Dode vogels besmet met H5N8

ZEEWOLDE
De dode wilde watervogels die vorige week bij Zeewolde zijn aangetroffen, waren besmet met de dodelijke variant van de H5N8 vogelgriep. Dat vermoeden was er al, maar woensdag is dit volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bevestigd na onderzoek.

Afgelopen weekend werd al bekend dat de dieren met vogelgriep besmet waren, maar toen was nog niet bekend om welk type het ging. Zeewolde is de derde locatie in Nederland waar de dodelijke variant van vogelgriep bij wilde vogels opduikt. Eerder werd H5N8 ontdekt bij eenden in Monnickendam en bij watervogels in het Plaswijckpark in Rotterdam. 

De ophokplicht die vorige week is ingesteld moet voorkomen dat het virus overslaat naar pluimveebedrijven. Ook mag er niet op watervogels gejaagd worden om het aantal bewegingen van de dieren tot een minimum te beperken. 


reacties (1)

 • Barbara

   

  Laten we als deze ellende voorbij is opnieuw beginnen en stoppen met het eten van gedode kip. Kiezen voor ander voedsel kan een hele leuke uitdaging zijn!

  reageer
 • Johan

   

  Haha dit slaat echt als een tang op een (dood) varken. Deze vogelziekte komt niet van de kippetjes zelf mevrouw, deze zijn er alleen de dupe van. Zie het een beetje als een menselijke ziekte. Iemand gaat op vakantie in een ver land, komt terug met een ernstige ziekte en steekt hier mensen aan. Alle vogels die nu dood worden gevonden zijn er bar weinig kip van gok ik.

 • Rutger

   

  Levende kip eten lijkt me ook niet wenselijk.

 • Nopper

   

  Beste Barbara volgens mij zijn er nu alleen problemen met vogelgriep in de vrije natuur,waarom nu weer wijzen naar de pluimvee houders? Deze reactie zegt weer genoeg van uw kennis.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert