Staten worstelen met plan Nieuw Land

FLEVOLAND
De meeste partijen in Provinciale Staten worstelen met het voorstel om tien miljoen euro te investeren in het Nieuw Land Erfgoedcentrum en toekomstig erfgoedpark Batavialand in Lelystad. Dat bleek woensdagavond in een commissievergadering.

Nieuw Land wordt gesplitst. Het archief gaat verder als Het Flevolands Archief voor de provincie, vier gemeenten en het waterschap. Het museum wordt onderdeel van Batavialand, samen met de Bataviawerf en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed.

De provincie betaalt het meeste geld en wil het archief en het museum steunen met bijna vijf miljoen aan subsidies en eenmalige bijdragen. Daarnaast koopt zij voor 5,3 miljoen euro de gebouwen en grond van Nieuw Land.

Businessplan
De PVV is als enige ronduit tegen. De partij verwijst naar een onderzoek van bureau Berenschot. Dat is kritisch over het businessplan van Batavialand en voorziet risico's na 2020. Ook de PvdA is bezorgd over het toekomstplan en wil een alternatief kunnen beoordelen. De SGP kan alleen akkoord gaan als de provincie het toezicht op de leiding van Batavialand verbetert.

GroenLinks, ChristenUnie, CDA, VVD en 50Plus zijn eveneens bezorgd over de risico's vanaf 2020. D66 en de SP staan achter het voorstel en vinden het de beste manier om de toekomst van Nieuw Land veilig te stellen.

De Cantine
Commissaris van de Koning Leen Verbeek maakte duidelijk dat de provincie niet van plan is om het gebouw van restaurant De Cantine te kopen. Enkele fracties in de Lelystadse gemeenteraad hadden dat dinsdag geopperd. Als onderdeel van de reorganisatie is afgesproken dat de gemeente het pand koopt, omdat de gemeente er in 2010 ook een lening voor heeft verstrekt. Volgens de raadsfracties is het beter als al het vastgoed van Nieuw Land onder dezelfde eigenaar (lees: de provincie) komt.

Volgens Verbeek is het niet te veel gevraagd dat de gemeente een bijdrage levert in de reorganisatie van Nieuw Land. Lelystad heeft immers baat bij de redding van het museum.

Provinciale Staten nemen op 7 december een definitief besluit.


reacties (12)

 • lelystedeling

   

  Vanaf november tot en met april komt er bijna niemand i dit "museum"., terwijl BataviaStad meer dan 2 miljoen bezoekers per jaar ontvangt. Redenatie van verschillende partijen in de Staten van Flevoland dat bezoekers aantal zal stijgen klopt van geen kant. Ook de exploitant van de cantine kan zonder nevenactiviteiten zijn broek niet ophouden.

  reageer
 • Nico

   

  gemiddeld 70 bezoekers per dag, 25.000 per jaar waarvan de meeste met een museum jaarkaart en groepen school kinderen. Bezoekers lopen al jaren terug. Museum heeft geen uitstraling.

  reageer
 • Hannes

   

  Sla alles goed op, en sloop die trommel!. En bouw een nieuwe vesting met vanbuiten een nostalgische uitstraling wat past bij de omgeving!. Waarbij je van het ene project (met tussen door een versnapering) naar het andere nostalgische project overloopt!!. Groei en bouw in bescheidenheid!. Na men denkt wat de stroming teweeg gaat brengen!!.

  reageer
 • raadsvolger

   

  ONgehoord en ONdemocratisch van zowel CdK als Gedeputeerde de betrokken gemeenten en in het bijzonder Lelystad zo onder druk te zetten. Cantine overnemen en meer investeren in de omgeving. Als raadslid zou ik het wel weten: De stekker eruit.

  reageer
 • Max

   

  Is iemand hier al een keer geweest? Ben wel benieuwd hoeveel bezoekers per dag zoiets trekt.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hans

   

  Mee eens. Allen provinciaal toezicht zou rijkstoezicht moeten worden. De gedeputeerde Rijsberman is namelijk voorzitter van Nieuwland en de problemen die er nu zijn komen mede doordat bestuur Nieuwland jarenlang onbehoorlijk heeft gehandeld! Welk bestuur geeft 100.000 euro uit aan 1 tentoonstelling in een museum waar jaarlijks net 25.000 bezoekers op af komen? Inderdaad bestuur Nieuwland want lekker makkelijk geld uitgeven van een ander. Gelukkig doet niet elke normale burger dit met zijn portemonnee want dan was je gauw failliet! Maar dit bestuur veroorzaakt voor meer dan 2.2 miljoen schade en verhaalt dit op de gemeenten en ach in plaats van bestuur aansprakelijk stellen voor dit gedrag, verhalen de gemeenten dit weer op de burgers dus bestuur en colleges vinden dit blijkbaar normaal.

  reageer
 • Hans

   

  Nieuwland ontvangt nu ongeveer 2.5 miljoen subsidie per jaar en is in handen van overheid. Omvormen kost 10 miljoen en jaarlijks aan Batavialand nog een subsidie van 1 miljoen. Batavialand is een commercieel gebeuren dus invloed als overheid heb je niet en als je dat wel wilt dan ga je daar voor nog meer betalen. Bovendien geeft de provincie dan subsidie aan een ondernemer en dan komt begrip staatssteun aan de orde. Bezint eer ge begint. Oh nee dat kan niet want dan leidt de heer Rijsberman gezichtsverlies.

  reageer
 • lelystedeling

   

  En maar draaien die Statenleden en Gedeputeerde Rijsberman. Zelfs de 2 ex-wethouders die nu in de staten zitten en toen mede verantwoordelijk waren voor de Cantine-soap. Huidige situatie handhaven en klein beetje subsidie erin pompen, anders wordt het verzuipen. Management en Bestuur, die deze janboel hebben veroorzaakt naar huis sturen en provinciaal toezicht is gewenst.

  reageer
 • Poleziek

   

  Opmerkelijk ze zijn alle-maal tegen maar draaien er omheen, behalve de PVV.

  reageer
 • speer

   

  Verkoop de hele handel aan Dhr Trump... en het wordt een groot succes, dat heeft hij vele malen reeds bewezen. Verkoop ook de ruïne van Almere aan Trump, en geef hem de floriade, en ook dat wordt een succes, succes er mee.

  reageer
 • Albert

   

  Men hoeft niet te worstelen, men moet hakken en kappen met dit structureel verlies gevende verhaal.

  reageer
 • Dirk2

   

  Mogen we dan concluderen dat D66 haar Gedeputeerde niet kan afvallen, de SP weer geld wil uitgeven en dat er verder ZEER GEREDE TWIJFEL is over de haalbaarheid en realiteit? STOPPEN NU HET NOG KAN! Niet aankopen, archief onderbrengen en de rest failliet laten gaan of privatiseren. Als de businesscase zo geweldig is willen bestuur en management het vast wel zelf kopen, toch? Of toch niet........?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert