Aantal vaccinaties van baby's flink afgenomen

URK
Het aantal kinderen dat is ingeënt tegen besmettelijke ziekten is de afgelopen tien jaar op Urk flink afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.

Het aantal vaccinaties tegen bof, mazelen en rode hond liep het meest terug. In 2006 was nog 71,5 procent van de Urker baby's hier tegen ingeënt. Dit jaar is dat nog maar 62,2 procent. Bij de vaccinaties tegen de meningokokken C-bacterie ziet het RIVM eenzelfde daling.

Rest provincie is stabiel
In de andere Flevolandse gemeenten bleef het aantal gevaccineerde kinderen de laatste tien jaar ongeveer gelijk. Gemiddeld is in de provincie daardoor nog steeds ruim 90 procent van de kinderen ingeënt.

Overigens is het percentage ingeënte kinderen in gemeenten die worden gerekend tot de zogenoemde biblebelt van oudsher lager dan gemiddeld. Ouders in deze gemeenten laten hun kinderen vaker dan elders om religieuze redenen niet inenten.

Landelijk een lichte daling
Het RIVM ziet landelijk voor het tweede jaar op rij een lichte daling van het aantal vaccinaties. In het rapport Vaccinatiegraad Rijksvaccinatieprogramma wordt hiervoor geen verklaring gegeven.

[https://localfocus2.appspot.com/5836e1e78eddf]

reacties (10)

 • Lies

   

  Wat een nagepraat weer! Mijn kinderen hebben alle inentingen gehad en zijn zo gezond als wat! Sterker nog afgelopen mei hebben wij extra inentingen gehad ivm een reis naar malaria gebied, geen één bijwerking gehad! dus het is maar weer wat je je zelf in je hoofd haalt en dat nagepraat helpt je niet. En ik ga er vanuit dat als kinderen op Urk wel ziek worden tengevolge van niet inenten, ze dan ook niet naar de dokter gaan...

  reageer
 • .\/\/.

   

  Leuk voor je kinderen, maar statistiek is meer dan n=1. Het gaat erom dat geen enkele behandeling zonder risico is (ook vaccineren niet) maar dat over het totaal van de vaccinaties de positieve effecten (vermijden van ziekte en soms dood) ruimschoots opweegt tegen de zeldzame negatieve effecten. De anti-vaccinatiehysterie, die veelal bestaat uit niet-medische kruidenbuiltjes, probeert ons allerlei negatieve effecten van vaccinatie aan te praten die nergens degelijk bewezen zijn.

 • Hallo

   

  De ouders die hun kinderen wel inenten ook niet naar de dokter bij bijwerkingen?

 • Hallo

   

  Iedereen die zich verdiept in inenten stopt deze gifstoffen niet in zijn kinderen, ongeacht religie. Maar gewoon inenten, je niet verdiepen is de weg van de minste weerstand. Ik geef de mensen een tip: kijk eens naar het verschil in aantallen kinderen met adhd bij kinderen die wel en niet ingeënt zijn. Dan hebben we het nog maar over één aandoening.

  reageer
 • .\/\/.

   

  De anti-vaccinatiegekkies toeteren hun onzin hier ook al de wereld in. Een botte schande!

 • Van Haven

   

  Geeft u mij een link naar een wetenschappelijk onderbouwd onderzoek hierover? Of willen ouders die hun kinderen niet laten inenten misschien ook niet meewerken aan onderzoek naar bijv ADHD, waardoor deze kinderen die diagnose niet krijgen ( zomaar een idee, net zo min onderbouwd als uw opmerking ws is ...)

 • Schaapjes

   

  Op welke statistieken baseert u deze mening? Als het om de gezondheid van mij of mijn gezin gaat vertrouw ik liever op mijn huisarts dan op Google. Op dat laatste is namelijk voor elke mening wel een zogenaamd wetenschappelijk bewijs te vinden... Dat hele adhd is sowieso geneuzel. In mijn tijd ging je dan gewoon aan het werk dan was je geen kind voor op school. Maar als je tegenwoordig ook maar iets afwijkt van de norm moet je al een etiket krijgen.

 • Jordi

   

  Het is een bewuste keuze. Vrijheid- Blijheid. Mocht het kind ziek worden ten gevolge van deze keuze dan ga ik er ook maar vanuit dat er geen beroep zal worden gedaan op medische experts.

  reageer
 • Geert Korf

   

  Ben niet tegen vaccinaties, maar kan me voorstellen dat je hier niet aan mee doet. Het is bewezen dat hulpstoffen in vaccinaties, zoals aluminium en squaline, het immuunsysteem beschadigen. Dus terwijl het lichaam antistoffen aanmaakt, wordt het immuunsysteem beschadigd. Vooral bij kinderen kan dit het begin zijn van het optreden van een chronische ziekte. Het is daarom onethisch en gevaarlijk om niet bestudeerde combinaties van vaccin ingrediënten in te spuiten! We hebben een groot gebrek aan kennis hierover, en de studies die er zijn, zijn meestal door de producent gedaan, oftewel de slager die zijn eigen vlees keurt. Vaccinaties is big business !

  reageer
 • Herrenvolk

   

  In mij ogen en beleving is dit niet vreemd, er is al jaren een discussie gaande qua gevolgen van deze inentingen, een van de gevolgen zou zijn dat kinderen autisme ontwikkelen. Het is nu inmiddels wel bekend dat de farmaceutische industrie graag grootschalige afzetmarkten creëert om de megawinsten.

  reageer
 • 13xx

   

  Onlangs is de bron nagetrokken te zijn van dit 'autisme-door-inentingen' verhaal. Het blijkt een oude studie te zijn die fout is uitgevoerd en in de wetenschappelijke wereld weer als niet waar bekend staat. Door de wilde verhalen op internet blijft deze hoax echter nog steeds circuleren.

 • Anja

   

  Er staat veel te veel fouten informatie op het internet over bijwerkingen en stoffen die er inzitten.

 • laat alle reacties zien
 • Urker

   

  Laat ieder gewoon in z'n waarde en wie die beslissing neemt nou dan nemen ze die als ze nu eens wat minder op de urkers letten en wat meer op hun zelf had je ook iedere keer deze frustraties niet wie mensen opwekken bij urkers in Genemuiden staphorst en die andere dorpen laten ze de kinderen ook niet vaccineren!!!!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Genemuiden, Staphorst etc liggen niet in Flevoland...dus vallen buiten dit nieuwsbericht. Ik zou er voor kunnen zijn dat iedereen dit zelf mag weten, ware het niet dat ouders niet voor zichzelf maar voor hun kinderen beslissen. En dat vind ik erg jammer. Ook is het zo dat als de vaccinatiegraad maar hoog genoeg is de niet-gevaccineerden daarvan profiteren (kudde-immuniteit)...totdat de vaccinatiegraad te laag is. Al die principiële weigeraars brengen dus indirect die mensen in gevaar die niet KUNNEN of MOGEN worden gevaccineerd. Is dat asociaal? Ik vind van wel.

 • me

   

  Het is nu wachten op een grote uitbraak van een van deze ziekten in Urk. En dan staan ze ineens in de rij bij de huisarts om medicijnen. Ik vind als jij je kind niet laat inenten, je zelf de kosten moet dragen, mocht je kind toch eeen van die ziektes krijgen. En hoe zit het met kinderopvang. Mogen ongevaccineerde kinderen daar wel naar toe?

  reageer
 • Van Haven

   

  Ik vind het grootste probleem dat niet gevaccineerde kinderen een besmettingshaard kunnen zijn voor kinderen die nog te jong zijn voor vaccinatie. En ja, ook ik heb moeite met de keuze die deze ouders maken, maar ze staan in hun recht ....

 • John

   

  Alsjeblieft niet. Ken mensen in Duitsland die hun kind (nog te jong voor vaccinatie) aan de mazelen hebben verloren, die ze had opgelopen van een ongevaccineerd ouder kind op de kinderopvang. Leuk joh, 'bewust leven'....

 • Gerard

   

  Straks als er 1 wel weer de ziekte krijgt dan in het huilen!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het zullen je ouders maar zijn.

  reageer
 • Echte urker

   

  mensen die hun kind niet laten vaccineren en dus willens en wetens, hun kind het risico laten lopen om een verschrikkelijke ziekte te krijgen. Horen strafrechtelijk vervolgd te worden.

  reageer
 • KC

   

  Helemaal juist. Maar ook andere kinderen lopen gevaar. Je zal maar polio krijgen dan is Leiden in last

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert