Twijfels in raad of gemeente pand restaurant moet kopen

LELYSTAD
Enkele fracties in de Lelystadse gemeenteraad vragen zich af of het wel verstandig is dat de gemeente het pand van restaurant De Cantine koopt. Ze denken dat de provincie het beter kan kopen, tegelijk met de andere gebouwen van het Nieuw Land Erfgoedcentrum.

Er wordt namelijk gewerkt aan een nieuwe opzet van het museum Nieuw Land. Volgend jaar moet het worden opgesplitst in een nieuw archief en 'erfgoedpark' Batavialand. Ondertussen gaat het helemaal niet goed met het museum. Er is te weinig bezoek en de kosten zijn hoog. Om het museum te helpen heeft de provincie bedacht om de meeste gebouwen overnemen van Nieuw Land. In datzelfde plan koopt Lelystad voor een half miljoen het 'historische' restaurant De Cantine, dat naast het museum staat.

'Provincie kan beter De Cantine kopen'
De politieke partijen GroenLinks, CDA en Leuc zijn bang dat De Cantine binnen Batavialand minder aandacht krijgt. GroenLinks stelt voor dat de provincie ook het restaurant koopt, waarbij de gemeente garant zou kunnen staan voor de lening.

Wethouder: Provincie wil restaurant niet kopen
Volgens VVD-wethouder Janneke Sparreboom wil de provincie De Cantine niet kopen. Zij denkt dat er geen tijd meer is om nu nog over een alternatief plan te onderhandelen, want voor januari moet er een besluit worden genomen. Wel gaat de gemeente met de provincie en Batavialand in gesprek om De Cantine zo goed mogelijk bij het erfgoedpark te betrekken.

De raad beslist in december over het voorstel voor Nieuw Land.

reacties (12)

 • speer

   

  LAAT ambtenaren nooit in bij commerciële activiteiten, dat wordt een ramp..

  reageer
 • lelystedeling

   

  Uit betrouwbare bron vernomen: Bataviawerf verdwijnt van de huidige locatie en gaat net als het schip naar een andere locatie tussen Lelybaan en gebouw waar vroeger sportmuseum zat. Dus Batavia op het droge. Waar de werf nu ligt wordt dus een lege ruimte en zo kan BataviaStad ook dit stukje inpikken. Wethouder zegt in interview veel bezoekers aan de kust. Ja, die gaan winkelen, maar bezoeken niet het museum NLE, slechts 26.000 bezoekers, terwijl BataviaStad meer dan 2 miljoen per jaar trekt. Dus nog geen 2 promille bezoekers naar NLE en die komen er in de toekomst ook niet.

  reageer
 • Henk

   

  Deze informatie was al openbaar beschikbaar. Zoek maar eens op plannen batavialand

 • Goede raad....

   

  Sommige mensen (instanties) leren het nooit!!!! Heeft men bij de gemeente niets geleerd van de miljoenen strop die Lelystad 38 jaar heeft geleden???? In 1978 moest de Congres Centrum Agora ook zo nodig een horeca gedeelte krijgen... De gemeente (ambtenaren) waren als de kippen bij om zich overal mee te bemoeien. Och och, wat voelden zij zich toch belangrijk.. Miljoenen gooiden ze over de balk en na 2 jaar was de horeca gedeelte failliet en stonden tientallen onschuldige werknemers op straat.. LAAT ambtenaren nooit in bij commerciele activiteiten, dat wordt een ramp.. Geldt voor zowel de provincie als gemeente!!!!

  reageer
 • Koos

   

  Gemeente ambtenaren in 1978?

 • lelystedeling

   

  De gemeente koopt de gebouwen exl. cantine voor 5.300.000,--. Bij die koopsom kan de cantine er ook nog wel bij en kan de gemeente de lening ad. 502.000,-- euro terugvorderen van de provincie. Rijsberman + Sparreboom geven verkeerde voorstelling van het geheel. De cantine had nooit verplaatst moeten worden van haar oorspronkelijke plaats op het werkeiland Lelystad, want die plaats in nu ook een grote lege vlakte met allerlei sloop obstakels boven de grond uitstekend. VVD, was indertijd tegen verplaatsing en renteloze lening ad. 600.000,-- Nu spreekt de wethouder van de VVD andere taal. Politiek onbetrouwbaar.

  reageer
 • HM

   

  Wat is er historisch aan dit gebouw? Toevallig het eerste restaurant/cafe daar? Tja, in zo'n jonge stad is er van alles nog wel een eerste. Maar dat wil nog niet zeggen dat het dan ook historisch is en er een hoop belastinggeld in gestoken moet worden.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • KC

   

  De gemeente wilde de Cantine zonodig het verplaatsen uit Lelystad-Haven en nu zitten zij in een spagaat en moeten zij op de blaren zitten. Je kan echt niet verwachten dat de provincie dit oplost. Die zitten al genoeg in de problemen met de bodemloze put die Batavialand heet.

  reageer
 • Joop

   

  Wat sneu voor u, dat u gedupeerd bent. Sterkte ermee.

  reageer
 • P. Daalemmer

   

  Die Cantine krijg je nooit rendabel. Ik ben er een aantal malen geweest, maar er is nooit klandizie. Heeft ook een erg oubollige uitstraling. Zonder subsidie is de Cantine zo failliet!

  reageer
 • Jaap

   

  U haalt twee dingen door elkaar, U heeft het over de explotatie de discussie gaat over wie de huurbaas gaat worden.

 • Bertus

   

  Een bodemloze put gedempt met geld uit de gemeenschap.

  reageer
 • frits

   

  stop met die bodemloze put Batavialand.

  reageer
 • Hans

   

  Als de provincie zegt dat Lelystad de Cantine moet kopen dan doe je dat als gemeente dus gewoon braaf. Hoezo geen alternatieven zijn die wel onderzocht? Jammer mevr. Sparreboom dat u uw oor laat hangen naar de wil van de gedeputeerde Rijsberman. Als inwoner van Lelystad mag ik meebetalen aan debacle van bestuur NLE en dus ben ik straks gedupeerde.

  reageer
 • Dirk2

   

  Het besluit om NIET te kopen is ook een besluit! Wellicht heel verstandig!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert