Britse vraagt vliegend aandacht voor kleine zwaan

MARKNESSE
De Britse Sacha Dench is met haar deltavleugel geland bij Marknesse om aandacht vragen voor de kleine zwaan. Deze soort wordt met uitsterven bedreigd.

Dench is namens een Britse natuurorganisatie leider van de expeditie Flight of the Swans. Zij volgt met een paramotor, ook bekend als deltavleugel, de trekroute van de kleine zwaan. Eind september vertrok zij vanaf de toendra in Noord-Rusland, waar de kleine zwaan broedt. In de winter trekken zij 7000 kilometer over elf landen naar noordwest-Europa, waaronder Nederland, België en Engeland.

Het aantal kleine zwanen is in 20 jaar tijd afgenomen, maar de expeditie moet uitwijzen hoeveel er nog zijn.

Oostvaardersplassen
Dench is tot en met donderdag in Nederland. Ze praat met natuurorganisaties en boeren. Woensdag vliegt zij nabij de Oostvaardersplassen. Expeditie Flight of the Swans eindigt in december, als de kleine zwaan in Engeland is aangekomen.


reacties (4)

 • zucht

   

  Het wordt steeds erger in de wereld met die 'natuurliefhebbers'. Lekker met je vervuilende verbrandingsmotor honderden nutteloze kilometers vliegen. Goed voor het milieu en zeker ook goed voor de Zwaan.

  reageer
 • Jim

   

  Op het Veluwemeer zijn er al weken honderden te zien en te horen. Ze maken veel geluid, een soort van toeteren, zoals kraanvogels.

  reageer
 • kees d.

   

  Er zijn in de randmeren ongeveer 2500 exemplaren geteld.

  reageer
 • Wim

   

  Heb je het dan wel over de kleine zwaan? Met de gele snavel? Van de knobbel zwaan, met de rode snavel, zijn er zeker veel meer en komt zeer algemeen voor. De kleine zwaan zie je zelden.

 • Piet

   

  Heel mooi, maar als het kaartje klopt gaat ze dus bij Den Helder de Noordzee op het breedste traject oversteken met een delta wing. Dat lijkt me niet zo'n heel goed idee.

  reageer
 • kees d.

   

  Zij zegt de Kleine Zwaan te volgen richting Engeland. Deze vogel vogels zullen niet het breedste stuk van de Noordzee kiezen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert