die tegen zijn zullen eerder geneigd zijn om de enquête in te vullen dan mensen die voor zijn. Een representatieve steekproef was beter geweest als basis voor deze discussie in de raad.

  reageer
 • Mark

   

  Grote onzin een vuurwerk verbod 1x in het jaar vuurwerk afsteken is toch prachtig.Het hoort bij oud en nieuw net zoals oliebollen en champagne.Ik heb zelf trouwens ook 2 honden en die kunnen er prima tegen.altijd maar weer dat zielige gezeur in nederland

  reageer
 • Lexxie

   

  Mijn hond is er blij mee raakt altijd volledig in de stress hij gaat nu vast groenlinks stemmen

  reageer
 • Had jij betere aanpak voor je hond moeten nemen! Geef je tip niet verdoven met pillen want de hond heeft er nog last van vreet zich van binnen op maar kan niet uiten is nog tien keer erger! Doe je gordijnen Dicht zien ze niet al die flitsen en zet je muziek even hard horen ze de knallen niet! En geef het GEEN aandacht!

 • laat alle reacties zien
 • Almere4ever

   

  Ik hoop dat het verbod er komt dan stem ik de rest van mijn leven Groen Links.

  reageer
 • J.

   

  Triest dat ze bij Groenlinks maar blijven zeuren om een consumenten vuurwerkverbod. Staan er geen belangrijkere dingen op de agenda?! Volgens mij blijft de grammofoonplaat hangen bij Groenlinks. Stelletje zeurpieten. Een oud en nieuw zonder consumentenvuurwerk? Nooit!

  reageer
 • Rauhfaser

   

  Het zou mij een lief ding zijn als die pleurisherrie wordt afgeschaft, en je met oudejaar alleen nog champagnekurken hoort knallen. Als vuurwerk alleen een kortudurend, luidruchtig en soms ook mooi einde van het oude jaar zou zijn zou ik het nog kunnen waarderen, hoewel je dan nog steeds met luchtvervuiling en schade aan de natuur zit (vogels!). Maar de laatste jaren begint de ellende al in november, en duurt het tot februari. Het is levensgevaarlijk spul, en men blaast alles op wat los en vast zit in het kader van een soort van mini-burgeroorlog, die niets feestelijks meer heeft.

  reageer
 • Mag toch hopen dat jij alles op de fiets doet en geen auto hebt en niemand van je familie?

 • Mike

   

  Ook u verwart het in Nederland toegelaten consumenten vuurwerk met het niet geoorloofde buitenlandse vuurwerk. Overigens zat ik toen ik een tiener was ca 30 jaar gelden al te luisteren wanneer de eerste knal kwam. Dat was meestal in oktober. Toen hoorde ik daar nooit iemand over. Nu hoor ik het eigenlijk zelfs nog niet in november, maar zie je bergen negativiteit over te vroege knallen. Zijn we met z'n alle niet een beetje zure zeurpieten aan het worden die vooral achter al die media roeptoeters aanlopen? Het wordt allemaal echt schromelijk overdreven. Het enige waar eens hard tegen moet worden opgetreden is de stroom van zwaar buitenlands vuurwerk die via het illegale circuit komt. Maar dan moet dat probleem wel eerst erkend worden en zal de politiek op hoger niveau eens om de tafel moeten zitten met vooral Oostblok landen waar het merendeel vandaan komt. Maar Europa ziet helemaal geen probleem en dan is het voor de Nederlandse politici makkelijker om burgertjes te gaan pesten met verdraaide onderzoeken. En de media doet gretig aan dit soort valse berichtgevingen mee.

 • Mike

   

  Zoals gewoonlijk is de weergave van de resultaten uit het onderzoek zeer gekleurd, zoals de media meestal voor het handje heeft. Allereerst zijn er slechts 3000 respondenten geweest, waarvan jongeren tot 24 jaar zwaar ondervertegenwoordigd waren. En laten zij nu juist het meest positief staan tegenover vuurwerk. Dat maakt de uitslag al scheef. Desondanks steekt 54% van de respondenten vuurwerk af en zelfs 90% tot 18 jarigen en 76% tot 24 jarigen. De 54% zou dus een stuk hoger uitvallen als de leeftijdsverhouding bij de respondenten beter in evenwicht zouden zijn geweest. 69% staat sowieso positief tegenover vuurwerk, 67% is voor (enigszins) handhaven van de huidige regels, slechts 16% wil consumenten vuurwerk geheel verbieden en 28% wil het verbieden als er een grote show voor in de plaats komt. Wel is 40% voor het verbieden van knalvuurwerk. Om iedereen uit de droom te helpen. Een grote show kost veel geld. De gemeente gaat dat niet bekostigen. U? Resultaat is dat die show er niet komt. Die belofte is een zoethouder. En de tegenstanders van knalvuurwerk moeten zich realiseren dat ze feitelijk tegen die harde dreunen zijn (en daar geef ik ze persoonlijk geen ongelijk in). maar deze zijn al niet te verkrijgen in Nederland. Het Nederlandse knalvuurwerk verbieden gaat die ergernis daarom niet weghalen.

  reageer
 • Linkerd Groen

   

  Als het Groen Links lukt om een vuurwerkverbod (vuurwerk is immers slecht voor mens, dier en milieu) er door te krijgen dan beloof ik (als,vaste PVV stemmer) bij de volgende raadsverkiezingen op Groen Links te stemmen. Weg met die troep uit Almere!

  reageer
 • ach ja

   

  Wat u nu zegt valt niet te controleren, door wie dan ook dus; had u het beter niet kunnen zeggen.

 • Kaassie

   

  er staat : 6 van de 10 Almeerders hoeft niet ZELF af te schieten, je zou concluderen, dat 100% van de Almeerders wel vuurwerk waarderen, maar 60% van de Almeerders steekt niet zelf of of zal het kopen

  reageer
 • Jos

   

  De enquête is niet gehouden, je kon een enquête invullen als je wilde. De link daar naar is op anti vuurwerk sites en Facebook groepen geplaatst. De uitslag is dan ook niet representatief.

  reageer
 • Flevo Flevo

   

  Laat het alsjeblieft zoals het is, gewoon lekker iedereen oud en nieuw laten vieren zoals het is, iedereen z'n eigen vuurwerk en niets anders, er zijn al zoveel regels die paar dagen per jaar dat je het hoort, maak je niet zo druk denk ik.

  reageer
 • Precies vind ik ook. Maar je hebt altijd wel zeurs er tussen zitten. Die vroeger het zelf allemaal wel deden en overal aan mee deden en nu opeens niks meer vinden te oud er voor zijn! Kijk maar met dat zwarte piet gebeuren ook! Alles kan in Almere maar ondertussen kan niks meer! Lekker terug naar Amsterdam

 • Ed

   

  Ik weet niet of het u is opgevallen, maar de knalletjes van vroeger zijn de laatste jaren veranderd in keiharde dreunen, alsof je in een oorlogsgebied zit. Dus sommige vuurwerkliefhebbers laten het zélf niet zoals het was. En ze houden zich niet aan de regel om alleen een paar uur voor en na de jaarwisseling te knallen. De jaarlijkse gewonden hebben in ieder geval niet "gewoon lekker oud en gevierd".

 • jo jo

   

  Gezien het aantal stemmen is die enquête een fiasco te noemen.

  reageer
 • Anoniem

   

  Op basis van hoeveel deelnemer is deze enqutete gedaan?? Staat nergens vermeld

  reageer
 • Malle Pietje

   

  Het probleem zit hem niet in het consumenten vuurwerk. Het zit juist in het illegale vuurwerk. In November hoor je de harde knallen al. Zo hard klinkt legaal vuurwerk niet eens. Het legale vuurwerk verbieden zal het probleem dan ook niet oplossen. Een vuurwerkshow is mooi maar ook.zelf siervuurwerk de lucht in knallen is ook leuk. Geef de mensen een eigen keuze. Doe ook een show rond 12 uur. Optredens ervoor en er na. Gewoon een goede feestavond.

  reageer
 • Flevogirl

   

  Waar is de uitslag van de enquête in te zien? Ik ben eigenlijk wel benieuwd. Gezien de hoeveelheid vuurwerk dat ieder jaar wordt afgestoken in de straten en de sfeer onder de buren tijdens dit feest lijkt het mij onwaarschijnlijk dat er meer mensen tegen dan voor zijn.

  reageer
 • de Massa

   

  WAAR, Wanneer en onder wie is deze enquete gehouden? Ook de uitslag is wel interessant om te weten.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert