Mogelijk toch Syrische onderwijsmissie naar Almere

ALMERE
De IND moet van de rechter opnieuw kijken of een Syrische onderwijs-delegatie naar Almere mag komen. De Syriërs zouden in mei een bezoek brengen aan Almere om te kijken hoe het onderwijs hier is geregeld. De Immigratie- en Naturalisatiedienst zag dat niet zitten en ging ervan uit dat de mensen hier asiel wilden aanvragen.

Rojava
De Almeerse Jodi Liefhebber is de initiatiefneemster van het contact met Syrië. Ze bracht in oktober 2015 een bezoek aan de Syrische regio Rojava. Daar was het relatief veilig, maar door de oorlog zit de regio wel ingesloten. De Almeerse wil dat doorbreken met het werkbezoek en door contact met het Nederlandse onderwijs op te bouwen.

Liefhebber wil de onderwijsmissie opzetten om te laten zien hoe het hier is georganiseerd. Met de opgedane kennis zouden de Syriërs terug gaan naar hun regio, om het onderwijs daar naar een hoger niveau te brengen. 

Meevaller
De uitspraak van de rechtbank is een meevaller voor de Almeerse. "We hopen begin volgende week van de IND te horen of zij nog aanvullende documenten nodig hebben voor de visa en of we genoeg hebben aangetoond dat de mensen hier echt geen asielaanvraag zullen doen." Liefhebber is positief en gaat ervan uit dat de afwikkeling nog slechts een formaliteit is. "Mijn conclusie is dat de delegatie daadwerkelijk naar Almere kan komen. Je weet het nooit zeker, maar ik zou niet weten welke papieren de IND nog zou willen hebben."

reacties (15)

 • Janus

   

  Jan heeft wel gelijk met zijn conclusie: 'Kortom er zal wel een, niet al te goed, verborgen agenda zijn'

  reageer
 • ach

   

  Achterlijk dit sort initiatieven. Net of Syriers niet weten hoe je onderwijs op moet zetten. Daar hebben voor de oorlog toch ook mensen gestudeerd en onderwijskunde gevolgd? Ik hoop toch serieur dat wij belastingbetalers niet dit reisje hoeven te bekostigen en dat de syriers dit zelf betalen.

  reageer
 • RonaldB

   

  Jan zit op 2 punten fout. Ten eerste is nooit gezegd dat alle Syrische vluchtelingen goed of hoog waren opgeleid. Ten 2e willen zij terug met de hier opgedane kennis en ervaring om het onderwijs in hun regio naar een hoger peil te brengen. Dus niet hun land, maar hun regio. Toch een wezenlijk verschil. Daarnaast komen deze mensen uit regio's die niet uitmonden in vooruitgang, scholing maatschappelijke ontwikkeling en werk. Er is dus niets op tegen om deze mensen hier, in plaats van in een door oorlog verscheurd land, aan verbetering te laten werken.

  reageer
 • Rein

   

  Eerst hebben we de Marokkanen en nu de Syriërs . Concreet betekend dit nog meer geld voor uitkeringen en moskeen. Europa moet stoppen met het verdelen van uitkeringen. Dan zijn de meeste problemen meteen opgelost.

  reageer
 • Dr. Jake

   

  Mijn (veel te hoge) belastingafdracht. PUNT.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Pieter Pieternel

   

  Jan geeft uitstekend weer wat de feitelijke stand van zaken is. Tip voor aandachtsjunk Liefhebber: steek je vrije tijd in bijvoorbeeld gehandicaptenzorg, doet het ook altijd goed als je zo nodig in de belangstelling wilt staan.

  reageer
 • Jan

   

  Op twee punten ongeloofwaardig. Ten eerste waren alle immigranten uit dat land zo gweldig opgeleid, dus vraag ik mij af wat er dan daar zo nodig veranderd moet worden op het gebied van scholing, Ten tweede ligt dat land overhoop door een burgeroorlog, en lijkt mij de wijze waarop scholong plaatsvind momenteel niet bepaald prioriteit. Kortom, er zal wel een, niet al te goed, verborgen agenda zijn.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Nog even en wordt de nieuwe Sire slogan "Rechters, maken meer kapot dan u lief is" ........

  reageer
 • Jaanchi

   

  Laat Liefhebberr een mooie video hier op de scholen maken met interviews, stap met die handel op het vliegtuig en laat het daar zien. En natuurlijk wel op eigen kosten. Wat een raar initiatief trouwens. Wat steekt hier achter?

  reageer
 • willem-stad

   

  Dit schept een precedent voor als dit lukt. Een delegatie Syrische (leerling-) brandweermannen, politieagenten, bouwvakkers, noem maar op, willen hier ook graag zien hoe het hier geregeld is. En als het bevalt ,na gratis en verzorgde overtocht, hier een zeker asiel aanvragen. Enkel een nieuwe moderne Syrische regeringsleider kan het schoolsysteem daar veranderen. Onder Assad blijft het hetzelfde.

  reageer
 • Willem dronten

   

  En wie gaat dit allemaal betalen de belasting betaler zeker

  reageer
 • Louise

   

  En wat levert u onze samenleving op?

  reageer
 • Hans K

   

  Kunnen ze het niet af met een conference call? Scheelt hoop kosten en moeite. Daarnaast een forse milieu belasting met al dat vliegen. Ik zeg stuur een laptop op met Skype en een satelliet telefoon op en klaar is kees.

  reageer
 • Dr.Jake

   

  2 jaar ? Ben je gek ? Veel te weinig/mild. Gewoon zolang ze hier verblijven zijn compleet op kosten van haar hier. PUNT.

  reageer
 • markpb89

   

  toch niet moeilijk! als ze willen komen dan moet Jodi Liefhebber net als in meer landen deze mensen sponseren, 2 jaar in hun onderhoud voorzien. en voor opvang zorgen in die tijd. Nederland is al te vaak in de maling genomen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert