Jeugdgevangenis lobbyt tegen sluiting

LELYSTAD
De jeugdgevangenis van Intermetzo in Lelystad is er niet gerust op dat sluiting van de baan is. Het kabinet wilde dit voorjaar de jeugdinrichting wegbezuinigen, maar onder druk van de Tweede Kamer is een definitief besluit over de verkiezingen heen getild. Om haar bestaansrecht aan te tonen, is Intermetzo nu al een lobby begonnen. Recent bezocht burgemeester Ina Adema de instelling. 

Wie zitten er in de jeugdgevangenis?
Officieel heet de gevangenis Justitiële Jeugdinrichting (JJI) Lelystad. Er zijn 78 plekken; 20 voor kort verblijf en 58 voor langdurig verblijf van uitsluitend jongens. Op dit moment zitten er 75 jongens vast voor delicten als beroving, overval of doodslag. Een aantal van hen is vaker met Justitie in aanraking geweest. De gemiddelde leeftijd is 19 jaar. Een jongere verblijft doorgaans 2 tot 2,5 jaar in de JJI.

Binnen de inrichting worden de jongens behandeld, gaan ze naar school en doen aan sport. Afhankelijk van het succes van de behandeling mag de jongen op verlof of buiten de inrichting aan het werk. Een deel van de jongeren komt uit Flevoland en de regio Midden-Nederland, de rest uit het hele land.

Wat maakt de JJI Lelystad bijzonder?
De inrichting is in 2004 als particuliere jeugdinrichting opgezet door Rentray, dat tegenwoordig Intermetzo heet. De JJI Lelystad is volgens directeur Belia Haasbroek de enige jeugdinrichting in het land die is gespecialiseerd in behandeling van jongens met een lichte verstandelijke beperking. De kennis en ervaring die hiermee is opgebouwd, is door een andere instelling niet zo maar over te nemen. Dat rechtvaardigt het voortbestaan van de JJI, zegt Intermetzo.

Uit een recent onderzoek van de Dienst Justitiële Inrichtingen en de hogescholen Windesheim en Leiden blijkt dat de gedetineerde jongeren positief zijn over het leefklimaat en de ondersteuning in de JJI Lelystad.

Waarom zou de JJI Lelystad moeten sluiten?
Volgens berekeningen in opdracht van het kabinet hebben jeugdinrichtingen de komende jaren 300 cellen te veel. Er zijn drie jeugdinrichtingen van het rijk en vier particuliere. VVD-staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft het afgelopen voorjaar voorgesteld om de particuliere JJI Lelystad vanwege de overcapaciteit te sluiten. Na bezwaren van de Tweede Kamer is een definitief besluit uitgesteld tot na de verkiezingen van maart 2017 en het aantreden van een nieuw kabinet.

De gemeente Lelystad is tegen sluiting?
De nieuwe burgemeester Ina Adema vindt het belangrijk dat de gespecialiseerde kennis van de jeugdinrichting op een centrale plek voor de regio en de rest van Nederland behouden blijft. Bij sluiting van de JJI zou ook de school van Eduvier binnen de inrichting dicht gaan. Daarnaast wil Lelystad de bijna 200 banen niet kwijt. 

reacties (6)

 • Thomas

   

  Maar dan is het ook wel weer zo dat mevrouw Haasbroek het heeft over de specialisatie (licht) verstandelijke beperking (LVT-ers). Die horen wel in een gesloten setting maar eigenlijk niet in deze JJI. Die is daarvoor te gesloten, hoge muren; geen uitzicht. LVT-ers hebben meestal geen verleden met justitie. Daar in tegen wel jeugdige delinquenten die enige tijd opgesloten horen te worden (PIJ-ers). Echter dat aantal is dalende omdat rechters veel eerder besluiten tot stricte opvang in de buurt van het netwerk van de jongere. In dat licht is sluiting, of dat de JJI Lelystad moet zijn laat ik even buiten beschouwing, van een aantal jeugdgevangenissen onafwendbaar.

  reageer
 • erik

   

  waarom sluiten?toen het gebouwd werd.zei het personeel van de gevangenis er naast,dat er haast geen personeel nodig was in het nieuwe gebouw.alles zou via computers bedient worden.het dag programma van een gedetineerde kon via een scherm bekeken worden,zodat er haast geen personeel nodig hoefde te zijn.dus bezuinigen is nonsuns

  reageer
 • Buurman

   

  Het viel mij ook op dat er 200 medewerkers zijn voor 75 gedetineerden! Daarnaast (PIL) bij de grote jongens werker er ook rond de 200 maar daar praten wel over 500 boefjes Dus waarschijnlijk jan het goedkoper.

  reageer
 • Louise

   

  2 jaar begeleid worden en daarna niet meer in de fout gaan is denk ik goedkoper dan levenslang opsluiten. Dat is max 30 jaar en komen ze vrij als ze 49 zijn, en nog fit genoeg om bij u in te breken.

 • HM

   

  " Op dit moment zitten er 75 jongens vast voor delicten als beroving, overval of doodslag. " Als ze de deuren maar goed op slot houden dan! Wat mij wel opvalt, is dat er 200 mensen werken voor slechts 75 gevangenen. Dat moet wel heel erg veel belastinggeld kosten. Op zich dus niet erg dat er gekeken wordt of het ook goedkoper kan.

  reageer
 • Els

   

  Op de 75 inwoners moet wel 24 uur per dag worden gelet, begeleid, therapie worden geleverd, onderwijs worden gegeven beste HM. U zou toch niet wensen dat de werknemers 24/7 werken ?

 • oud werknemer

   

  Wordt 24/7 daar gewerkt goede ploegleiders en medewerkers die hun overal mee begeleiden en klaar stomen voor hun volgende stap en helpen met werk en een huisje en het belangrijkste dat ze niet nog een fout begaan. En idd er sneuvelt wel eens een tv maarja dat gebeurd in een gevangenis..tevens wordt de schade wel op de jongere verhaald. Als je weet wat er zit ga je daar natuurlijk rekening mee houden met het aantal personeel. Groepsleiders,behandelaars,school,ict,technische dienst,beveiligers,schoonmakers,kantoor... Dus san valt best wel mee

 • Flevoburger

   

  Die mensen doen niet alleen werk voor de jongeren die daar intern geplaatst zijn, deze zorg gaat ook door als de jongeren het pand verlaten.

 • KC

   

  Dit mag nooit gebeuren dat zij moeten sluiten. Waar is de VVD mee bezig?

  reageer
 • Flevoburger

   

  Brussel, de EU, meer en meer en nog meer winst. Maatschappelijke onderwerpen? Niet echt meer een ding van de VVD. Dat moge duidelijk zijn.

 • laat alle reacties zien
 • Willem

   

  Mensen als er geld over de balk gaat is het daar wel karen vol eten weg gegooid tv die kapot worden gegooid ga zo maar door

  reageer
 • Jos '56

   

  Heb je dat van horen zeggen of spreek je uit eigen ervaring ??

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert