Maandag meer duidelijkheid over vogelgriep

ZEEWOLDE
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verwacht maandag meer duidelijkheid te geven over de vogelgriep in Zeewolde. Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad onderzoekt dit weekend of de gevonden dode vogels de zwaar besmettelijke en dodelijke variant H5N8 hebben. 

Aantal gevonden dode vogels Zeewolde loopt op
Rijkswaterstaat heeft inmiddels 700 dode vogels gevonden in het Wolderwijd bij Zeewolde. Afgelopen dagen werden er dode vogels met vogelgriep gevonden. Vrijdag stond de teller op 200 dode vogels. De dag daarna kwamen daar 250 stuks bij en op zondag nog eens eenzelfde aantal, zo laat woordvoerder Sylvia Bos weten. Het gaat volgens de instantie vooral om eenden en futen. Ook zijn er enkele dode zwanen gevonden.

Bos laat weten dat de zoekacties doorgaan zolang er dode vogels worden gevonden. Eerder vloog Rijkswaterstaat al met twee helikopters boven het Markermeer en het Wolderwijd om de omvang van de vogelsterfte te inventariseren.

Ophokplicht is al van kracht
Mochten de dode vogels in Zeewolde besmet zijn met de zeer besmettelijke variant, dan worden er vooralsnog geen extra maatregelen genomen. Dat zegt woordvoerder Marian Bestelink van Economische Zaken. Zij verwijst naar de ophokplicht voor pluimveebedrijven die uit voorzorg al sinds vorige week woensdag van kracht is.

De ophokplicht werd ingesteld nadat in een aantal Europese landen bij wilde vogels de besmettelijke variant werd aangetroffen. Ook bij watervogels in Monnickendam is het type H5N8 aangetroffen.

Wat te doen?
Het ministerie van Economische Zaken raadt mensen aan om de kadavers van dode wilde watervogels niet aan te raken. Wie dode watervogels vindt, kan contact opnemen met het waterschap via 0320-274 911.

reacties (1)

  • kees d.

     

    Heel vreemd dat er in het Wolderwijd heel veel dode eenden zijn en in het Veluwemeer ter hoogte Polsmate en de Bremerbaai helemaal geen dode eenden terwijl er genoeg aanwezig zijn.

    reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert