Nieuws over zonnepark te voorbarig

LELYSTAD
De aankondiging van bouwbedrijf BAM Bouw en Techniek dat zij samen met Businesspark Lelystad Airport naast de snelweg A6 een zonnepark gaat bouwen, is veel te voorbarig. Dat zeggen de gemeente, provincie en Omala. Het is lang niet zeker dat het park er kan komen.

Wat wil BAM?
BAM maakte gisteren in een persbericht bekend dat eind 2017 wordt begonnen met de aanleg van zonnepark Solarcity Lelystad met 115-duizend zonnepanelen. Hiermee kunnen 9000 huishoudens van stroom worden voorzien. Het park moet eind 2018 klaar zijn. De locatie is een stuk landbouwgrond naast de nieuwe weg vanaf de A6 naar Lelystad Airport.

Met wie doet BAM dit?
BAM heeft een overeenkomst getekend voor de ontwikkeling en realisatie met Businesspark Lelystad Airport (BAL) bv. Hierachter zit Lelyhaeve uit Rosmalen, opgezet door ex-DSB-bankier Hans van Goor en Simon Terpstra. BAM zegt meer samen te werken met Lelyhaeve.
BAL heeft niets te maken met het Lelystad Airport Businesspark (LAB) van Omala, waarvan de provincie en de gemeenten Lelystad en Almere aandeelhouders zijn. Dit ontwikkelt de bedrijventerreinen rond Lelystad Airport. Op de plek waar het park is gepland komen voorlopig geen bedrijven, zegt de directeur van Omala.

Is het plan rond?
Volgens BAM-directeur Arno Uiterweerd heeft BAL de benodigde grond voor het zonnepark verworven van boeren. BAM en BAL steken samen 35 miljoen euro in het park. Particulieren kunnen straks zonnepanelen kopen. De omgevingsvergunning bij de gemeente moet nog worden aangevraagd, maar BAM verwacht geen probleem. Volgens Uiterweerd past een park met groene energie in het bestemmingsplan Larserknoop.

Wat zegt de gemeente?
De gemeente Lelystad zegt eerder door Lelyhaeve te zijn benaderd, maar geen concreet plan te hebben ontvangen. Voor een zonnepark zal het bestemmingsplan eerst moeten worden gewijzigd. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar het plan zal op zijn merites worden beoordeeld. Daarnaast is er overleg nodig met de provincie. Volgens het Omgevingsplan van de provincie kunnen er niet zo maar overal zonneparken komen.

Wat zegt de provincie?
Een woordvoerder van de provincie bevestigt dat er toestemming nodig is van de provincie om op landbouwgrond een zonnepark neer te zetten. De provincie heeft dit tot nu toe bij wijze van uitzondering en als experiment alleen toegestaan aan de Vlotgrasweg bij Lelystad. Provinciale Staten willen niet dat er meer agrarische grond voor zonneparken wordt gebruikt. BAM zal een plan goed moeten onderbouwen.

Is de grond al in handen van Businesspark Lelystad Airport?
Volgens Omala heeft BAL alleen opties, maar een betrokken boer benadrukt dat hij de grond nog helemaal niet aan Businesspark Lelystad Airport heeft verkocht.  Ook staat er geen enkele handtekening. Hij is verrast dat BAM het nieuws zo stellig naar buiten heeft gebracht. 

reacties (6)

 • Ed

   

  Gewoon eerst alle geschikte daken van panelen voorzien. Kost geen enkele vierkante meter. Het lijkt zo vanzelfsprekend, waarom gebeurt het niet?

  reageer
 • Rinus

   

  Wat een BLA BLA dus. DSB was toch die woekerbank? Zuivere jongens!

  reageer
 • Hans K

   

  BAM heeft geen middelen om dit te financieren, dus hoe komen ze erbij om dit te publiceren?

  reageer
 • Dirk2

   

  Je blijft je verbazen over de wijze waarop en het gamak waarmee de lokale overheden en een kostenpost als OMALA private marktinitiatieven om zeep helpen! Dan zal BATAVIALAND ook wel VEEL TE VOORBARIG zijn?

  reageer
 • Louise

   

  Private marktpartijen die over de rug van anderen vies veel geld willen verdienen zonder dat dat bijdraagt aan de stad maar alleen aan hun eigen portemonnee denken. Ja, die zijn heel zielig.

 • Frits1

   

  Ja, ja, een Regionale Omroep is goed voor de regio en zeker voor dit soort zaken! Goeie journalistiek!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Roel

   

  Goed dat OF de feiten duidelijk en overzichtelijk op een rijtje heeft gezet. Ik miste het bericht gisteren al nadat het aanvankelijk wel was geplaatst.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert