Gemeente en Meerpaal sluiten vrede met lening van vijf ton

DRONTEN
Het college van burgemeester en wethouders in Dronten heeft donderdagavond van de gemeenteraad alle lof gekregen voor de oplossing in het conflict over de financiering van De Meerpaal. Daarmee lijkt een einde te komen aan het conflict, dat al duurt sinds de gemeente het eigendom van het gebouw in 2005 overdroeg aan De Meerpaal.

Al meer dan tien jaar kibbelen de gemeente en De Meerpaal over de financiering van het groot onderhoud en de vervangingen in het gebouw. De Meerpaal spande tal van procedures tegen de gemeente aan en ging zelfs naar de rechter.

Onderhoudsplan
Vorig jaar werden de gemeente en De Meerpaal het eindelijk eens over een onderhoudsplan. De Meerpaal moet de komende jaren flink investeren om het pand en de voorzieningen op peil te houden. Daarom is afgesproken dat de gemeente een lening van vijf ton verstrekt. De Meerpaal betaalt daar een rente van 2,5% over en moet de lening in vijf jaar aflossen.

Raadsleden tevreden
Alle raadsfracties toonden zich ingenomen met deze oplossing. Ze benadrukten allemaal het belang van De Meerpaal voor Dronten. Albert Bleijenberg (GroenLinks): "De Meerpaal is in veel opzichten het hart van de gemeente Dronten, met een belangrijke maatschappelijke taak."

Jan Ammerlaan (Leefbaar Dronten): "Wij zijn blij dat alle neuzen nu dezelfde kant op staan." Ferdinand Zomerman (CDA) was het daarmee eens: "Laten we elkaar nu de hand geven en samenwerken aan de toekomst van De Meerpaal."

Hoge rente
Wel wilden veel fracties van wethouder Ton van Amerongen weten waarom het zo lang geduurd heeft. B en W en De Meerpaal hadden namelijk al in februari overeenstemming bereikt. De wethouder antwoordde dat er onder andere lang is gesproken over de rente van 2,5%. Dat had van GroenLinks wel wat minder gemogen. "Wij mogen geen staatssteun geven en moeten dus een marktconforme rente rekenen", reageerde de wethouder. "Ik kan niet anders."

Wat de meeste fracties betreft, is het voorstel een hamerstuk voor de komende raadsvergadering. Alleen de ChristenUnie hield een slag om de arm.

reacties (1)

  • Hans

     

    De Meerpaal is belangrijk voor Dronten, dat zeker. Maar het is ook een plek waar de gewone amateurkunstenaar niet terecht hoeft. Lokale theatergroepen, toneelclups, koren ed betalen het volle tarief om te mogen spelen in 'onze' Meerpaal. Een schande! Neem daarbij de ijselijke manier waarop de gemeente al jaren omgaat met die andere, bijzondere, kunstorganisatie (XL) dan vind ik het maar vreemd dat er maar zo weer 500.000 euro is voor de Meerpaal terwijl XL het moet rooien met minimale middelen. Overigens wel met meer bijzondere projecten!!! Hulde voor XL!

    reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert