Half miljoen voor voorbereidingen nieuw zwembad

ZEEWOLDE
Het college van burgemeester en wethouders in Zeewolde wil 500.000 euro beschikbaar stellen om voorbereidingen te treffen voor de renovatie en nieuwbouw van sportcomplex Het Baken.

Het college wil het zwembad slopen en op die plek een nieuw bad laten bouwen. De aangrenzende sporthal wordt gerenoveerd. Het zwembad moet sober worden en niet een soort zwemparadijs. Daarvoor is volgens de gemeente geen markt, omdat dichtbij ook De Eemhof te bezoeken is. 

Met het half miljoen euro kan onder meer een bouwkundig ontwerp worden gemaakt, technische adviezen worden opgesteld en een plan van aanpak worden gemaakt. Zo moet er bijvoorbeeld gekeken worden waar de zwemlessen tijdens de bouw kunnen worden gehouden. 

Het is nog niet duidelijk hoeveel de bouw van het nieuwe zwembad en de renovatie van de sporthal gaat kosten

reacties (6)

 • Wimpey

   

  Gemiste kans hoor... De Eemhof is qua afstand, drukte en vooral toegangsprijs geen alternatief. Als men graag wil dat inwoners meer van faciliteiten in het dorp gebruik maken dan moet daar ook in geïnvesteerd worden. Er is toch wel een middenweg tussen sober met een banenbad en superdeluxe zwemparadijs met uitgebreid restaurant??? Als je meer aanbiedt wordt er denk ik ook meer gebruik van gemaakt. Maar nee, sober is het nieuwe toverwoord.

  reageer
 • Rob

   

  Sober, een half miljoen € voor voorbereidingen, bouwtekening, advieswerk, en nog wat geneuzel. Zwembad sober zal min ook een paar miljoen kosten net zo als dat Gemeentehuis wat al voor de X de keer verbouwd wordt in zijn 30 jarige bestaan en waarvan beloofd werd dat het maar 2,5 miljoen zou gaan kosten en dat terwijl het hele Gemeentehuis 100% gestript is. Ja we doen s'avonds wel de straatverlichting uit en zoeken anderebezuinigingsposten. Oja en die Atletiekbaan en het renoveren van het centrum dat doen wee ook nog even. Ik vrees dat de Zeewolderbevolking straks de rekening wel weer gepresenteerd zal krijgen in de vorm van een sterke OZB belasting en ja een handje geholpen door de stijgende huizenprijzen.

  reageer
 • Zeewoldenaar (nee, niet die...)

   

  Uw reactie getuigt in hoge mate van onwetendheid. De verbouwing van het gemeentehuis kost inderdaad maar 2,5 miljoen, ondanks uw poging om te suggereren dat het veel meer zal zijn. U schijnt te vergeten dat de verbouwing al in verregaande mate versoberd is. Want oorspronkelijk moest deze bijna twee keer zoveel kosten. De stijging van de OZB belasting waar u op hint zal hooguit door de stijgende huizen prijzen veroorzaakt worden. Het is al jaren goede gewoonte dat de gemeente de OZB jaarlijks alleen corrigeert op het niveau van de inflatie. Aan de stijgende huizen prijzen kan de gemeente Zeewolde niet zoveel doen. Dat is nou eenmaal marktwerking. Voor wat betreft de atletiekbaan: na vijf jaar discussie en onderzoek is gekozen voor variant die vanaf dag 1 als de goedkoopste uit de bus kwam; een gecombineerde baan. Ook hier wordt dus geen geld over de balk gesmeten, hoezeer u misschien de mening bent toegedaan dat investeren in sport verzieningen "verspilling" is. De reden waarom zwembad Het Baken onder handen genomen moet worden ligt in de leeftijd van de technische installatie. Die is na 3 decennia continue gebruik gewoonweg "op". Vergelijk het maar met een CV installatie in een woonhuis. Die zul je uiteindelijk ook een keer moeten vervangen omdat die dingen nou eenmaal niet het eeuwige leven hebben. Vervangen van de installaties in het zwembad is hard nodig, evenals een renovatie van de baden zelf, en de hal en kleedruimtes. Te samen is dat bijna net zo duur als sloop en bouw van een sober, maar nieuw zwembad. Tot die conclusie zijn ze ook in Dronten gekomen, waar een soortgelijk probleem speelt. Ook daar zal het bestaande zwembad (Overboord) vervangen gaan worden door een eenvoudiger (soberder) nieuw zwembad. Maar nee, niet gehinderd door enige vorm van kennis of juiste informatie moet er maar weer een bak onzin geroepen worden door deze en gene alhier.

 • Henk

   

  Best triest, dat hier al zoveel geld aan besteed moet worden. Zwemmen bij de Eemhof is leuk maar zoals eerder vermeld kansloos. Vanuit het dorp op de fiets daarheen is 15 km. Investeer in het opknappen van dit bad, de eerste €500000,- heb je bespaart op die veel te dure adviseurs.

  reageer
 • Jay

   

  Dat zwembad is net 30 jaar oud, wat kan er zo mis mee zijn dat het nu al moet worden gesloopt?

  reageer
 • Zeewoldenaar (nee, niet die...)

   

  Toen het zwembad is gebouwd in de jaren 80 van de vorige eeuw, is er geen rekening mee gehouden dat het bad zo lang mee zou gaan. Destijds was men in de veronderstelling dat Zeewolde zo hard zou groeien dat het zwembad na uiterlijk 20 jaar al totaal uit zijn jasje gegroeid zou zijn en dan vervangen moest worden. Maar, Zeewolde is helemaal niet zo hard gegroeid. En dus gaat het zwembad nu al ruim anderhalf keer zo lang mee als oorspronkelijk de bedoeling was. Dat uit zich vooral in problemen met de technische installatie voor de baden en de verwarming van de zwembadhal. Die is na 30 jaar intensief gebruik versleten en vergt steeds meer dure reparaties. Omdat de zwembadhal gebouwd is naar de normen van de jaren 80 van de vorige eeuw is deze slecht geisoleerd en kost het warm stoken ervan heel veel geld. Vervangen door een goed geisoleerde zwembadhal, met een veel energie zuiniger technische installatie gaat in de toekomst veel stook kosten schelen. Door nu te investeren in nieuwbouw, gaat dat daarna veel geld schelen t.o.v. doorgaan met het huidige oude zwembad. Vergeet niet dat je bij renovatie vast zit aan de beperkingen die de structuur en opbouw van het huidige zwembad in zich draagt. Daarom is een renovatie in dit geval bijna net zo duur gebleken als sloop en nieuwbouw. Om te investeren in de toekomst, is daarom gekozen voor de laatste optie.

 • Zeewoldese

   

  Sober oké, maar graag wel met buitenbad erbij!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Kansloos

   

  Dan kan je net zo goed het zwembad zo laten is al sober en ja de eemhof ligt wel dichtbij nijkerk en almere haven en spakenburg... in plaats van zeewolde is ook bijna 30 euro per kind... zie niet veel kinderen op de fiets 15 km naar de eemhof fietsen door de bossen redelijk kansloos verweer en gedachtegang van de gemeente zeewolde

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert