Ondernemers willen proef gratis parkeren uitbreiden

LELYSTAD
Stichting Ondernemers Stadshart Lelystad wil dat automobilisten vanaf volgend jaar de eerste twee uur gratis kunnen parkeren in plaats van één uur.

Twee weken geleden werd bekend dat het college van burgemeester en wethouders een proef wil houden. Het gratis parkeren moet bezoekers verleiden om naar het Stadshart te komen en daar langer te blijven. Betaald parkeren is voor sommigen nu een drempel om niet naar het centrum te gaan. 

De ondernemers denken dat het gratis parkeren vooral handig is voor supermarkten, omdat mensen daar vaak kort blijven. Als mensen langer gratis kunnen blijven staan, heeft dat ook effect voor andere bedrijven. 

reacties (12)

 • Amsterdam

   

  Het eerste dat mij te binnen schiet bij het lezen van de kop: Ja, graag. Uitbreiden tot en met Amsterdam. Dat scheelt mij bakken met geld.

  reageer
 • gratis bestaat niet,gaat wel weer één of andere belasting omhoog en dat dan ook voor inwoners die geen auto hebben..

  reageer
 • Frits

   

  Ach, de wegen belasting en benzinaccijns leveren miljarden meer op dan de overheid aan onderhoud en aanleg van wegen en parkeervoorzieningen uitgeeft (onderzoeken van serieuze adviesbureaus op internet te vinden). Van die inkomsten profiteren de mensen zonder auto weer mee. En fietsers betalen ook hun fietspaden en fietsenstallingen niet zelf.

 • Barbara

   

  Drink 2 pilsjes minder in de week en je parkeerplaats om een nieuw kratje te halen kost je niks.

  reageer
 • Antje Ha

   

  De essentie is nu toch dat de ondernemers dan de garages gaan exploiteren. Dwz kopen en onderhouden. Zonder bijdrage van de gemeente.

  reageer
 • Nico

   

  Uiteraard een sympathiek gebaar richting de automobilist, maar daarmee zal de gemeente het autogebruik stimuleren. Grotere aanslag op de fossiele brandstoffen die nodig zijn voor onze kinderen en meer uitstoot van CO2. Lijkt me in strijd met de Kadernota Duurzaamheid van de gemeente Lelystad. Mooie woorden op papier, die men in de praktijk dus gauw terzijde schuift

  reageer
 • Oma Thea

   

  Hoezo fossiele brandstoffen voor onze kinderen??? Wordt tijd dat de ouders van nu de kinderen leren zuinig omgaan met fossiele brandstoffen... Er wordt weinig of helemaal geen aandacht aan besteed, maar de jeugd van tegenwoordig zijn de grootste gebruikers/misbruikers van brandsof als ouders en ouderen... In onze tijd hadden wij niet zoveel opladers voor PC, mobiel en alle anderen onzin niet!!!! Maar wij moeten er wel voor opdraaien en worden als schuldigen gezien!!!!

 • laat alle reacties zien
 • frits

   

  Tada, precies wat ik in dit forum al zei als reactie op het collegevoorstel. Eén uur is alleen boeiend voor mensen die op een holletje boodschappen doen, niet voor mensen die op hun gemak willen funshoppen. Een uur gratis parkeren stimuleert het stadshart dus niet, maar leidt alleen maar tot nog meer gehaast boodschappen doen. Maar aangezien vrijwel niemand langer dan twee uur parkeert, is het onzinnig om het betaald parkeren te handhaven bij de eerste twee uur gratis parkeren. Voor vele tonnen per jaar (ik meen zelfs een miljoen) aan parkeerhandhaving uit te geven voor slechts enkele tonnen aan parkeerinkomsten, dat is echt niet uit te leggen.

  reageer
 • Henk

   

  En dan gaan die andere bedrijven ook eindelijk wat meer doen aan het imago van de Gordiaan door bijvoorbeeld dook op zondag open te gaan net als de supermarkten. Ze willen wel profiteren altijd maar denken nooit mee over oplossingen. Alleen al een winkeliersvereniging opstarten kunnen ze niet omdat ze het niet eens zijn met elkaar

  reageer
 • Mars

   

  De gemeente lijkt niet door te hebben dat je eerst voor een aantrekkelijk centrum moet zorgen en dan pas, als de mensen echt massaal komen, eens aan betaald parkeren kunt denken. Dat omdraaien heeft er alleen maar voor gezorgd dat bepaalde winkeliers hun zaak moesten sluiten wat verdere verschraling in de hand werkt.

  reageer
 • Tuuk

   

  Ik weet niet hoelang jij in Lelystad woont maar 30 jaar terug dat ik nog met mijn vrienden op donderdag naar het centrum ging, was het vreselijk druk in het centrum en toen was het gratis parkeren. Pas halverwege de jaren 90 dus 20 jaar terug ging het betaald parkeren in ook toen was het nog steeds druk in het centrum. Het is pas rustiger in het centrum sinds de crisis en veel te dure winkelpanden die er bij zijn gekomen, dat heeft dus niets te maken met betaald parkeren. Het centrum is ook heel goed te bereiken met de fiets en dat is nog gratis ook!

 • Lelyling

   

  Ok. Gratis bestaat toch niet of wel? Dus omdat ik de fiets neem moet ik in de belasting dit gratis parkeren voor iemand anders due met de auto wil gaan dus betalen? Ik vindt dit de omgekeerde wereld. En voor duurzaamheid trekken we miljoenen uit en eigenlijk wordt de auto met gratis parkeren ook nog in het zonnetje gezet. Zorg als ondernemer dat de prijzen en artikelen de mensen naar de stad trekt en het parkeren niets uit maakt

  reageer
 • Mark

   

  Ik denk sowiezo dat betaald parkeren in Lelystad slecht voor de ondernemers is, maar aan de andere kant begrijp ik dat de gemeente deze inkomsten meeneemt in haar begroting.. waarom niet betaald parkeren in de garages, dan kan van die inkomsten het onderhoud worden gepleegd en kan er wellicht weer iemand toezicht houden... voordeel hievan is dat de consument de keuze heeft. De mensen die controle willen hebben er geld voor over en de mensen die er geen geld aan uit willen geven kunnen ook gewoon naar het centrum....

  reageer
 • KC

   

  Er moet zeker voor de winkeliers 2 uur gratis parkeren komen. Dat moet niet alleen in de parkeergarages maar ook op de weg. Dit kan zeker met die nieuwe automaten en ook voor het Lelycenter omdat daar geen parkeergarage is. Dus geen valse concurrentie en geen overvolle garages. Ook dit moet bij het ziekenhuis.

  reageer
 • frits

   

  Ook de nieuwe automaten kunnen de bonnetjes die de winkeliers bij een aankoop uitdelen niet lezen. Dan moet het standaard twee uur gratis worden, voor iedereen. Voor echt funshoppen (niet weten of en wat je gaat kopen, maar rondkijken en wat kopen als je iets leuks ziet) ook de beste oplossing. Maar twee uur gratis: dan is het goedkoper om het betaald parkeren helemaal af te schaffen. Scheelt ook uitwijkgedrag van treinreizigers, personeel van winkels (en stadhuis) die nu in de woonwijken parkeren. Dus die blauwe zones daar met bijbehorende handhaving kunnen ook weg. Ik zou zeggen: parkeergarages en parkeerterrein ziekenhuis helemaal vrij, en alleen blauwe zones voor max. twee uur op straat bij de BCC, Jumbo en op de Neringweg. Achter het station max. halfuur.

 • Bobo

   

  Betaald parkeren helemaal afschaffen!!!

  reageer
 • Henk

   

  Parkeren helemaal afschaffen!! Kom lekker op de fiets of ben je niet zo sportief?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert