Onrust bij Tienermoederhuis Zonnehoeve over geldstop

ZEEWOLDE
De zes tienermoeders die wonen in Tienermoederhuis Zonnehoeve in Zeewolde maken zich grote zorgen over hun opvang vanaf januari. Dat schrijft Carla Martherus, de drijvende kracht achter het Tienermoederhuis in een brief aan wethouder Winnie Prins van Zeewolde.

​De wethouder maakte vorige week bekend dat de gemeente Zeewolde vanaf volgend jaar niet meer wil betalen voor de opvang, omdat het niet om Zeewoldense tienermoeders gaat. Zij wil dat de gemeenten waar de jonge vrouwen vandaan komen de kosten betalen.

Martherus vindt dat de moeders en hun kinderen daar nu de dupe van worden en wil graag praten met de wethouder. In de brief schrijft ze dat ze al sinds de zomer contact zoekt met de wethouder, maar dat dit nog steeds niet gelukt is. Ze hoopt dat de gemeente wil meewerken aan een oplossing. 

reacties (14)

 • adj

   

  in ieder geval heeft zij later een goedbetaalde baan want ik weet dat ze volgend jaar al daar begint, 3! dat ik haar ken is een zegen!!! haar doel was om het eerste jaar voor de baby er te zijn en daarna de studie oppakken en dat is super ik ben er voor je meid laat die andere mensen hier maar praten dan zie je wie er inderdaad lekker van een uitkering willen leven. trieste bewoners van zeewolde zeker hopelijk komt er een oplossing zodat er nog een paar slimme mensen in zeewolde wonen

  reageer
 • Rob

   

  Die tienermoeders zijn wel allemaal van die zelfde typetjes waar de maatschappij voor mag opdraaien, laten we daar eens over discuteren ipv van die tranentrekkende verhalen.

  reageer
 • Mevrouw

   

  Dat is wel heel zwart wit om te zeggen Rob. Niet alle tienermoeders zijn onverantwoordelijke meiden. Net zoals niet alle Nederlanders die zwarte piet accepteren racistisch zijn. Ik zou zeggen ,geef ze een kans. Een kans om te laten zien dat ze hebben geleerd van "hun fouten"( waar hun prachtige kindjes aan hebben overgehouden waar ze voorbereid zijn om voor te vechten). En om nou te zeggen ons belasting geld. Dat is de plicht van iedere nederlander om belasting te betalen voor degene die het nodig hebben.

 • Almeerse

   

  Discuteren? U bedoelt discussiëren? Nogal generaliserend ' allemaal dezelfde typetjes'... Deze moeders hebben kinderen, of u het daar mee eens bent of niet. Wilt u hun kinderen op straat laten opgroeien of gunt u deze kleine kinderen, die geen enkele schuld aan hun situatie hebben, een kans op een goed leven geven?

 • X

   

  Hier spreekt 1 van de 'genoemde' tienermoeders in dit bericht. Zeer betreurende reacties jammer genoeg. Het stelt mij diep en diep teleur als ik zie hoe er over ons gedacht word. Alsof we zelf ervoor kozen om naar dit kleine dorp te gaan en geld kwamen trekken. Ik zal je zeggen, heel mijn familie moest ik achterlaten, vrienden en dierbaren. Alles opnieuw beginnen, dit zou voor u voor uw (klein)kinderen toch ook het liefst willen? Ouders? welke ouders? Ik ben altijd alleen geweest! Toen ik zwanger was na vier maanden familie teruggevonden die mij hebben begeleid en gesteunt. Waarna ik ze weer verlaten heb om naar Zeewolde te gaan voor een toekomst. Want ik wilde niet altijd afhankelijk zijn. En dan nog niet eens te beginnen over de VADERS in dit geheel. Nou een ding dat iedereen in zijn oren moet knopen, meer dan de helft van de moeders doen het alleen. Ik vind het super voor jullie dat je een happy family hebt en alles erop en eraan. Maar iets meer respect mag wel na wat ik allemaal doe voor mijn kleine een goede toekomst te geven! Ik sta 5 uur op en ik ben om 5 uur weer thuis. IK ZIE MIJN BABY DE HELE DAG NIET omdat ik mijn school aan het oppakken ben hier! Een toekomst, dat is waar we het voor doen. En een topbaan, waarschijnlijk beter dan jullie die de hele dag achter dit beeldscherm stomme zinloze reacties geven over ons. Zou eens wat meer nadenken met jullie geschonken hersenen. carla en marcel doen dit met hun hart, het is een droom die ze altijd had en dit word nu in de put gegooit omdat een paar gemeentes niet weten hoe ze hun werk moeten doen. Ze brengen ons en de kids elke ochtend om half 7 weg om te gaan studeren, en staan 24/7 voor ons klaar!!!!! Ik ben trots op mezelf en op alle mama's die hier met niets kwamen en nu hier sterk in hun schoenen staan met de kids. #FIGHTFOROURBABIES

  reageer
 • George

   

  je kiest er zelf voor om naar Zeewolde te gaan zei je dus je hebt sws nieteens nagedacht hoe je vanuit daar verder gaat, je hebt school en je zegt dat je een baby hebt terwijl de eerste 4 jaar van een kindje nog aardig belangrijk zijn. Met andere worden je weet nieteens wat je doet dus ga die mensen niet steunen van Zeewolde want ze willen alleen maar geld trekken van jullie. En je kan ook gewoon gaan werken ipv school

 • Je familie steunde je volop maar je liet ze liever achter om 'niet afhankelijk' te zijn - maar je trekt dus wel zomaar even een half!! ton!!! belastinggeld, wat mensen moeten ophoesten die het zelf ook niet breed hebben. En je baby de hele dag achterlaten? Sorry maar dat is nou juist absoluut geen goed begin aan zijn of haar toekomst, dat is het sléchtste dat je kunt doen! Je kindje heeft jou NU het hardste nodig van zijn hele leven!

 • Almeerse

   

  Dank voor je reactie recht uit je hart! Het lijkt me hartstikke zwaar om zo jong een kindje op te voeden. Gelukkig kies je ervoor je opleiding te voltooien zodat je jezelf en je kind een goede toekomst kunt geven. Ik hoop dat er een goede oplossing voor jullie komt. Sterkte.

 • Pim

   

  Respect dame. En wat een nette reactie vergeleken met een aantal andere reacties! Ik hoop dat jullie kunnen blijven en kunnen blijven werken aan toekomst voor juliie en jullie baby's .

 • Oprah

   

  Lieve dames en heren De vraag is niet waarom maar hoe Hoe kunnen wij als burgers in een zorgstaat voorkomen dat het met deze mensen die door "pech" in zulke situaties terecht komen , in de toekomst fout gaan. Wij als sociale burgers moeten bereid zijn mensen in moeilijke situaties te helpen. Niet zwart wit denken. "Oh ja maar niet onze zorg , hadden hun maar beter moeten nadenken" en " waar zijn hun ouders".Achter elk verhaal zit een veel groter onverteld verhaal. Oordeel niet bij de kaft. PS ik ben zo'n "tienermoeder" die dankbaar kan zeggen dat ik door de steun van Zonnehoeve mijn havo mag afronden , kan streven naar een betere toekomst zodat ik later iets kan bijdragen.

  reageer
 • Zet het maar

   

  UIt een eerder artikel: "Omdat Zeewolde al een deel van de rekening aan Pactum had betaald en de andere gemeenten nu weigeren te betalen, ziet de gemeente zich nu genoodzaakt het hele bedrag over te maken. Om te voorkomen dat de gemeente weer in dit soort situaties moet opdraaien voor de kosten, wil de wethouder voortaan van tevoren goed uitgezocht hebben of Zeewolde verantwoordelijk is en of er een zorgcontract is. Zo niet, dan wordt er vanuit Zeewolde niet meer op voorhand al betaald en wordt de zorg dus geweigerd. "Heel erg lastig, want ons principe is om zorg gewoon te leveren, maar we hebben hier wel van geleerd", aldus Prins." Het zorgbedrag voor de moeders die er nu zijn is dus al betaald. Zij hoeven zich geen zorgen te maken. Dit is stemmingmakerij van deze mevrouw. De wethouder wil niet weer in dezelfde situatie terechtkomen als er weer tienermoeders door de rechter worden geplaatst. Dat is "alles".

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Henk

   

  Wanneer je als ongehuwde moeder met al je problemen door iedereen in de steek gelaten wordt, mag je toch hopen dat je door de gemeenschap opgevangen wordt? Triest al die reaguurders die zich totaal niet kunnen inleven in de ellende van deze moeders

  reageer
 • Jan

   

  Zeewolde is hier niet voor verantwoordelijkheid de papa s zijn onvindbaar. Carla zou zelf beter moeten weten.

  reageer
 • KC

   

  Het is gewoon asociaal gedrag van die gemeenten waar de moeders vandaan komen. De overheid moet die gemeenten gewoon dwingen om te betalen of gewoon korten op het gemeentefonds.

  reageer
 • Smijtgeld

   

  En waar zijn de pappa's? Of de Opa's en Oma's? Enne de eindafrekening van deze kosten kan toch op een later tijdstip ingelost worden? Of betalen we werkelijk alles? Wordt het DNA ook veilig gesteld? zodat uiteindelijk Pappa eventueel met rente meedraagt in de kosten?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik vrees, Smijtgeld, dat deze moeders de gevallen zijn die overblijven als alles al in het werk gesteld is om de vaders, ouders, grootouders enzovoorts erbij te betrekken.

 • Jordi

   

  Carla Martherus moet gaan praten en een oplossing vinden met de gemeentes waar de tienermoeders vandaan komen, als deze geen oplossing bieden cq hun verantwoordelijkheid niet willen nemen, dan zal Carla het moeten afdwingen van die gemeentes, en niet weer bij de gemeente Zeewolde aankloppen, trouwens de tienermoeders hebben ook een zeer grote verantwoordelijkheid in deze. De Wethouder van Zeewolde zou wel volslagen gek zijn om er een gesprek aan te wijden, haar prioriteit zal zijn het ontstane gat in haar begroting zien te dichten.

  reageer
 • Johan

   

  Het spijt mij wel maar..... hebben wij ervoor gezorgd dat ze nu ineens tienermoeder zijn? Nee toch? Moeten wij er dan met zijn alle voor gaan zorgen... en dan met dat kostenplaatje?! Voor 20.000 huur je een aardig huis in Almere. Voor 80.000, hebben ze de nodige zorg ( plus, naar een locatie fietsen kan ook, het hoeft niet altijd thuis). Dat is 100.000. Dat scheelt alweer 150.000. En daar komt dan nog eens bij. Als die vrijwillig moederschap is, dan moet je zelf ook grotendeels je verantwoordelijkheid nemen en deze niet neerleggen bij de gemeenschap en vervolgens zelf lekker op die bank gaan zitten die is klaargezet.

  reageer
 • AA

   

  Ehhh Johan, het spijt mij wel maar wij hebben er ook niet voor gezorgd dat die vluchtelingen aan de wandel zijn gegaan en hier terecht komen. Zelfs als ze hier op vakantie geweest zijn, asiel aanvragen, afgewezen worden krijgen ze 1960,- cash mee. Daar zorgen we toch ook voor en dat is miljoenen keer duurder dan deze tienermoeders die mss een ongelukje hadden of door hun ouders niet opgevoed zijn.

 • .\/\/.

   

  Lekker gul, laat de mensen maar stikken in hun ellende.

 • '^'^'

   

  Ben benieuwd voor welke groep hierna de wethoudster Prins de geldkraan gaat dichtdraaien. Ouderenzorg? Sport? Kunst en cultuur? Mw Prins weet dat al jaren geld begroot wordt voor deze opvang. Dan is het raar dat dit ineens stopt. De bestuurskundige motivatie om de moeders op straat te zetten ontbreekt ook totaal.

  reageer
 • Johan

   

  Mevr. Prins draait in dit geval de kraan dicht voor tienermoeders die niet uit der eigen gemeente komen. Dat lijkt mij prima! Hoezo zijn de tienermoeders niet gebleven waar deze stonden ingeschreven? Omdat dit een mooiere locatie was met meer mogelijkheden? Eerst je eigen verantwoording nemen en daarna kan er weer gekeken worden naar luxe posities. En laten we wel wezen, 50.000e per jaar kom op zeg.

 • Willem dronten

   

  En gelijk heb Zeewolde stoppen met dit gekke gedoe

  reageer
 • Oke

   

  Misschien hadden ze eerder beter moeten nadenken die moeders. En nu moord en brand schreeuwen. Als je nog tiener bent zijn jullie ouders verantwoordelijk voor jullie en niet de gemmeschap.

  reageer
 • Almeerse

   

  Kent u hun situatie? Weet u waarom zij niet bij hun ouders wonen? Deze moeders voeden een nieuwe generatie op, het is belangrijk dat hun kinderen kansen krijgen, daarvoor zijn ook hun eerste levensjaren van belang. Logisch dat zij zich zorgen maken. Ook zij zijn een kwetsbare groep.

 • Ed

   

  Er staat nergens dat ze "moord en brand schreeuwen". Ze maken zich zorgen, wordt geschreven. Ze denken dus na over hun situatie. Dat is een begin. Of mag dat ook niet van u? En wat weet u van de ouders van deze meisjes? Misschien zijn ze "thuis" niet welkom. Erg makkelijk om zo te oordelen. Niet zo oké wat mij betreft.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert