Onderdelen eerste KLM-vliegtuig bij Aviodrome

LELYSTAD
Bij het Aviodrome in Lelystad zijn vrijdag onderdelen aangekomen van het eerste passagiersvliegtuig van de KLM. Het gaat om de DH-9, een toestel uit 1921.

De onderdelen zijn in een container vanuit Amerika naar Nederland vervoerd. Het betreft het originele onderstel van het vliegtuig, plus nieuw gebouwde vleugels en een staartstuk.

Het toestel wordt de komende twee jaar verder afgebouwd. Vanaf 2019 wordt het een belangrijk onderdeel van een nieuwe expositie over het 100-jarig bestaan van de KLM.

De DH-9 was volgens het Aviodrome een bijzonder toestel, een omgebouwde bommenwerper waarin twee passagiers en wat post mee konden vliegen. Het had een open cockpit, zodat die passagiers dikke leren jassen aan moesten. Het toestel markeerde het begin van de burgerluchtvaart.

reacties (3)

 • Frits1

   

  Geen enkel probleem met nog meer KLM toestellen, zolang het maar museumstukken zijn en niet kunnen vliegen, of bij hoge uitzondering.

  reageer
 • Bas

   

  Ohwww... er gaat nog beel wat gebeuren. Lelystad gaat een belangrijke rol spelen bij het 100-jarig bestaan van de KLM.

  reageer
 • pieter

   

  Nog steeds jammer dat de laatst KLM MD 11 niet in Lelystad is geparkeerd, die KLM moet zich schamen, ook een Martinair cargo MD 11 zal wel niet mogelijk zijn.

  reageer
 • Roel

   

  Waarom moet de KLM zich schamen, ze hebben al zoveel materiaal voor één euro gedoneerd? Aviodrome zou wel een MD 11 kunnen krijgen maar de transportkosten zijn voor Aviodrome. De MD11 kunnen we missen. Was geen markant vliegtuigmodel en eigenlijk op veel fronten een slecht toestel. Vergeten maar.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert