Straatpraat: Werkstress beroepsziekte nummer 1 in Nederland!

ZEEWOLDE
Het aantal mensen met een burn-out door werkstress ligt in Flevoland hoger dan het landelijk gemiddelde. In Flevoland heeft 15 procent van de werknemers last van burn-out klachten. Het landelijk gemiddelde is 13 procent.

Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. ​In Nederland werken in totaal bijna 2,7 miljoen mensen onder een hoge werkdruk. Zij vormen een risicogroep voor burn-out en ander verzuim.

Maandag is de Week van de Werkstress begonnen. Bedrijven organiseren  in het hele land activiteiten om de werkstress aan te pakken en het werkplezier te vergroten. 

In Zeewolde vroegen wij inwoners hoe zij tegen werkstress aan kijken. 

 

reacties (14)

 • Positievo

   

  beroepsziekte, ouderdomskwaal, welvaartsziekte waarom zijn we altijd op zoek naar oorzaken om te duiden dat er iets met ons aan de hand is? Nu is het weer stress. Volgend jaar de straling om ons heen van het mobiele datanetwerk, het jaar erop is de zoetstof in light frisdranken de oorzaak. Je kunt ook het leven nemen zoals het is en er een feestje van maken, zodat tegen de tijd dat je afscheid moet nemen je hard gewerkt, lekker gefeest en ok echt genoten hebt van je leven, ipv overall maar over gezanikt te hebben en oorzaken te zoeken waarom je je vandaag 'niet echt lekker voelt'

  reageer
 • Prins carnaval.

   

  Wie zijn we, je bent trouwens goed op de hoogte hoe het de wereld in wordt geslingerd. Hou je goed in acht neem zoals het is en trek de wereld rond waar je veel feestjes kan vieren. En neem een neut voor je gaat zaniken.

 • pieter

   

  (te) duur huis met een hele dure keuken, waarin alleen een frituurpan zijn werk doet !!! dus een tophypotheek, ! twee auto's voor de deur, dure telefoonabonnementen, paardrijden en hockey voor de kids !!! Hoezo werkstress ?????

  reageer
 • Van Haven

   

  Alsof alleen zij met een hoog inkomen werkstress hebben ... Wat een reactie vol vooroordelen ..... Ik heb geen duur huis (betaal nauwelijks hypotheek), geen dure keuken, geen frituurpan. We hebben 1 auto, geen dure telefoonabonnement, kinderen zijn de deur uit, maar zaten nooit op hockey en op paardrijden. En zo ken ik nog veel collega's, die een soortgelijke reactie kunnen schrijven. Toch weten we maar al te goed, helaas, wat werkstress is !

 • stop

   

  We praten ons met ons allen een burn-out aan. Velen hebben het druk, druk, en waarmee dan?? Ze moeten dit ze willen dat etc. maar doe nu eens datgene wat je feitelijk echt moet doen, en vergeet de rest. Neem zaterdag lekker om te ontspannen en zondag om lekker uit te rusten, je zult zien niemand meer een burn-out. Kan niet want we willen dit en moeten nog dat etc etc, en daar gaan we weer... Enn o ja de kinderen moeten naar voetbal/tennis/zwemmen/paardrijden en steeds maar brengen he... En zaterdag uit eten met vrienden en zondag sporten, en o ja maandag werken...Ja ja burn-out type...

  reageer
 • Jordi

   

  Steeds meer mensen krijgen een zg Burnout tgv werkstress, maar is het meestal niet een legitieme reden om niet (meer) te hoeven werken cq tijdelijk niet te hoeven werken, vele "commerciele hulpverleners" doen in ieder geval net of dat ze het erg vinden, maar hun kassa wordt en blijft stevig gevuld. Het moet volgens vele "commerciele hulpverleners" onder de aandacht blijven want anders raakt de bodem van hun schatkist in zicht.

  reageer
 • Ton

   

  Als ik de reacties lees, en niet alleen bij dit bericht, bij omroep Flevoland dan staat een hoop mensen negatief in het leven, het glas is vaak half leeg. Bekijk het leven eens van de positieve kant, kijk naar wat u heeft en niet naar wat u niet heeft. Het leven is te kort om u druk te maken over zaken waar u geen invloed op kunt uitoefenen, geniet van het leven. Fijne dag allemaal.

  reageer
 • Rein

   

  Ik geniet van mijn leven, ben positief, doe nù zoveel mogelijk leuke dingen, dingen die voor mij belangrijk zijn. Maar daarnaast ken ik zeker grote werkstress, een werkdruk die met het jaar zwaarder wordt. Heeft niets met mijn instelling te maken.

 • Lies

   

  Klopt! je bent tenslotte ZELF verantwoordelijk voor je eigen leven en keuzes, wil je een andere uitkomst zul je zelf een andere keuze moeten maken.

 • laat alle reacties zien
 • Salao De Souza

   

  Ik werk al 12 jaren in die bouw in Nederland. Altijd vroeg op de werk en tot laat. Soms kan ik mijn kat nog eten geven maar vaak is mijn vrouw mij voor.

  reageer
 • drontense

   

  Bij mij gaat de wekker om 5 uur. Zes uur beginnen. Een baas die van je verlangt dat je altijd beschikbaar bent. In mijn vakantie wordt ik elk jaar medegedeeld dat ik in mijn vakantie op moet komen draven. Mijn baas houdt mijn overuren niet goed bij. Als ik het zelf niet bijhoud dan werk ik gratis. Overuren krijg ik in vrije dagen terug die ik haast niet mag opnemen. Kortom het is duidelijk dat mensen een burnout krijgen.

  reageer
 • Willemsen

   

  Toen ik nog werkzaam was, hoorde ik van een stress geval van onze secretaresse. Ruim een jaar was ze er niet. Bij toeval zag ik haar eenkeer bij de ingang van ons kantoor en vroeg haar wat ze nu eigenlijk de hele dag deed. Antwoord: winkelen en iets wat men nu chillen noemt. Tja. Burn out is een 'ziekte' wat waar kan zijn maar ook heel goed niet waar kan zijn. Kan alleen maar meer bewondering hebben voor mn ouders die van de 24 uur zo'n 16 uur werkten. En daarbij gold voor mn moeder 7 dagen in de week.

  reageer
 • Boels

   

  Goed dat de 48-urige werkwerk uit de tijd is. En zet die zogenaamde slimme dingen uit tijdens het reizen, dat soort stressen doe je zelf.

  reageer
 • Lies

   

  Bij mij niet hoor! werk 25 uur per week en ga lekker op mijn scooter naar mijn werk! En daarbij is het ook nog zo dat het van groot belang is hoe je met een stress situatie omgaat. Ik ben van mening dat je denkwijze voor een groot gedeelte bepaalt of je wel of niet gestresst wordt/bent. En nee, ik heb niet makkelijk praten...heb genoeg meegemaakt om dit te kunnen zeggen.

  reageer
 • Barbara

   

  Helemaal eens @Lies met de derde regel uit je reactie.

 • Huisvrouwtjes

   

  Klopt, we maken langere werkdagen! Je moet om 6 uur de deur uit (gemeente Dronten) om 9 uur te kunnen beginnen met werken! Dus ECHT beginnen, niet je jas nog uitdoen en koffie halen enzo!!! Naar huis de zelfde file, dan nog koken/wassen/strijken, vroeg slapen want de volgende dag weer 6 uur de deur uit! Andere baan in de polder zoeken, lijkt makkelijker dan het lijkt. De meeste bedrijven zitten in de randstad. Dus politiek.......kijk daar eens serieus na.

  reageer
 • Ikke

   

  Wouw 3 uur reizen..... ik weet uiteraard niet de reden dat u in gemeente Dronten woont, maar zou verhuizen geen optie zijn. Maar ja die huizenprijzen.....

 • Taxichauffeur

   

  Niet te vergeten de financiële druk die steeds groter wordt door hoger wordende rekeningen enz, dit veroorzaakt ook heel veel stress.

  reageer
 • Moi

   

  Lelystad-Amsterdam: wegwerkzaamheden, files, steeds vroeger van huis, steeds later thuis, jaar in, jaar uit! voorlopig geen verbetering. De trein? overstappen in Almere, gesjouw met tas en laptop, geen zitplaats, overstappen op tram of metro, duur en al met al dezelfde reistijd dus geen alternatief voor de auto. Komt bij: verhoging van de aow leeftijd, dus voorlopig doorwerken. Ik word er doodmoe van!

  reageer
 • Huisvrouwtjes

   

  Klopt helemaal, kan iemand van de politiek eens naar deze artikelen luisteren/kijken ipv de gewone burger. Dus nogmaals .......oproep aan Den Haag. Omroep Flevoland, jullie kunnen het begin maken. Stuur dit bericht door, begin bij de kleine partijen bv. Jullie als omroep moeten ook bezuinigen, geeft ook weer een hogere buren-out kans.

 • Jos

   

  Niet alleen werkdruk, maar ook steeds in de file staan of in overvolle treinen stappen heeft daar ook mee te maken.

  reageer
 • Autotje

   

  Daar heb je alles meegezegd, ondanks de cilinderinhoud die je zelf nog kan bepalen, daar hangt een aardig prijskaartje aan, maar hij moet er bij velen wel staan.

 • Zopie Koek

   

  En vergeet ook de angst niet die Flevolanders hebben voor de uitbreiding van het vliegveld Lelystad. Dit grijpt weldenkende mensen naar de strot.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert