Kamervragen over dreigende sluiting koelcellen visafslag

URK
Over de mogelijke sluiting van drie van de vijf koelcellen van de visafslag op Urk heeft de VVD-fractie in de Tweede Kamer vragen gesteld aan de staatssecretaris van Economische Zaken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dreigt de cellen te sluiten vanwege condensvorming. 

De NVWA constateerde in januari van dit jaar op drie visafslagen condensvorming in de koelcellen. Met condens is de kans op bacteriën groter. In IJmuiden en Den Helder zijn maatregelen getroffen maar op Urk werd vorige week bij een controle opnieuw condens aangetroffen. De visafslag moet snel maatregelen nemen anders dreigt de NVWA een dwangsom op te leggen. Als de problemen niet binnen een jaar zijn opgelost mogen de koelcellen niet meer gebruikt worden. 

In een artikel van Visserijnieuws geeft directeur van de afslag Teun Visser aan dat de condens niet schadelijk is en dat het praktisch niet mogelijk is om maatregelen te treffen voor een grote visafslag. De visafslag op Urk heeft sinds 2013 meerdere boetes van de NVWA gekregen en zoekt sindsdien naar een oplossing voor de condens, zegt Visser. De VVD vraagt nu aan de staatssecretaris of de huidige normen wel reëel zijn en wil dat er samen met de visafslag naar een oplossing wordt gezocht.  

reacties (12)

 • Ja maar

   

  Hoe oud is die visafslag ook alweer? Nooit geen opmerkingen over condens gehad totdat een paar jaar terug andere visafslagen daar opmerkingen over gingen maken.... Trouwens het gaat in de visafslag om verse vis die nog de nodige bewerkingen moet ondergaan. Zelfs m'n kat blieft alleen gekookte vis. Dus wat is nu het risico?

  reageer
 • Harry

   

  In een koelcel heb je altijd ergens condens. Wordt ook niet bij vermeld waar in de cel de condens optreedt.

  reageer
 • Roel

   

  Ja. De overheid heeft het weer gedaan hè? Maar als er door een besmetting doden vallen schreeuwt iedereen moord en brand en staat het parlement op z'n achterste bennen zoals een paar jaar geleden met de zalmbesmetting.

  reageer
 • Tja

   

  Ik weet niet hoe opregt je bent maar dat betekent dan helemaal geen vis meer voor jou. Verder wel gewoon gelukkig? Daar in dat Swifterbant?

  reageer
 • Tja

   

  Enig idee hoe groot deze ruimtes zijn? Ik denk het niet. Niet te vergelijken met andere ruimtes zoals in bijvoorbeeld Harlingen. De regels gaan in dit geval echt nergens over.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jordi

   

  Niet zo zielig doen, gewoon sluiten die hap. Met de gezondheid van andere mensen, wat de urkers zelf doen moeten ze zelf weten, maar ze "de urkers"moeten gewoon rekening houden met de andere afnemers. Zo niet gewoon sluiten die koelcellen, geen pardon..

  reageer
 • Haha

   

  Mooie naam ook :)

  reageer
 • Max

   

  We slaan weer lekker door met alle regeltjes.

  reageer
 • opregte swifterbanter

   

  Voor mij geen vis van Urk. Al jaren niet.

  reageer
 • Roel

   

  Dat is waar Klaas, maar in mijn koelkast ligt geen onafgedekte vis. In Den Helder en IJmuiden lukt het kennelijk wel.

  reageer
 • Klaas

   

  in je eigen koelkast zit ook condens op de achterwand.dit is niet te voorkomen met het open en dicht gaan van de celdeuren

  reageer
 • Roel

   

  Huh? Voor Urk maken we wel weer een uitzondering. VWA handhaven!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert