Aeres Hogeschool gekort door minister Bussemaker

FLEVOLAND
De Aeres Hogeschool, met vestigingen in Almere en Dronten, krijgt volgend jaar 100.000 euro minder van minister Jet Bussemaker van Onderwijs. De instelling heeft de zogenoemde 'prestatieafspraken' niet gehaald. In totaal worden zes hogescholen voor een totaalbedrag van 7 miljoen euro gekort. 

Beloningssysteem
Het ministerie maakte in 2012 prestatieafspraken met universiteiten en hogescholen om ze niet alleen te belonen voor de hoeveelheid studenten die succesvol afstuderen, maar ook voor de kwaliteit die ze bieden. 

Rapport
Uit een rapport van een onderzoekscommissie blijkt dat Vilentum, zoals de school tijdens het onderzoek nog heette, vooral tekortschiet in het rendement. Dat houdt in dat studenten te lang over hun studie doen. Volgens de school komt dat omdat de studenten vaak al een baan hebben aan het eind van hun opleiding en hierdoor vertraging oplopen tijdens het afstuderen. 

Niet de hoogste korting 
Bussemaker legt niet de maximale strafkorting op. "Gezien de moeilijke opdracht waar alle hogescholen voor staan en de noodzaak dat ook deze zes hogescholen doorgaan op de door hen ingezette weg om het studiesucces te verhogen en gelijke kansen te bieden aan al hun studenten, zal ik hen de helft minder korten", aldus de minister. 

Imagoschade
Bastiaan Pellikaan, voorzitter van de raad van bestuur van Aeres, noemt de straf een 'bijzondere beslissing'. Hij baalt vooral van de imagoschade. "De ton korting kunnen we prima opvangen, dit is vooral heel erg vervelend voor onze medewerkers en studenten." Volgens Pellikaan is de studenttevredenheid in Dronten heel hoog en wordt de hogeschool gestraft voor iets juist goed nieuws is, namelijk dat studenten gemakkelijk een baan vinden.

 

reacties (3)

 • Frits1

   

  Je kunt het ook positief zien: wees zuinig op deze vorm van Hoger onderwijs. Gelukkig gaat niet iedereen communicatie, rechten etc studeren. Dit onderwijs is op de langere termijn van levensbelang. Het is jammer dat Aeres gekort wordt. Oorzaak: haar eigen succes doordat studenten van deze school snel aan de slag kunnen. Dan weet ik wel andere geldverspillers die eens op hun resultaten moeten worden afgerekend

  reageer
 • Johan

   

  Ja ja dit is de hogeschool die op kosten van de gemeente en de provincie op het Floriade terrein willen landen. zelf aan het subsidie infuus liggen en dan wel grote mond hebben. de verhuizing van deze school kan alleen plaats vinden wanneer dit volledig door publieke partijen wordt betaald. O ja en was de directeur niet 1 van de vriendjes van Jorritsma die de Bonifatius speld had gekregen terwijl ze niet eens in Almere woonde ?

  reageer
 • Bertha

   

  Wat is het toch altijd moeilijk om artikelen goed te lezen en te beredeneren. Het is altijd heel gemakkelijk om 8overal negatieve commentaar op te leveren..!!

 • potter

   

  Eindelijk worden gemaakte afspraken ook doorberekend. Dus niks meer vrijblijvend, neen presteren om gemaakte afspraken na te komen. En dat gelul van de voorzitter moet hij maar eens waarmaken met cijfers, immers meten is weten.

  reageer
 • Eeuwig student.

   

  Het is soms ook verdomd moeilijk om de juiste toetsen op je laptop te vinden!!!!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert