Vissers beboet voor achterhouden tong

URK
Twee vissers van een familiebedrijf op Urk zijn maandag door de Utrechtse politierechter beboet vanwege rommelen met tong. Een 51-jarige Urker kreeg een boete van 3000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. Zijn 46-jarige neef kreeg een iets lagere boete.

De oudste Urker werd twee jaar geleden betrapt toen hij een kist vis aan land bracht nadat hij zijn vangst al had opgegeven. Hij gaf de 80 kilo tong aan een bevriende visrokerij. Uit een controle bij het visbedrijf bleek dat hij dat jaar al veertien keer in de fout was gegaan. Zijn 46-jarige neef had nog eens negen keer meer tong aan land gebracht dan hij had opgegeven.

Tong buiten het vangstquotum
Volgens de advocaten van de Urkers vielen de vangsten binnen de marges en ging het om kleine hoeveelheden. De vissers zouden er ook niets mee hebben verdiend. De rechter ging daar niet in mee omdat de vis ook buiten het vangstquotum werd gehouden.

De officier van justitie had werkstraffen van 80 en 60 uur geëist, maar de rechter vond boetes meer op hun plaats.

reacties (8)

 • aart

   

  men mag wel vis eeten maar nietvangen6

  reageer
 • Jan

   

  Wat u gezien hebt klopt Maar zo kan je zien dat als je altijd als crimineel in de krant word afgeschildert de mensen je ook als crimineel bekijken Wat u gezien hebt in Lelystadhaven is ongetwijfelt een ijsselmeervisser geweest welke zelf zijn vangst meeneemt en lost op de Urker ijsselmeervisafslag Dus echt niks mis mee,en volkomen legaal

  reageer
 • k. Em

   

  ik weet niet waar jij vandaan komt, maar blijkbaar heb je helemaal geen verstand van het ijselmeer. of je wil het opnemen voor de "onschuldige" urker. Er zit bijna NIKS meer in het ijselmeer, laat staan tong. en dan nog, ja hij lost zijn vangst, maar wie zegt dat het in de ijselmeerafslag was?? ook is het onzin wat legaliteit betreft. het is illegaal. punt. ondertussen zitten ze iedere zondag een visje te eten, en de hele familie pikt er een graantje van mee. terwijl ze allemaal te krenterig zijn om normaal naar de visboer te gaan. oh want ze hebben het zo slecht

 • John

   

  Ik mis de reactie: "gebeurt overal maar omdat dit in Urk is, komt het in het nieuws".... Ligt de lokale voorlichtingsdienst soms te slapen?

  reageer
 • kees d.

   

  Het aan land brengen van delen van de vangst gebeurt al zolang ik in Flevoland woon. Ik heb zelf in het verleden gezien dat er vier of vijf bakken in een bestelbus werden gezet. Dit gebeurde in Lelystadhaven en nu ligt er met regelmaat een Urker vissersboot bij de aanleg steiger bij een parkeerplaats aan de Oostvaardersdijk.

  reageer
 • Tja

   

  Daar eten hele gezinnen van, maak je niet te druk.

 • Urker

   

  Klopt en dat zie je goed. Echter is het zo dat dit een binnenvisser betreft. Is er bij die parkeerplaats ook een visafslag? Nee, dus zal deze man zijn vangst mee moeten nemen naar een visafslag om het daar te laten veilen. Zou hij dit vervoer varend moeten doen, dan zou dit iedere dag uren varen voor deze meneer betekenen. Vandaar een wat efficiëntere oplossing. Gewoon dichtbij visgronden aanmeren en vervoer over de weg van de vangst. Uren varen zou overigens behoorlijk meer het milieu belasten. Misschien volgende keer iets verder kijken. Alles heeft zijn reden.

 • stop

   

  Wat zijn op Urk kleine hoeveelheden??

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • aart

   

  men mag wel vis eeten maar niet vangen

  reageer
 • Gerard

   

  Dan is 3000 € ook niets!

  reageer
 • Frenky

   

  Helemaal terecht. Gewoon laten boeten die Urkers

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert