Je vindt een dode eend, wat nu?

FLEVOLAND
In Nederland is vogelgriep geconstateerd bij watervogels in Zeewolde en in de Gouwzee. Rijkswaterstaat heeft in Flevoland zo'n 200 dode vogels gevonden. Het is nog niet duidelijk of de dieren allemaal het slachtoffer zijn van de ziekte.

Vanwege de vogelgriep moeten kippen en ander pluimvee in de stal blijven: de ophokplicht.

Wat moet je doen als je een dode vogel vindt? 
Verschillende instanties houden zich bezig met het registreren van dode vogels. Als je een dode watervogel in water binnen de dijken vindt, bel je met het waterschap Zuiderzeeland (0320-274 911). Rijkswaterstaat gaat over de Randmeren; hen bel je (0800-8002) als je iets vindt in het Wolderwijd of aan de rand van het Veluwemeer. 

Wat gebeurt er met een melding?
De melding komt uiteindelijk terecht bij de NVWA (045-546 31 88). Zij registreren de meldingen en bepalen of onderzoek naar de vogelgriep nodig is. Dit doen ze als er meerdere dode watervogels worden gevonden op een plek waar tot nu nog geen zieken dieren zijn aangetroffen.

Wie onderzoekt zieke dieren?
Als de NVWA een groep dode watervogels verdacht vindt, dan wordt die naar Wageningen Bioveterinary Reserach gebracht. Dit instituut in Lelystad onderzoek alle dode watervogels op de vogelgriep. Op dit moment zijn ze daar erg druk, want er komen veel meldingen binnen. 

Een dode eend, afblijven?
Een dode vogel is niet per se besmet met de vogelgriep. Toch is het verstandig om het dode dier te melden bij het waterschap en het karkas niet aan te raken

reacties (6)

 • Zeewoldense

   

  Elk nadeel heb ze voordeel: wat minder zwanen in het wolderwijd zou wel prettig zijn ;-)

  reageer
 • Serge

   

  Niet met de blote handen aanraken hoor. Dat is gevaarlijk en onhygiënisch. Gewoon met zak uit het water vissen en naar de lange muur in emmeloord brengen. Krijg je nog een tientje ook.

  reageer
 • Jol

   

  Chinees dan heb je Pekingeend Haha grapje

  reageer
 • Kees

   

  Langs de westermeerdijk heb ik een X aantal eenden (witte buik) dood zien drijven.

  reageer
 • kees d.

   

  Vreemd dat er gisteren alleen dode mannetjes van de kuifeend en tafeleend dreven bij het Tulpeiland. Waren ook veel zieke en verzwakte eenden die lastig werden gevallen door zwarte kraaien.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • kokkie

   

  lekker opeten....

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert