Geheim rapport legt problemen jeugdzorg bloot

ALMERE
De contracten die Almere afsluit met jeugdzorgaanbieders zijn te vaag, de begroting is ondoorzichtig en Almere betaalt meer dan andere gemeenten voor dezelfde zorg. Dat valt af te leiden uit een nog geheim rapport dat adviesbureau KPMG heeft opgesteld. 

Tussen zorgaanbieders en de gemeente Almere worden nauwelijks afspraken gemaakt over hoe lang een zorgtraject mag duren. Dat geldt ook voor het maximale bedrag dat aan behandelingen besteed mag worden. Dat maakt het lastig om de kosten beheersbaar te houden, constateert KPMG.

Almere betaalt meer dan andere gemeenten
Ook scherp inkopen is een punt van zorg in Almere. De tarieven die de gemeente betaalt voor sommige onderdelen van de jeugdzorg liggen 14 procent hoger dan in een richtlijn voor gemeenten wordt geadviseerd. 

Verder is de begroting van de jeugdzorg niet transparant, stelt KPMG. Zo kun je niet duidelijk zien hoe de kosten zijn opgebouwd.

Miljoenen bezuinigen
Almere wil de komende vier jaar ruim vijf miljoen euro bezuinigen op jeugdzorg omdat de kosten de pan uitrijzen. Vorige maand wilde het college van burgemeester en wethouders nog een opnamestop voor de duurste vormen van jeugdzorg afkondigen omdat het budget van 2016 op was. Onder druk van de gemeenteraad werd dit teruggedraaid.

reacties (12)

 • Ellnie

   

  Als begeleid wonen hier ook onder valt, dan heb ik nog wel een paar verhalen van falende zorg te vertellen... :(

  reageer
 • B.D

   

  Laten we beginnen met; Zicht krijgen en houden op wat je als gemeente precies inkoopt, hoeveel uur er DAADWERKELIJK besteed wordt aan de inhoudelijke hulpverlening en hoeveel aan administratie. Zorgaanbieders verplichten om wat ze aan hulpverlening bieden te verantwoorden door middel van inzicht in processen van de geboden hulpverlening; zijn rapportages op orde, zijn medewerkers voldoende toegerust in het werken met de geboden methodieken etc etc. Wordt de beschikking gedurende het traject aangepast wanneer er gedurende het traject minder uren nodig zijn. En niet geheel onbelangrijk ga in gesprek met cliënten, krijgen zij de op papier staande uren aan hulpverlening ook daadwerkelijk of staan deze alleen op papier.

  reageer
 • KPMG???

   

  Hahahahaha het meest frauduleuse boekhoudkantoor van Nederland heft kritiek. Laat ze eerst in Eigen gelederen eens goed onderzoek doen naar alle praktijken van werknemers die niet door de beugel kunnen. Shoenmaker houdt je bij je leest!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Gelukkig maar. Met een onder-de-pet-cultuur komen we niet vooruit.

  reageer
 • Henk

   

  Incompetente ambtenaren zou je zeggen. Vergeet echter niet dat dit de schuld is van de landelijke politiek. Dit soort taken is een gemeente feitelijk niet gewend om uit te voeren. Dat heeft tijd nodig en die gepaard met vallen en opstaan.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Nico

   

  Je bent als kind met een hulpvraag dus duidelijk geen kind met een hulpvraag maar een kostenplaats. Er mogen elke maand maar liefst 10 kostenplaatsen geactiveerd worden met een duidelijk afgebakend termijn en budget. We stellen daarvoor een budgetbeheerder aan die terloops ook de certificering regelt en de maandrapportages opstelt. Zo nodig wordt een hulpverleningstraject ingekocht waarbij het rendement minimaal 40% dient te zijn anders volgen sancties voor hulpverlener en cliënt. Client dient zich te houden aan de niet door hem gemaakte afspraken. O ja, het gaat om een kind met een hulpvraag.

  reageer
 • Heleen

   

  Jeugdzorg deugt niet! Zitten veel mensen op de verkeerde plek. Moeten Veel beter opgeleid worden. In Lelystad is het net zo erg.

  reageer
 • Qwerty

   

  Cirkelredenering: want voor goed personeel is geld nodig. En dat is er dus blijkbaar niet.

  reageer
 • Jan R. Bakker

   

  Het handelen van dit dossier vertoont grote overeenkomsten met het Floriade dossier: zelfde hoeveelheid gemeentelijke incompetentie. Hetzelfde bestuurlijk onvermogen om, na 40 jaar voortschrijdende roest & houtrot, te zorgen voor een fatsoenlijke financiële reserve voor de noodzakelijke vervanging van b.v. houten bruggen en hekwerkjes langs een busbaan.

  reageer
 • Henk

   

  Heeft kmpg ook al verstand van de behandelduur. Lijkt mij zeker niet tot het takenpakket van een ambtenaar horen.

  reageer
 • Waar is de kwaliteit van Almere te zoeken in dezen.. Wethouders en de ambtenaren falen, en dan maar roepen dat men te weinig geld krijgt. Zorg eerst maar eens voor kwalitatief goed personeel.

  reageer
 • Bergerac

   

  Geheim rapport? Er is dus iemand die informatie lekt. Dat vind ik net zo erg.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert