Woonzorg: Ouderenbeleid is doorgeschoten

LELYSTAD
Het beleid om verzorgingshuizen te sluiten en ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen, is doorgeschoten. Dat vindt John Bos, voorzitter van de raad van bestuur van Woonzorg Flevoland.

De zorginstelling ziet steeds vaker ouderen die zichzelf niet meer goed kunnen redden, maar die te 'goed' zijn om in aanmerking komen voor een verpleeghuis. Voor hen is er behoefte aan een vorm van beschut wonen in een soort aanleunwoning.

Zorgappartementen in het Lelycentre
Voor deze groep ouderen wil Woonzorg in een leegstaand pand in het Lelycentre 41 zorgappartementen realiseren. De bewoners kunnen zorg krijgen van het naastgelegen verpleeghuis De Uiterton. Het plan moet nog door de gemeente worden goedgekeurd.

Te gemakkelijk gedacht
Bos wil geen kritiek uiten op de werkwijze van de gemeente, die verantwoordelijk is voor thuiszorg aan ouderen. Hij constateert slechts dat er bij de overdracht van de zorg van het Rijk naar de gemeenten te gemakkelijk is gedacht dat verzorgingshuizen overbodig zouden zijn, omdat ouderen zich zelfstandig of met mantelzorgers zouden redden. Dat is in de praktijk dus niet het geval.

Woonzorg Flevoland heeft in Lelystad vier locaties met verpleeghuiszorg. Daarnaast kunnen klanten thuiszorg krijgen.

reacties (11)

 • pieter

   

  Gelezen in een landelijke dagblad,! helaas niet in de Flevopost, maar als Lelystad eventueel wat centjes van de WMO gelden overhoud mag je die best besteden om het centrum schoon te maken, dat kwam er niet zo goed van af.

  reageer
 • Ria

   

  Leuk die reactie over veel gemeenten geven wmo geld uit aan andere zaken. Weet je ook of Lelystad dat doet? Of horen wij automatisch bij veel gemeenten. Tipissch een gevalletje van "de klok horen luiden en niet weten waar de klepel hangt".

  reageer
 • pieter

   

  Gelezen: veel gemeenten houden van dat (mindere) geld heel veel over, wat voor andere doeleinden wordt gebruikt, die gemeentelijke bestuurders voelen zich Dagobert Duck met al die WMO centjes en die woningcoöperaties doen ook voorkomen dat ze armlastig zijn, wie belazerd wie !!!!

  reageer
 • NLToday

   

  Heeft er niets mee te maken dit is een ethische kwestie, je verschuilen onder het werdt mij opgedragen etc, neen die vlieger gaat niet op. Een ieder en helemaal in een bestuursfunctie hoort te weten wat onze grondwettelijke vrijheden maar ook verplichtingen zijn.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Vroeger was goede (medische / ouderen) zorg het doel. Nu zijn dit ordinaire bedrijfsmiddelen met als einddoel "het maken van winst" . Hoogervorst is in geen velden of wegen meer te bekennen en Rutte en de zijnen hebben de grootste lol.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ria

   

  Weet wel dat de gemeente alles vanuit Den Haag krijgt voorgeschoteld, met minder geld al waar Den Haag het voor deed. Geweldig dat mijnheer Bos zich daar hard voor maakt, complimenten.

  reageer
 • Joop

   

  Beste stuurlui......?

  reageer
 • markpb89

   

  misschien moet woonzorg eens kijken naar zichzelf! de huren die woonzorg rekent voor senioren woning met kleine oppervlakte zijn hoger en ook sneller gestegen dan de sociale woningbouw. 650 euro voor een kleine 2 kamer appartementje!!

  reageer
 • NLToday

   

  Jeroen had allang ontslag moeten nemen om zich openlijk te distantiëren van deze misdaden tegen de menselijkheid. Wij (Nederland) hebben nu al te maken met een politiek proces, dus is er geen reden meer deze verantwoordelijken ook te dagen.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Goedzo voor Lelystad! Het nieuwe beleid is gewoon uitgedacht door een stel idioten. In Nieuwsuur konden we zien dat de gemeente Helmond even 4,5 miljoen voor wat andere zorg overhevelt naar speeltoestellen met dynamo of een dichters die voor een goed humeur moet zorgen. Dat doet ze niet. En zo zijn er vele gemeenten die miljoenen onthouden aan zorg en gewoon voor de leuke dingetjes van de gemeenteraad en wethouders zullen gaan gebruiken. Net als in het onderwijs waar budgetten zo de reserve in vliegen.

  reageer
 • Barbara

   

  Bos wil geen kritiek uiten op de werkwijze van de gemeente, die verantwoordelijk is voor thuiszorg aan ouderen. Het is schandalig dat hij daar geen kritiek op wil uiten. En de verantwoordelijk wethouder is van het zelfde laken en pak. Zij vindt dat ouderen die op een of andere wijze niet voor zichzelf kunnen opkomen zich moeten melden en zo niet dan zakken ze maar door hun vervuiling heen. Verplaats je eens in de ander zou ik zeggen, i.p.v vast te houden aan je eigen belangrijkheid.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert