Plan voor meer informatieborden werkeiland

LELYSTAD
Op het voormalige werkeiland in Lelystad-Haven moeten meer informatieborden komen. Dat vindt Lia van Vliet, die geregeld rondleidingen geeft over de geschiedenis van Lelystad. Het werkeiland was het eerste bewoonde deel van het toen nog niet ingepolderde Oostelijk Flevoland. Hier woonden de dijk- en polderwerkers in barakken. 

Nu is er één informatiebord over geestelijk vader Cornelis Lely en zijn masterplan. Van Vliet wil er zes borden bij die meer vertellen over de geschiedenis en de eerste bewoners van het werkeiland.

De kosten komen op ongeveer 20.000 euro. Dinsdagavond vergadert de gemeenteraad van Lelystad over het plan.

reacties (10)

 • Frits

   

  Natuurlijk gaat dit wel om toeristen, toeristen die in de geschiedenis van de polder geïnteresseerd zijn. Dat is ook de doelgroep, aangevuld met af en toe wat schoolklassen. Die kennis is echt wel in huis bij allerlei (semi)overheidsinstellingen, en blijkbaar ook bij Lia van Vliet. En nee, mijn schoonmoeder hoeft mijn biografie niet te schrijven, maar ik heb er ook geen €20.000 voor nodig. Zo boeiend is mijn leven nu ook weer niet, en zo uitgebreid is de geschiedenis van het Werkeiland ook niet. Maar misschien worden er voor de borden op het Werkeiland wel allemaal dure vertalers ingehuurd; worden het soms borden in zes talen? Want zes borden geschiedenis in het Nederlands lijken me lastig te vullen. Volgens mij kan het goedkoper, maar verder een leuk idee.

  reageer
 • Dora

   

  De EU-prijs voor cultureel erfgoed 2017/Europa Nostra-prijs is de meest prestigieuze prijs in Europa op het gebied van cultureel erfgoed. Ieder jaar wordt die toegekend aan de meest opmerkelijke erfgoedprojecten uit heel Europa 10000 euro voor de prijswinnaar

  reageer
 • Ach

   

  Jij weet ook echt alles.... mss moet je je zelfbenoemde huisgeleerde-schap opgeven en gaan strijden als volksvertegenwoordiger.

  reageer
 • nij

   

  Wat een geld

  reageer
 • frits

   

  Langs het fietsknooppuntennetwerk staan ook her en der toeristische informatieborden. Kan me niet voorstellen dat die ook meer dan €3000 per stuk waren. Plaats dan zoiets, voldoet prima.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • .\/\/.

   

  En jawel, het geloei steekt op. Mensen denken bij 20.000 euro dat dat geld nodig is om bij de Gamma even wat materiaal te gaan halen (dat zeg ik, Gamma). Maar er is meer: er moet ook nog iets op die bordjes komen namelijk. Daar moet goed over worden nagedacht, beter dan over een Wikipedia-artikeltje zeg maar.

  reageer
 • AA

   

  Tsjonge jong hier heeft ie ook alweer commentaar op en voorzien van sluikreclame nog wel. Wordt je door dit doe hetzelf bedrijf betaald? Deze bordjes worden door een specialist die ingehuurd wordt ingedeeld en van tekst voorzien.

 • frits

   

  Citymarketing Lelystad en beleidsmedewerkers van de gemeente worden al betaald om na te denken over dit soort toeristische teksten. Dat kost dus niets extra. Er zit dus een of andere verkapte subsidie in die €20.000, misschien wel voor de rondleidingen zelf, maar dat weet ik niet. Dat is jammer, want dat maakt de kans op realisatie van een op zich leuk voorstel een stuk kleiner. €20.000 voor zes borden is waanzin. Gewoon de werkelijke kosten van die borden vergoeden, en meer niet. En er is overigens niets mis met Wikepedia. Is al meermaals door onderzoekers onderzocht, Wikipedia bevat niet meer fouten dan de gemiddelde encyclopedie.

 • frits

   

  Dat nadenken over wat er op de toeristische bordjes moet, daar heeft de gemeente Citymarketing Lelystad voor, en beleidsmedewerkers. Beide worden al betaald. Dat nadenken hoeft dus nu niet weer betaald te worden. Er drukt dus iets anders op deze kostenpost, vermoedelijk een of andere verkapte subsidie voor de rondleidingen zelf, maar dat weet ik niet. €20.000 voor borden, dat klopt gewoon niet, en dat maakt de kans op verwezenlijking kleiner. Dat is dan weer jammer, want op zich is het een leuk idee om de geschiedenis beter zichtbaar te maken.

 • Jaap

   

  Dus er moet voor pak weg 15000 nagedacht worden.

 • lelystedeling

   

  Voor informatie ga je naar het Nieuw Land Erfgoedcentrum, dat alle info heeft.Er wordt al genoeg geld besteed aan het behoud van de historie. Provinciebijdrage 10 miljoen, gemeente 500.000 euro om genoemde instantie instand te houden.

  reageer
 • KC

   

  Daar heb je weinig aan als je op het werkeiland staat. Het Nieuwe Land staat niet om de hoek. Het goed idee van Lia van Vliet en hoop dan ook dat de raad een positief besluit neemt. Ook graag de herdenkings kei van het Lely lycheum weer op zijn oude plaats weer terug plaatsen. Hij ligt nu te verpieteren tussen ander puin bij het NL.

 • Freek

   

  Kansloze geldverkwisting

  reageer
 • Lely...

   

  Dit slaat toch nergens op!! Ontwikkel een app voor deze onzin. 20.000 Euro....!!! Hallo....wakker worden!

  reageer
 • De ingenieur

   

  Waarom zou alles met telefoons gedaan moeten worden. Die dingen zijn niet verplicht. De IT kennende zal het dan wel wat meer kosten.

 • Rinus

   

  Dure bordjes !

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert