"Kaalslag sierstruiken door nieuw snoeibeleid"

ALMERE
De sneeuwbes laat zich ook in de winter van zijn mooiste kant zien, maar Bep van Mil in Almere Haven zal de komende maanden niet van deze struik kunnen genieten. De gemeente heeft de boompjes vlakbij haar woning volgens Van Mil 'liefdeloos' gesnoeid. 

Meeste groen weg
De sierstruikjes hebben de vorm gekregen van blokhagen. Zonde, vindt van Mil. "De sneeuwbes houdt de hele winter zijn blad, maar het meeste groen is deze herfst weggesnoeid. Dat groeit voorlopig niet meer aan. De snoeibeurt heeft ook gevolgen voor de witte besjes. Normaal gesproken zijn die een vaste winterkost voor vogels, maar ze zullen nu niet of nauwelijks aangroeien.

Bezuiniging
Navraag bij de gemeente leerde volgens Van Mil dat de nieuwe aanpak een gevolg is van bezuinigingen op het groenonderhoud. Ze is daarover verbolgen, vooral omdat bewoners wordt gevraagd de handen uit de mouwen te steken in het openbare groen. Van Mil zelf snoeit bijvoorbeeld als vrijwilliger in de rozentuin in de buurt.

De Almeerse kan het ook niet rijmen met de groene ambities van de gemeente en de komst van de Floriade in 2022. Ze heeft in een brief aan de gemeenteraad haar beklag gedaan.

Vragen aan college 
GroenLinks heeft naar aanleiding van de brief vragen gesteld aan burgemeester en wethouders. Zolang die vragen niet zijn beantwoord, wil de gemeente niet reageren. 

 

reacties (14)

 • Karin

   

  Bij de Dijkmeent/Terpmeent zijn ze ook aan het snoeien, maar ook bomen rondom de appartementen halen ze weg..zonde!

  reageer
 • Van Haven

   

  De gemeente lijkt dol op bomenkap te zijn. Overal verdwijnen ze. Het ooit zo groene Almere wordt steeds grijzer .. Ik vermoed dat zij die hier over gaan zelf ergens in een binnenstad opgegroeid zijn .....

 • 13xx

   

  Ik ben erg nieuwsgierig naar het verschil tussen liefdeloos en liefdevol snoeien van het groen. Wie wil dat voor mij uitzoeken?

  reageer
 • Van Haven

   

  Niet zo moeilijk...liefdevol snoeit men met respect voor de groeiwijze van de plant, zodat deze beter groeit en bloeit en een langere levensduur heeft. Liefdeloos snoeit men zonder te letten op de eigenschappen van de planten die gesnoeid worden. Dan bloeien planten bijv niet, krijgen ze rare vormen etc.

 • De Vries

   

  In Lelystad snoeien ze nog erger. Alles tot op de grond weg. Resultaat is dat er voorlopig alleen onkruid groeit.

  reageer
 • Herrenvolk

   

  Ben het met deze mevrouw eens, als in het gemeentehuis de plantverzorger de planten tweederde terug snoeit zodat hij/zij nog maar twee maal in het jaar hoeft te komen inplaats van vier keer, men dit ook niet apprecieert. Moet je nagaan dat zelfs de mensen welke praktisch -GRATIS- werken omdat deze tewerk gesteld zijn door de gemeente met behoud van uitkering nog te duur zijn. Ik stel voor dat de gemeente haar opdracht aan een ander bedrijf uitbesteed waarvan de directie een transparantere berekening kan maken en zijn plaats daar in weet. Als dit soort zaken te duur zijn moet men geen perken aanleggen, zo eenvoudig is dat.

  reageer
 • Idd

   

  Helemaal mee eens. Ik zie de heren van tomin(noem t beestje maar bij de naam) meer op de telefoon of in de bus zitten en dan overdrijf ik echt niet. Staan ook vaak met 6 man te delegeren en dan is er 1 die de schoffel(al is t maar voor even) vasthoudt. Meld je dit bij hun voorman dan krijg je te horen dat ze niet de werkzaamheden normaal kunnen uitvoeren omdat ze geen hovenier zijn maar van groenonderhoud en dus anders werken,ja zo ken ik er ook nog wel n paar

 • RonH

   

  een sneeuwbes 4 keer per jaar snoeien ? ik geloof dat ik het spoor van je verhaal ff kwijt ben

 • Havenaarse

   

  En wij in de wierden proberen al 5 jaar een hele rand aan overbebossing en daardoor kapotte beschoeiing door de gemeente aangepakt te laten worden, want wij mogen het als burger zelf namelijk niet

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ikke

   

  Die besjes kan ik nog wel missen, maar de hekwerken langs de busbaan echt niet!!! Gemeente haalt ze nu weg en er is dus geen barrière meer tussen stoep en busbaan. Levensgevaarlijk voor mens en dier. En alle busbaangebruikers. Vooral hulpdiensten die eroverheen razen. Niet te geloven dat deze keus is gemaakt, alleen om de kosten van het groenonderhoud omlaag te krijgen! Onbegrijpelijke keus! Geld boven veiligheid in Almere.

  reageer
 • Johanna

   

  Wat leven we toch eigenlijk in een heerlijk land. Dat we ons hier druk om kunnen maken betekend dat het met de belangrijke zaken wel goed zit!

  reageer
 • Nadenken.

   

  Ach mensen, zijn er nou geen belangrijkere zaken in deze wereld dan je druk maken over een struik die "liefdeloos" gesnoeid wordt. Denk eens aan alle mensen die in hongersnood zijn, die zich in oorlogsgebieden bevinden etc etc. Een struik groeit wel weer aan. Een mensenleven wordt voor altijd gemist.

  reageer
 • mopper

   

  Dus omdat er elders in de wereld ellende is mogen wij niet meer genieten van onze eigen leefomgeving? Vindt het echt heel erg wat er elders in de wereld gebeurd en als ik er wat aan zou kunnen doen dan zal ik dit niet nalaten. Maar laat me wel in een omgeving wonen waar ik het naar mijn zin heb.

 • Ed

   

  De ellende in de wereld die u noemt, is van een heel andere orde en heeft niets te maken met het onderhoud van openbaar groen in Almere. Dat "onderhoud" lijkt soms meer op kaalslag. Terecht dat mensen er bezwaar tegen maken.

 • Ikke niet meer snap

   

  Nou, begin dan zelf maar eens met nadenken

 • Marit

   

  Dat is appels met peren vergelijken, en slaat nergens op. Als je groot wereldleed erbij betrekt, kun je alles in het leven wel gaan relativeren en maken we ons gewoon nergens meer druk om, toch? Beetje vreemde reactie.

 • Sjaak van Urk

   

  De sierstruik van me vriendin mag ook weleens gesnoeid worden.

  reageer
 • Marit

   

  Ach, het is in ieder geval iets waar de gemeente Almere "goed" in is: al het groen ondeskundig en met grote snelheid naar de verdommenis helpen. De bezuinigingen op het groenbeleid (en trouwens ook de bezuinigingen op onderhoud in de hele stad) hebben maar 1 doel: elke cent die wordt bespaard gaat naar een ander "groen", eentje met heel veel steen: Flopriade.

  reageer
 • koos

   

  Lieve mevrouw Bep, wat erg voor u. Heeft u helemaal niets te doen zodat u zich hier druk om moet gaan maken?

  reageer
 • Steven Koestal

   

  Zo gaat dat toch al jaren! Gemeente heeft hiervoor geen personeel meer in dienst maar heeft het werk uitbesteed. Voorheen kon je met een 'groenambtenaat' in gesprek over het snoeien e.d. en werd het veelal in dienst van de burger zo gedaan. Nu werkt er iemand die alleen maar de opdracht uitvoert, met de grond gelijk maken en 2 jaar later terug komen. Onbegrijpelijk !!!

  reageer
 • Van Haven

   

  Er wordt vaak zeer ondeskundig gesnoeid in Almere. Alles wordt op een bepaald moment op gelijke hoogte afgemaaid, zonder te letten op het soort struik. Juist het groen kan een stad of wijk een beter, leefbaarder uitstraling geven. Maar zij die in Almere over het groenbeleid gaan lijken weinig verstand van zaken te hebben .... Dat is me al jaren een doorn in het oog.

  reageer
 • Jan

   

  Alle groen in haven 5 cm boven de grond aftoppen. Scheelt veel geld en is het mooi vlak, ook geen last meer van rommel en blaadjes op de grond.

 • Beppie

   

  Ik stel voor dat bep de snowing gaat doen

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert