VVD en PvdA: 'Onteigeningspecialisten aansprakelijk stellen'

ALMERE
De VVD en PvdA in Almere willen de specialisten die de gemeente heeft ingehuurd voor de onteigening van camping Waterhout aansprakelijk stellen. In het dossier zijn meerdere fouten gemaakt, waardoor er vertraging is ontstaan. Die kan leiden tot extra kosten voor de gemeente.

De gemeente moet namelijk een deel van de te onteigenen grond voor november 2018 overdragen aan Rijkswaterstaat. Die kan dan tegelijk met de verbreding van de A6 zorgen voor de aanleg van een afslag naar het Floriade-terrein. Als dit niet lukt, bestaat de kans dat Almere moet opdraaien voor de extra kosten, oplopend tot maximaal 3,5 miljoen.

Rijkswaterstaat laat weten er alles aan te doen om dat te voorkomen. Zo kan bijvoorbeeld de planning worden aangepast. Ook kan er een tijdelijke weg om het terrein van de camping worden aangelegd.

Onduidelijke communicatie
Verantwoordelijk wethouder Tjeerd Herrema sprak vorige week nog over drie maanden vertraging. In een brief aan de gemeenteraad die net voor het weekend werd gepubliceerd, heeft hij het over zeven tot acht maanden. De Floriade-organisatie wordt nu doorgelicht om te voorkomen dat er in de toekomst nog meer fouten van dit kaliber worden gemaakt.

De meeste raadsfracties wachten de uitleg van de wethouder af over hoe het allemaal zo mis kon gaan. Dat gebeurt binnenkort op de Politieke Markt. De partijen nemen wel stevige woorden in de mond over de kwestie, zoals 'zeer betreurenswaardig', 'dieptreurig', 'kapitale fouten' en 'ernstige zorgen'.

De gemeente zet nu alles op alles om er met de camping uit te komen. Er komt een aanbod richting Waterhout voor een verhuizing naar Almere Haven.

reacties (19)

 • Aldo ten Brink

   

  Kan er niet alsnog een Almeers referendum over dit project worden gehouden. Ik heb nou niet echt het idee dat veel Almeerders zitten te wachten op deze geldverslindende nachtmerrie voor de belastingbetaler.

  reageer
 • Malik Uttialia

   

  Ach, de VVD en de PvdA waren warme pleitbezorgers van dit miljoenenverslindende project dat niet meer te stoppen lijkt en volledig uit de klauwen loopt. Nu roepen ze maar wat voor de bühne als damage control. Ze weten ook wel dat de eigen ambtenaren hebben zitten blunderen. Almere heeft gewoon een veel te grote broek aangetrokken en loopt het risico om nog tegen veel meer financiële tegenvallers aan te lopen. Dat risico had nooit genomen mogen worden. Maar goed, die tegenvallers zullen worden weggewoven door te stellen dat Almere op de kaart is gezet en dat we hier nog tientallen jaren de vruchten van zullen plukken.

  reageer
 • Hannes

   

  Het gehele gebeuren is een onttrekking van aandacht waar het allemaal om moet gaan. Waar men totaal nog niet weet waar de structuur, strategie, innovatie, en expansie, op lange termijn nog teweeg zal moeten brengen!. Nogmaals en dat staat voor mij als een paal boven water, dat de uitgekozen kwetsbare locatie niet geschikt is voor twee samenvoegende projecten Floriade/woonwijk waar de toegevogde waarden ver te zoeken is!. En de garantie van het gehele verantwoordelijke financiële aspect waar de risico's allemaal met zich meebrengt!!.

  reageer
 • Jan

   

  Is kansloos deze actie. De gemeente heeft doelbewust lang gewacht met onteigening. Als men eerder was begonnen dan had het niet zover hoeven komen. Dus wie is hier nou fout.

  reageer
 • .\/\/.

   

  En het Grauw loeit onverstoorbaar voort.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Rutger

   

  Kunnen we niet Herrema persoonlijk aansprakelijk stellen?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Nee, natuurlijk niet. Denk jij dat er nog mensen in de raad of in het bestuur willen als dat mogelijk is?

 • Ed Molenaar

   

  Er is langs de a27 nog wel een leuk plekje vrij voor de Floriade. Goedkoper en stuk eenvoudiger.

  reageer
 • Henk

   

  De gemeente huurt specialisten in om te onteigenen. Een stelletje amateurs zijn het, die de gemeente Almere managen. Onder aanvoering van de PvdA'er Herrema moet het project Flopriade haar doorgang vinden. Herrema is bekend met dit soort langdurige en budgetoverschrijdende projecten. Die lacht zichzelf rot en sust het overige deel van de amateurs makkelijk in slaap. En over een paar jaar als deze boef in een andere gemeente zetelt worden de amateurs in de politieke markt wakker met een miljoenen verlies. En dan mag de gemeenschap opdraaien voor het financiële deblace. Er is helaas geen alternatief. Dus zullen de inwoners van Almere het gelag moeten betalen.

  reageer
 • Pzaal

   

  Wat is nou 3,5 miljoen tegenover de 120 miljoen die de flopriade gaat kosten? Dus lekker ermee stoppen lijkt me het goedkoopste.

  reageer
 • RonH

   

  Meestal hebbeb adviseurs een beperkte aansprakelijkheid die bij lange na niet in de buurt komt van de genoemde bedragen. Misschien moeten pvda en ... eerst eens intern onderzoek doen hoe en wat er valt te claimen ipv uit de onderbuik mee te doen met hetgeen de pvv normaal wordt verweten. Zo moeilijk is dat niet. Daarna komt dan de rechter nog om te bepalen of dat bureau echt de schuldige is want dat ligt bijvoorbeeld aan de gegevens die de gemeente heeft aangedragen aan het bureau en bijvoorbeeld wat hun opdracht was. Daarnaast is het nog altijd de wethouder die verantwoordelijk is voor het onmetelijk trage proces voor die tijd. Als ik nu lees dat er voor de camping geen ruimte is dan had men dat ook 4 jaar eerder kunnen communiceren en het alternatieve aanbod 4 jaar eerder eenduidig kunnen voorleggen. Ik heb sterk de indruk dat het wat anders is verlopen. Maar de wethouder(s) wilden daar niet in openheid over spreken. Dus wij burgers weten eigenlijk niets en kunnen slechts vermoeden.

  reageer
 • Bl

   

  En nu kan er wel een tijdelijke weg er om heen . Dan maar voorgoed houden ze geld over ha ha ha

  reageer
 • Pimpernel

   

  Wat een naijver om een goed lopend bedrijf in de vernieling te brengen terwijl de financiële realiteit deze elitaire ambtenaren terug in hun hokken zou moeten jagen.

  reageer
 • ronald

   

  Wie is nu eindverantwoordelijk en moet dit checken volgens mij de gemeente ,dus wie is er dan verantwoordelijk voor de dure miskleun, duur leergeld ,maar dit zal niet de laatste zijn ben ik bang

  reageer
 • st

   

  De VVD en PvdA in Almere willen de specialisten die de gemeente heeft ingehuurd voor de onteigening van camping Waterhout aansprakelijk stellen. In het dossier zijn meerdere fouten gemaakt, waardoor er vertraging is ontstaan. Die kan leiden tot extra kosten voor de gemeente. De overgemaakt miljoenen zijn verdwenen. Hebben de specialisten allang opgemaakt, en anders zijn hun voorwaarden dusdanig opgesteld dat zij geen enkele verantwoordelijk dragen.

  reageer
 • hans

   

  En wie kan de burgerij aansprakelijk stellen als de schulden van de Floriade op hen wordt doorbelast

  reageer
 • Jan2

   

  Hoezo? Het maakt niet uit wie of wat je inhuurt, de gemeente in casu de betrokken ambtenaren en de wethouder blijven verantwoordelijk en hebben dus blijkbaar alle controles nagelaten.!!

  reageer
 • Flevoburger

   

  Zal wel weer ergens wat "in de kleine lettertjes" staan waardoor zij niet aansprakelijk zijn

  reageer
 • De ingenieur

   

  Is het zo moeilijk dat je externe partijen moet inhuren??? Wat kan men dan nog wel zelf? Degene die de stukken heeft opgesteld of doen opstellen is natuurlijk aansprakelijk.

  reageer
 • Zeewoldenaar (nee, niet die...)

   

  Nee, natuurlijk is het niet zo moeilijk. Maar een ruim 100 jaar oude idioterie die "Management" heet beweert van wel. Het gevolg is dat organisaties, waar "management" het voor het zeggen heeft, zo goed als niets meer zelf doen, maar voor alles "specialisten" inhuren. Waarom denk je dat letterlijk overal waar "management" toeslaat de productiviteit omlaag kukelt, medewerkers als last worden gezien in plaats van asset, en de verkwisting en prijzen stijgen. Fraaie voorbeelden van de laatste 25 jaar: de zorg, het onderwijs en de gemeentelijke instanties.

 • Ed Molenaar

   

  Is het niet handiger als de gemeente eerst met de bewoners in haven, de surfvereniging en het restaurant het eea overeenkomt? Daarbij wel leuke gedachte van de gemeente: diegene aansprakelijk stellen die grove fouten maakt. Er blijft geen politieke partij meer over...

  reageer
 • Jaanchi

   

  Je zou bijna denken dat het inderdaad normaal is dat de gemeente(raad) eerst met bewoners/betrokkenen overlegt. Misschien is alles al intern door wethouder en partijen geregeld en wordt de gemeenteraad voortdurend in de maling genomen. Ben benieuwd welk sprookje donderdag wordt voorgehouden aan de raad.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert