Vogelgriep in vijf vragen en antwoorden

FLEVOLAND
Er heerst vogelgriep in een groot deel van Europa, ook in Nederland. Het Wolderwijd bij Zeewolde is één van de plekken waar de ziekte razendsnel om zich heen grijpt. Er worden daar dagelijks honderden dode watervogels aangetroffen. De vogelgriep in vijf vragen en antwoorden:

1. Wanneer zijn we af van de vogelgriep? 
Dat hangt sterk van de temperatuur af. Het griepvirus verspreidt zich via de poep van besmette vogels. In de uitwerpselen kan het virus nog lang actief blijven, zegt epidemioloog Arjan Stegeman:


2. Hoe gevaarlijk is de vogelgriep voor de pluimveesector?
Kippen en kalkoenen zijn erg gevoelig voor vogelgriep. Daarom geldt er sinds vorige week al een ophokplicht: pluimvee moet in de stal blijven, om de kans op contact tussen de kippen en de poep van besmette wilde vogels zo klein mogelijk te maken. Maar daarmee ben je er nog niet.


3. Is de vogelgriep ook gevaarlijk voor mij?
​Het gebeurt soms dat mensen besmet raken met vogelgriep, maar dat is alleen waarschijnlijk als er intensief contact is tussen een persoon en besmette dieren, zegt Wageningen Universiteit. Het gaat dan bijvoorbeeld om een pluimveehouder of een medewerker van een ruimingsdienst. Als een mens vogelgriep krijgt, zijn de ziekteverschijnselen in de meeste gevallen erg mild. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen zijn er mensen overleden na een vogelgriep-infectie. Het meest recente geval in Nederland was in 2003. 

4. Kan ik ziek worden als ik een ei eet van een kip met vogelgriep? 
Je kunt gerust eieren en producten waarin ei verwerkt is blijven eten, zegt het Voedingscentrum, ook al blijkt achteraf dat het ei door een besmette kip gelegd is. Ook het eten van kippenvlees van een kip met vogelgriep is geheel ongevaarlijk. 

5.Hoe lang duurt het voordat een vogel dood gaat aan vogelgriep?
Of een vogel bezwijkt aan de vogelgriep is afhankelijk van het soort vogel, niet alle soorten zijn in gelijke mate vatbaar voor het virus en ook de gevolgen kunnen voor de ene soort anders uitpakken dan voor de andere soort. Maar als een vogel doodgaat door vogelgriep, gaat het erg snel. Met name bij pluimvee maakt de griep razendsnel slachtoffers:

reacties (4)

 • Barbara

   

  Heeft deze vogelgriep alleen betrekking op watervogels? In hoeverre maken ook andere vogels waaronder de z.g tuinvogels kans de griep te pakken te krijgen?

  reageer
 • Nopper

   

  Vraag 6 hoe gevaarlijk zijn al die honderd duizenden ganzen die rond Almere en Lelystad vliegen voor onze gezondheid?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Goed artikel.

  reageer
 • Danny

   

  En is het verstandig om met mijn hond in de buurt van water tekomen?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert