"Vogelgriep Wolderwijd is de dodelijke variant"

ZEEWOLDE
De dode watervogels die de afgelopen dagen uit het Wolderwijd bij Zeewolde zijn gehaald, hadden de dodelijke variant van de vogelgriep. Dat zegt Arjan Stegeman, epidemioloog en adviseur van de Rijksoverheid op het gebied van vogelgriep. Het kan volgens hem niet anders dan dat honderden dood gevonden eenden zijn doodgegaan aan de vogelgriep.  

H5N8
Het virus dat mogelijk rondgaat, heet H5N8. Dit is hetzelfde virus dat twee jaar geleden in Nederland werd gevonden. Het virus is met trekvogels mee naar Azië gegaan, waar het onder kippen is gemuteerd. Dit betekent dat het virus zich heeft aangepast. Het nieuwe H5N8-virus is weer met trekvogels vanuit Siberië in Europa beland.

Besmettelijk
Het virus is erg besmettelijk voor watervogels, kippen en kalkoenen. De ziekte verspreidt zich via de uitwerpselen van zieke dieren. Om pluimveebedrijven te beschermen, gelden er sinds vorige week een ophokplicht en strenge hygiënemaatregelen op boerderijen. Op deze manier moet voorkomen worden dat poep van besmette watervogels bij pluimvee terechtkomt. 

Gevaarlijk?
Het virus is  volgens epidemioloog Arjan Stegeman niet gevaarlijk voor mensen of zoogdieren. Het kan namelijk alleen overgaan van watervogels op pluimvee en weer terug. Ook kan je niet ziek worden van het aanraken van een dode vogel. De beschermde kleding die de opruimers dragen, moet voorkomen dat zij vogelpoep verspreiden. Ook over een hond die met een dode eend komt aanlopen, hoeft het baasje zich geen zorgen te maken; ook op die manier wordt het virus niet overgedragen.

Dode eend? Melden!
Groepen dode watervogels kunnen gemeld worden bij het waterschap of de NVWA. Zij houden bij waar zieke dieren gevonden zijn en bepalen welke vogels onderzocht moeten worden. 

reacties (2)

 • urker

   

  De beschermde kleding die de opruimers dragen, moet voorkomen dat zij vogelpoep verspreiden...... en die overige pbm's dan?

  reageer
 • Patrick

   

  Ik hoor en lees alleen maar aannames en veronderstellingen. Daar heb je dus niets aan.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert