Vertraging door Floriade-fouten erger dan gedacht

ALMERE
De fouten die de gemeente Almere heeft gemaakt bij het onteigenen van camping Waterhout leiden tot een grotere vertraging dan eerder gedacht: zeven tot acht maanden. Mocht de camping uiteindelijk ook nog tegen de grondverwerving een cassatieberoep instellen bij de rechter, dan krijgt Almere met een jaar vertraging te maken. Dat kost de gemeente dan maximaal drie miljoen euro extra.

Dat blijkt uit het raadsvoorstel dat binnenkort op de politieke markt wordt behandeld. De gemeente wil dat de camping plaatsmaakt voor de Floriade.

Planning nu wel heel krap
De onteigeningsprocedure was erop gericht dat de gemeente de grond per januari 2018 in handen zou hebben. Door de gemaakte fouten wordt dit zeven tot acht maanden later. Vorige week zei wethouder Tjeerd Herrema nog tijdens een persconferentie dat het twee tot drie maanden extra tijd ging kosten.

De planning is nu voor de gemeente wel heel krap geworden. De gemeente moet een deel van de grond namelijk voor augustus 2018 overdragen aan Rijkswaterstaat. Die kan dan tegelijk met de verbreding van de A6 zorgen voor de aanleg van een afslag naar het Floriade-terrein. Als dit niet lukt, moet de gemeente opdraaien voor de extra kosten. Die kunnen oplopen tot drie miljoen euro.

Cassatie kost Almere miljoenen
De deadline van augustus 2018 haalt Almere niet als de camping uiteindelijk een cassatieberoep instelt. De gemeente heeft dan ook een groot belang om er uit te komen met de camping. Er komt een bod richting Waterhout voor een verhuizing naar Almere Haven.

reacties (61)

 • Florian de Velder

   

  Almere moet geen megalomane projecten aangaan die de toekomstige financiële huishouding van de stad in de waagschaal stelt. Dit is echt een onverantwoordelijke beslissing geweest. Het gehele bestuur dient persoonlijk aansprakelijk te worden gesteld.

  reageer
 • Tasja Valencia

   

  Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. Onmiddelijk stoppen met de Floriade. Het is net de EU: een voortdenderende trein waar je niet meer vanaf kunt, maar waarvoor je in de toekomst wel de immense rekening mag betalen.

  reageer
 • Hannes

   

  Inderdaad uw nuance is terecht!. Waar ligt de schaal verdeling, om goed te bepalen waar de juiste afzetgebied ligt!. En dat weet land en Tuinbouw met alle telecommunicatiemiddelen vandaag de dag dondersgoed!. Daar hebben we de Floriade/woonwijk in deze overdreven strategische structuur niet voor nodig!!. En zeker niet op zo'n kwetsbare locatie waar letterlijk en figuurlijk al velen kostbare wortels zijn geschoten!!!.

  reageer
 • Gemeenteraadslid

   

  Als ik de gemeente was zou ik stoppen met de gehele procedure, de camping laten zitten en ze een schadevergoeding betalen. De enige kosten die gemeente Almere dan nog heeft aan dit debacle is deze schadevergoeding. Dat bespaart een hoop geld. Als je Almere dan op de kaart wilt zetten bouw je een F1 circuit en organiseer je een F1 race. Daar heb je jaarlijks wat aan en zet Almere wereldwijd op de kaart. Kosten? Ongeveer evenveel als 1 maal een floriade organiseren.

  reageer
 • hmmm

   

  Kleine nuance aanbrengen aan deze semie onzin: De Nederlandse land- en tuinbouw loopt mijlenver voor op de rest van de wereld bij het verduurzamen van deze sector. Deze ontwikkelingen gaan iedere dag door. Wij hebben geen Floriade nodig om dit te versnellen of aan de wereld te tonen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Herremaatje

   

  nee, dat mag je zo niet zien... Dit is een blunder van jewelste van dhr Herrema en zijn onderdanen. Bij Herrema zijn door hem gegeven ramingen of termijnen altijd een derde van wat werkelijkheid is.... tijd om een eind te maken aan de politieke leidensweg van dhr Herrema en de Almereerders enorm veel geld uit te sparen.

  reageer
 • Hannes

   

  Knappe koppen die nu al kunnen inzien dat de Floriade/woonwijk niet op deze kwetsbare locatie thuis hoort!. Maar vergeet niet als het alleen om de Floriade gaat dat de nieuwe technologie op duurzaamheid en IT ininformatie die nu in alle toonaarden aanwezig is wat de Floriade over vijfjaar overbodig kan maken!. Land en Tuinbouw met al zijn nieuwe duurzame technieken waar ze al goed zichtbaar meewerken kunnen hun product via de IT informatie op de markt brengen!. Vergeleken met het buitenland loopt Nederland zelfs achter op het zo duurzamen innovatiestructuur!. Maar ja we proberen te redden wat er te redden valt!. Laten we nu dan van de Provincie samen met de plaatselijke steden, met alle nu hebbende duurzamen technieken een Floriade op zich maken!. Met alle werkgelegenheid van dien!!!. En Flevoland zal dan voor zichzelf en het toerisme een belangrijke trekpleister worden!, wat zich dan over vijfjaar Floriade Flevoland mag noemen!!. En anders wordt het toch D4 kijken!!

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Dan moet wel iedere Flevolander meetbetalen en niet alleen Almere. Eens zien if he dan nog zo positief erover bent resp. je bereid bent je beurs open te trekken.

  reageer
 • Boels

   

  Nee, ik wil dat de cijfertjes kloppen, over 1+1=2 valt niet te stemmen. Een juridische test loslaten op de tekst van gemeentestukken is ook niet verkeerd, net als vrijwaring voor klokkenluiders. En blijven wapperen met de wet- en regelgeving over onbehoorlijk bestuur.

  reageer
 • Koos kloek

   

  Ik heb ook al lang een AOW en Pensioen uitkering. Het vervelende is dat zovelen van boven de 55 van zie zeurende zanikers zijn zoals hier vastgesteld. En vooral boven de 65 gaat het helemaal los met het chagrijn. Niets deugt er nog en zelf deden ze het zogenaamd beter, laat ons niet lachen. Ondertussen zitten ze thuis met een bak gratis geld en wordt alles geregeld.

  reageer
 • Flevolander

   

  Almere heeft de kans om een eigen floriade neer te zetten die aansluit bij de tijd en hiermee ook de kans om flevoland in een goede daglicht op de kaart te zetten. Een samenwerking met alle steden in Flevoland zou juist hier moeten gebeuren. Iedere stad zou dan de mogelijkheid moet krijgen om zichzelf als deel van flevoland te presenteren misschien krijg je genoeg knappe koppen bij elkaar om dit project goed op de rails te krijgen .En de naam veranderen in Floriade Flevoland en de camping juist in de floriade verwerken zodat er in de mooie tijdelijke natuurtuin gekampeerd kan worden voor heel wat euro's.

  reageer
 • Heleen

   

  Kunnen we niet stoppen met die flauwekul. Er staat nog niks en het kost nu al heel veel geld. Maar wel bezuinigen op groenonderhoud etc. Het is niks en het wordt niks.

  reageer
 • Hannes

   

  Nogmaals de Floriade voor een halfjaar op zich hoeft geen probleem te zijn; Nagelang van vraag en aanbod met alle technologische en duurzame objecten, kan het op elke bereikbare ruimtelijke locatie zijn!. Waar men zich op gaat vergrijpen, dat is de totaliteit van twee samenvoegende projecten op ene kwetsbare locatie met alle droomscenario's van een woonwijk waar men de financie scenario totaal niet op langere termijn kan overzien!!. Continuïteit kan je verbeteren, maar dan wel met een karakter waar het voor iedereen herkenbaar blijft!. En dat gaat op deze kwetsbare locatie voor het Floriad/woonwijk project zeker niet gebeuren!!. Laat alle gemaakte coulance's los en begin bij de basis waar het werkelijk om moet gaan!!. ( En de gemaakte kosten zijn nu nog een druppel op de plaat wat er allemaal met een financiële debacle nog allemaal te verwachten staat!!.)).

  reageer
 • Jan

   

  Fraai hoor.. Getuigt ook van veel respect.. Niet. En wat betreft dat 'uitkering', we zullen jouw AOW en eventueel pensioen, als je weet wat dat is, maar gewoon niet uitkeren, ok?

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  De bevolking heeft nooit initiatieven. Daar is de gekozen gemeenteraad en B&W voor. De bevolking is voornamelijk van het zeurmodel. NIets is goed, ook niet als het wel goed is. Vooral bejaarden met een uitkering doen niets anders dan zeuren en zaniken.

  reageer
 • Ger

   

  Wat een ambtelijk amateurisme! En het is niet de eerste misser. Floriade zou 10 jaar lang een groot feest worden voor Almere. De eerste vijf jaar met missers zit er bijna op. Wat gaan we nog allemaal meemaken de komende vijf jaar?

  reageer
 • Piet

   

  En je zit op een positie waarin je gewoon een spaak in het wiel kunt steken van projecten waar je het niet mee eens bent. Gewoon een paar keer een brief naar de verkeerde geadresseerde sturen en zo. Werkt perfect, en de wethouder is verantwoordelijk.

  reageer
 • Qwerty

   

  Nee. Een ambtelijk apparaat kan slechts voorstellen doen of besluiten uitvoeren. Het kan geen besluiten voorkomen. Daar gaat de politiek over door voor of tegen te stemmen. Anders zouden ongekozen ambtenaren de koers voor de stad bepalen, zonder dat iemand daar invloed op heeft. De vraag is of je dat moet willen.

  reageer
 • Cirefrin

   

  Stoppen met die handel voordat het te laat is.

  reageer
 • Rutger

   

  Herrema is een ramp voor de stad. Incompetente faalwethouder. Doet alles wat hij in Amsterdam de mist in deed gaan in Almere dunnetjes over. Geen idee welke malloot ooit bedacht dat dit stuk overbodig zak botten wethouder moest worden. Kan niks, leert niks, wordt niks. Afserveren die man. En snel.

  reageer
 • Henk

   

  Campingeigenaren de zaak traineren zo lang het kan. Laat ze maar zweten en bloeden voor hun financiële deblace. Er zullen ergens ook wel weer verkiezingen zijn. Dan sturen we Herrema met ok en veren Almere uit.

  reageer
 • Boels

   

  Was het niet de griffier die waarschuwde? Geen kleine jongen. Toegegeven, kennis en kunde is van geen belang voor politici. Maar zou een gedegen ambtenarencorps ons niet moeten behoeden voor politieke onzin/dwalingen?

  reageer
 • Jan

   

  Haha de floriade is nog nooit ergens winstgevend geweest, ben benieuwd of je nog zo praat als de inwoners de rekening gepresenteerd krijgen...

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Nog even en een handvol mensen gaan demonstreren en dan vindt iemand ook nog eens een muis of zeldzame grasspriet.

  reageer
 • Hans

   

  Zo jammer dat zo'n camping waar menig almeerder nooit van af wist zo'n mooi project als de Floriade in zijn greep houdt

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Laten we hopen dat het gezegde klopt:"Van uitstel komt afstel. "

  reageer
 • Claudia

   

  Nou je hoeft toch echt niet gestudeerd te hebben om nu te zeggen als een kleuterklas van ambtenaren DE STEKKER ERUIT met de Floriade.

  reageer
 • Pieter

   

  Ach amtenaar zijn is zo leuk. Geld uitgegen wat niet van jou is, en als het fout gaat zeg je sorry en je gaat verder met fouten maken. Zo is dit project ook. De burgers betalen de prijs

  reageer
 • Enna

   

  Floriade is nooit een initiatief geweest van de Almeerse bevolking. Destijds door een stel egotrippende raadsleden en partijen goedgekeurd. Heeft direct al miljoenen gekost en indirect nog meer. Let wel elke ambtenaar of afdeling die werk verricht voor de Floriade werkt niet voor de bewoners. Floriade al met zijn zoveelste directeur bezig. Gemeente Almere gaat straks ook nog bankier spelen met alle risico's op verlies van nogeens tientallen miljoenen. Floriade is niet meer van deze tijd. De gemeente Almere is al bijna failliet en dan komt dit er straks nog overheen. Met dank aan pvdad66cdavvd en de club van Hr. Huis.

  reageer
 • LHVD

   

  Wat ik niet begrijp is dat de gemeente Almere en de wethouder geld gaam steken in iets waarvan het succes nogal twijfelachtig lijkt. Dat geld krijgt de wethouder echt niet terug uit inkomsten en hoezo geld uitgeven, als het geld er niet eens is? Van mij mag de gemeente Almere onder curatele komen. Ze hebben hier geen verstand van een sluitende begroting en van niet meer uitgeven dan je hebt. Wat mij ook enorm ergert is dat er steeds van 'de gemeente' wordt gesproken, terwijl wij, de burgers, uiteindelijk financieel uitgekleed zullen worden in de vorm van hogere belastingen.

  reageer
 • Gitta

   

  Geef dit geld toch alsjeblieft uit aan jeugdzorg en werkgelegenheid ipv van een project waar niemand in Almere op wacht behalve een paar megalomane ambtenaren

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ach foutjes kunnen gebeuren. Gelukkig gaat vanaf nu alles goed en komt er een prachtig evenement waar Almere miljoenen aan verdient gaan worden. Vervolgens komen er tienduizenden toeristen naar Almere en investeren we verder in de mooiste en veiligste stad van Nederland.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Op de één of andere manier komt het woord "amateurtjes" bij mij op.... Tjonge, om je dood te schamen. Maar we gaan gewoon vrolijk door. Als politicus kom je in NL toch overal mee weg......

  reageer
 • Ron

   

  Maar het kan ook maar zo zijn dat de ambtenaren al meteen schreeuwden dat dit plan niet kon. En de wethouder een visionair inzicht had "onzin die negativiteit waar een wil is is een weg". Ooit zal de waarheid boven tafel komen als er weer een achteraf onderzoek wordt gedaan. En ik hoop daarbij dan wel dat de ambtenaren helder hebben gewaarschuwd. Want mijn wens is dat een ambtenaar zo zou moeten zijn. (Ik ken er althans die dat wel zijn) De wethouder heeft overigens nu een onderzoek lopen naar de kennis en kunde van de ambtenaren. Eigenlijk zou die vraag dus al binnen 2 maanden helder moeten worden.

  reageer
 • Hendriksen

   

  Het KAN niet op in Almere!!!

  reageer
 • Ed

   

  Is dit nu een tragische klucht, een kluchtige tragedie of nog iets heel anders? Wie het weet mag het zeggen.

  reageer
 • Ron

   

  Wat een soap en dan te bedenken dat met 4 of 5 woontorens en wat waterwoningen het doel van 700 woningen bereikt kan worden. tel daar bij op dat er bedrijfsruimte te over is dus dat je dat uberhault niet moet bouwen . Resteert er voldoende ruimte voor de camping en houd je ca. 5 miljoen in de pocket.(in de praktijk nog veel meer) Waar je het floriade event dan moet houden ... tja dat blijft een probleem maar dat probleem is de andere ontwerpblunder en ambtelijke blunder (ook daar had de toenmalige wethouder moeten doorvragen of het bidbook wel uitvoerbaar was) die al in het bidbook is gemaakt want daar stond de camping op plek waar hij nu ook is..

  reageer
 • Joepie

   

  Mooi moment om te stoppen lijkt me ...

  reageer
 • Antjje Ha

   

  Gezien het bedrag wat Atlantis los peuterde kan de Camping nog wel wat meer bedingen. Hun schade is vele malen groter.

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Ik woon in oude wijk en er hoeft niets opgeknapt te worden. Het is allemaal gezeur van bejaarden die overal tegen zijn en bang zijn voor hun uitkering.

  reageer
 • Lezer

   

  Ken de camping niet, maar begrijp deze opmerking niet. Heb toch het idee dat uw reactie niet erg getuigd van kundigheid in het in juist verband brengen van zaken..... Maar ja, eerst nadenken en dan reageren is niet iedereen gegeven.

  reageer
 • Jan

   

  Totale ramp die Floriade maar de raadsleden zijn struisvogel en laten als lekker doorgaan. PvdA eist dat alle collegepartijen pvda wethouder vooral blijven steunen. Hoeveel boter kunnen die raadsleden op hun hoofd meenemen. Zitten ze daar echt alleen om hun zakken te vullen. Het is jullie taak om geld doelmatig te besteden. Niet aan dit soort domme fouten

  reageer
 • H.Visser

   

  Stop nou met die Floriade. Knap eerst de oude wijken op. Als burgers moeten wij straks meer belasting betalen omdat het verliesgevend is. Wij zijn de dupe en de Wethouders gaan weer terug daar waar ze ooit vandaan kwamen.

  reageer
 • Jan

   

  Nee, 3 miljoen extra kosten voor de burger, omdat ambtenaren fouten maken. En die, ach, die komen toch overal mee weg. Uw en mijn geld, en niemand is er op aan te spreken of hoeft iets te vergoeden..

  reageer
 • Hannes

   

  Hoe versnipperend kan het allemaal zijn; Een woonwijk op deze zo kwetsbare locatie zal voor Almere totaal geen toegevoegde waarde en een extra uitstraling geven!. Het wordt een spiegelbeeld wat zijn kilheid goed herkend!!. Nogmaals de Floriade met vraag en aanbod voor een halfjaar op en rond het Kasteel terrein!!, met al zijn mogelijkheden en nieuwe duurzame technologie daarna!!. Zal de continuïteit voor welzijn en economie voor Almere in alle Glorie zichtbaar aanwezig zijn!!. Kwestie van willen en samenwerking waar de markt vandaag de dag om vraagt!!!. Dan komen twee verschillende Polen vanzelf wel bij elkaar!!. Dit gezegd hebbende ook via de media met een bepaalde arrogantie, ervaring en intuïtie.

  reageer
 • Pzaal

   

  Stop er dan gewoon mee!. Dan hoeven ze ook geen geld verspillende fouten te maken!.

  reageer
 • R. Kloosterman

   

  Was die Heerema ook niet verantwoordelijk voor de noord Zuid lijn in Amsterdam? Loopt ook jaren uit en kost iets meer dan begroot. Goed gedaan Gemeente Almere.

  reageer
 • Re

   

  Dus kan het 3 miljoen extra kosten wat de burgers van Almere kunnen ophoesten omdat de camping niet mee werkt. Goede reclame voor een camping!

  reageer
 • Bart

   

  En dan nog te bedenken dat er niet 1 sponsor is gevonden. Geen enkel bedrijf wilt zijn naam meer aan Almere verbinden...

  reageer
 • Dirk2

   

  Zie daar, de PvdA arrogantie wordt eindelijk pijnlijk zichtbaar! Weg met die Herrema en zijn praatjes! Het einde aan de FLOPRIADE lijkt eindelijk ingezet te zijn.

  reageer
 • almere

   

  als ik eigenaar was wist ik t wel in cassatie gaan om de gemeente dwars te zitten tijd rekken zo dat ze die drie miljoen kunnen ophoesten en het laatste moment de cassatie zaak intrekken een vergoeding pakken voor de verhuizing naar haven zo is almere 5 miljoen lichter

  reageer
 • Jos

   

  Goed dat de eigenaren van de camping hun rug recht gehouden hebben. Ze staan sterk; want ze gaan niet voor eigenbelang, maar het behoud van een mooi stukje Almere. De gemeente staat nu met knikkende knietjes en een slappe rug zich af te vragen hoe het zover heeft kunnen komen. Het antwoord is: PvdA wethouders van elders die het karakter van deze stad niet kennen en ambtenaren eveneens van elders die hun vak niet verstaan en geen passie hebben voor Almere.

  reageer
 • Hn

   

  Als ik de eigenaar van de camping was zou ik 2 miljoen vragen om niet in cassatie te gaan. Dan bespaart Almere een miljoen. Gewoon chanteren die wethouder want als het andersom zou zijn, schromen ze ook niet om ondernemers stuk te maken. Wat een uilskuikens die ambtenaren.

  reageer
 • FdH

   

  Dat belooft wat voor de rest van de Floriade als dit het competentie niveau is van mensen die er mee bezig zijn. En ja dit wordt wel een erg goede onderhandelingspositie voor de camping. Zal vast iets stiekem geregeld worden. Psst niet verder vertellen.

  reageer
 • Hansje

   

  Geef elke Almeerder een zakje bloembollen en stop met deze onzin!

  reageer
 • Jip

   

  Tjeerd hou de eer aan jezelf en vertrek! Nu wordende fouten nog gedoogd.

  reageer
 • Jan

   

  Dit is toch prachtig de camping wint hiermee de jackpot. We willen wel verhuizen en willen 500.000 de man/vrouw. Anders gaan we door tot cassatie. Wie het laatst lacht lacht het best, dankjewel PvdA.

  reageer
 • Rob

   

  Wat een stel prutsers, ze hadden het geld beter kunnen uitgeven aan veiligheid want daarmee heeft B&W En de raadsleden ook de plank volledig mee misgeslagen om het nog maar niet te hebben over al de leegstaande panden en bedrijven die wegtrekken uit Almere omdat het daar zo fijn is.

  reageer
 • Pieter

   

  Erg pijnlijk voorde belastingbetaler in Almere inderdaad. Ik woon niet in Almere, en in elke Gemeente worden soms hele domme fouten gemaakt, maar dit is echt een aanfluiting 😂

  reageer
 • Albert

   

  Mooi dan kunnen we nu nog uitstappen.

  reageer
 • Zomaar een gedachte

   

  Dat lijkt me een goede onderhandelings positie voor de eigenaresse van de camping. Een net aangelegd terrein en nog een miljoen of 2 mee. Dan is de gemeente ook nog eens goedkoop uit. Wat een blamage en wat een flapdrol die wethouder. Dat je 1 keer verkeerde info geeft dat kan. Maar 2 keer of misschien wel vaker?!? Deze man is niet geschikt. Is niet in staat om de juiste info van zijn "team" te ontvangen. Succes in Almere. En volgens mij moet de gemeente al een reserve pot aanspreken om een sluitende begroting te hebben. Auw, pijnlijk.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert