Straatpraat: Zwarte én witte piet in Sinterklaasjournaal

DRONTEN
Het Sinterklaasjournaal is sinds woensdagavond weer begonnen, maar over het uiterlijk van de knecht van Sinterklaas is nog maar weinig duidelijk. De NTR introduceerde tijdens de eerste aflevering van dit jaar een zwarte én een witte piet. Op dit zogenoemde compromis wordt gemengd gereageerd.

Vanaf 2014 waren er in het Sinterklaasjournaal al alternatieve pieten zichtbaar, zoals een clownspiet en een roetveegpiet. Maar voor een radicale omwenteling vond de NTR het dat jaar nog te vroeg. Dit was ook het geval in 2015, toen het Sinterklaasjournaal teruggreep op de traditionele zwarte piet.

Welke weg de publieke omroep dit jaar inslaat zal nog moeten blijken. Voor Straatpraat peilden we de meningen in Dronten. 

reacties (9)

 • Mart

   

  Ik vond de reactie van een vierjarige die naar het Sinterklaasjournaal keek wel grappig. Wijzend op de witte Piet zei ze: "die had zeker geen zin om zich te schminken".

  reageer
 • Dorpsgenoot

   

  mijn zoon van 6 ziet het verschil niet eens. Wat doen we weer moeilijk mensen.

  reageer
 • traditioneel

   

  Mijn zoontje van zes stond bij de witte Piet in sintjournaal op van de bank en wijst naar de tv: Dat is geen Piet, dat is een gewone man met een pruik op.... Zo kijken kinderen..... Waarom niet dit 'feest' afschaffen, dat scheelt 6 weken gediscusieer om NIETS en neemt de nare smaak weg die dit 'feest' inmiddels met zich meebrengt.

 • Rein

   

  Kinderen vinden pepernoten van een zwart-geschminkte Piet net zo lekker als pepernoten van een anders-gekleurde Piet en kadootjes van een anders-gekleurde Piet net zo leuk als kadootjes van een zwart-gekleurde Piet . Doe toch niet zo moeilijk...

  reageer
 • amber

   

  een nieuwe politieke partij oprichten! zwarte piet moet zwart blijven. de naam van de nieuwe partij is Z(o) Z(wart) M(ogelijk)

  reageer
 • .\/\/.

   

  En hoe gaat die partij de rijksbegroting dan op orde krijgen? Met zwart geld waarschijnlijk? Even serieus: one-issue-partijen zijn er al genoeg (PvdD, SGP, PVV)

 • me

   

  Piet werd zwart door de schoorsteen, maar dat kan helemaal niet meer met de centrale verwarming. Vandaar dat piet steeds minder zwart wordt. door de schoorsteen kan alleen maar bij huizen met open haard.

  reageer
 • Jan

   

  Ja hoor, natuurlijk.. Schiet nu toch eens op met dat gezeur.

 • laat alle reacties zien
 • Flevoburger

   

  Aanstaande vrijdag verschijnt het boek ‘1000 jaar Sinterklaas’, een co-productie van wetenschappelijk onderzoeksjournalist Peter van Trigt en Gouwenaar Hans Kreuger. Kreuger hoopt dat het boek voor een kantelpunt zorgt in de oneindige Zwarte Piet discussie. “Zwarte Piet is een metafoor en heeft niets met racisme of met enige vorm van slavernij te maken, dat staat nu onomstotelijk vast,” benadrukt Kreuger. ”Sint Nicolaas stond voor het goede en Zwarte Piet voor het kwade, net als dat engelen wit worden afgebeeld en duivels zwart. Het ying-yang effect zeg maar.”

  reageer
 • Rauhfaser

   

  Allemaal prachtig, die cultuurhistorische exegese die het probleem weg probeert te rationalliseren als een 'metafoor', en ons op die manier moet verzoenen met een traditie die volgens weer andere cultuurdragers gewoon uit de duim gezogen is. Je kan er uren over debatteren, maar uiteindelijk gaat het om de vraag of we zo'n traditie in deze vorm moeten voortzetten of aan moeten passen aan de moderne tijd, waarin een blanke baas met zwarte knechten als cliché gewoon niet meer kan.

 • liefje

   

  Als degene die tegen zwarte piet zijn nu eens drie weken met vakantie gaan hebben zij geen last van zwarte piet. Laat de kinderen toch genieten die drie weken per jaar.

  reageer
 • Jan

   

  De meeste daarvan vieren toch al elke dag vakantie van ons belastinggeld. Teveel vrije tijd en dus teveel tijd om zich met ons feest te bemoeien.

 • wolverine

   

  wat een laf land worden we toch,om maar minderheidsgroeperingen hun zin te geven.het is ons land.bevalt het je niet ga dan weg.we hebben jullie niet geroepen om hierheen te komen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Je moet maar durven: 'het is ons land' - die minderheidsgroeperingen waar je het over hebt zijn geboren en getogen Nederlanders, hoor! Overigens behoor ik zelf niet tot enige 'minderheidsgroepering' en ben ik óók tegen het latente racisme dat Zwarte Piet belichaamt.

 • Rein

   

  Eh.....veel mensen die Piet liever niet zwart zien zijn gewoon hier geboren, net zoals u ( vermoed ik) en ik .... Ben je laf als je naar minderheidsgroeperingen luistert? Of ben je laf als je met de massa meeroept? Of heeft het met laf-zijn niets te maken?

 • MKM

   

  Van Zwarte Piet mag u vinden wat u wilt. Bedenk echter wel dat er vele andere minderheidsgroeperingen te benoemen zijn, ook waar u of ik deel van uit maken. In dat licht vind ik uw stelling over minderheidsgroeperingen nogal wat...

 • Andrea

   

  Ik vind het belachelijk,laat zwarte piet ZWART

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert