'Wethouder hield KPMG-rapport over jeugdzorg achter'

ALMERE • Do 17 november 2016 | 10:41 • Donderdag 17 november 2016 | 10:41
De Almeerse wethouder René Peeters heeft informatie achtergehouden over de jeugdzorg. Dat vindt een aantal politieke partijen in de gemeenteraad in Almere.

De wethouder had op 3 oktober kennis genomen van een rapport van KPMG over het jeugdzorgbeleid in Almere. In dat rapport concludeert KPMG dat budgetten niet goed zijn onderbouwd, de contracten met zorgaanbieders te vaag zijn en de gemeente in sommige gevallen meer betaalt dan andere gemeenten. 

Peeters heeft dat rapport niet gedeeld met de gemeenteraad, die op 13 oktober tot diep in de nacht over de jeugdzorg vergaderde. De gemeenteraad heeft het rapport pas op 26 oktober gekregen van ambtenaren. Dat was op verzoek van de VVD en de PvdA. 

Motie van treurnis
Op 13 oktober heeft vrijwel de gehele gemeenteraad van Almere een motie van treurnis uitgesproken richting wethouder Peeters. Alleen zijn eigen partij, D66, stemde tegen. De motie werd ingediend door collegepartij VVD, omdat Peeters in de ogen van de liberalen de raad niet goed had geïnformeerd over de problemen in de jeugdzorg. 

Oppositiepartijen reageren woedend
Nu blijkt dat Peeters het KPMG-rapport heeft achtergehouden in de discussie op 13 oktober, zijn Almeerse politici laaiend. De PVV zegt dat dit niet zonder gevolgen kan blijven. De SP vindt de handelswijze van de wethouder onacceptabel en is klaar met dit college van burgemeester en wethouders. Volgens GroenLinks kan het gewoon niet dat de wethouder dit rapport heeft achtergehouden. De fractie Eekhuis vindt dat het tijd is voor een motie van wantrouwen richting de wethouder.

[https://twitter.com/ToonvanDijk_PVV/status/799200207359643648]

Collegepartijen zijn mild
De VVD, die dus eerder de motie van treurnis indiende en de wethouder een laatste kans gaf, reageert nu opvallend mild. De fractie vindt dat Peeters het rapport niet had hoeven delen met de gemeenteraad. Volgens het CDA is wethouder Peeters in dit geval niet de fout ingegaan. De fractie zegt dat het bestaan van het KPMG-rapport bekend was en dat partijen dat zelf op hadden kunnen vragen. Leefbaar Almere en de PvdA hadden het rapport wel graag eerder willen hebben maar verbinden er geen politieke consequenties aan. D66, de partij van Peeters, verwacht niet dat de positie van de wethouder in gevaar komt. 

De gemeenteraad praat deze donderdagavond opnieuw over de jeugdzorg. [https://twitter.com/HarrySeverens/status/799349005620834305]
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel