Wethouder onder vuur over onteigening camping

ALMERE
De Almeerse gemeenteraad is er niet van overtuigd dat wethouder Tjeerd Herrema genoeg regie heeft over de voorbereidende werkzaamheden van de Floriade. Tijdens de Politieke Markt donderdagavond stelde een aantal fracties dan ook kritische vragen aan de wethouder over zijn rol in de fouten die zijn gemaakt met de onteigeningsprocedure van camping Waterhout. De gemeente wil dat de camping plaatsmaakt voor de Floriade.

Wethouder niet ingelicht
Herrema legde aan de raad uit hoe het kan dat er een grote vertraging is ontstaan bij de onteigening van Waterhout. De gemeente wil de grond van de camping in handen krijgen voor de verbreding van de A6 en een afslag naar het Floriade-terrein. Door de vertraging kan dit ruim drie miljoen euro extra kosten.
Volgens Herrema ligt de fout in het feit dat er geen zogenoemde voortoets is uitgevoerd. Als dit wel was gebeurd dan was duidelijk geworden dat er schrijffouten in de stukken stonden en dat het onteigeningsvoorstel niet aan de juiste mensen is gestuurd.
De wethouder zegt dat het advies om de voortoets niet uit te voeren afkomstig is van externe adviseurs die de gemeente hiervoor in de arm heeft genomen. Naast dit verkeerde advies was Herrema er ook niet van op de hoogte dat de voortoets niet werd gedaan, hij ging er vanuit dat dit wel zou gebeuren.

Niet aan verwachtingen voldaan
Vooral de PVV, SP, ChristenUnie en VVD begrijpen niet dat er zo veel fouten zijn gemaakt. Zij vragen zich af in hoeverre wethouder Herrema zich actief op de hoogte heeft laten houden van de procedure. Zeker ook omdat er eerder fouten zijn gemaakt door de afdeling die zich met de Floriade bezighoudt.
Herrema zegt dat de twee externe adviesbureaus die zijn ingehuurd niet aan de verwachtingen hebben voldaan en dat gekeken wordt of zij aansprakelijk gesteld worden voor de gemaakte fouten. Om welke adviesbureaus het gaat, wil de wethouder desgevraagd niet zeggen.

Boetekleed
Wethouder Herrema gaf tijdens de vergadering aan volledig politiek verantwoordelijk te zijn voor de ontstane fouten. Hij zegde de raadsleden toe in december met een feitenrelaas te komen waaruit duidelijk moet worden of en hoe hij zich heeft bemoeid met de onteigeningsprocedure.

reacties (28)

 • zator

   

  De Floriade gewoon laten organiseren door Mac3Park.

  reageer
 • Cirefrin

   

  Hoe ver moeten we nog gaan om te vermelden dat dit alles weg gegooit geld is. Schandalig. Ontsla die wethouders en stop met deze schijnvertoning vertoning

  reageer
 • Henk

   

  Dit kansloze project kost de gemeente nu al heel veel geld. Dat gaat nog meer worden als duidelijk gaat worden dat net als alle andere Flopriades voor een groot verlies gaat zorgen. De inwoners van Almere weten dit allang maar de politiek schijnbaar nog niet. Voor Herrema staat er veel op het spel dus die ramt wel door. Zijn politieke carrière staat op het spel. De camping eigenaren worden al zwaar onder druk gezet. Zijn worden de bomen rondom de camping gewoon gekapt. Walgelijk machtsspel. Hoezo vertrouwen in de politiek. Afrekenen bij de volgende verkiezingen.

  reageer
 • Jond

   

  Dit is het begin van ZIJN einde!!

  reageer
 • Hannes

   

  Zonder praktische principes van personen teniet te doen...! Het gehele droomscenario is al voor en na de stemming een debacle! Toen had de Raad al moeten weten dat deze locatie in zijn geheel niet geschikt zou zijn om twee zo gecompliceerde projecten Floriade/woonwijk op een zo'n kwetsbare ligging teweeg te brengen!. Vaak genoeg met bepaalde deskundigheid aangegeven!!. Hoe zoek je op een waardige manier met vraag en aanbod een oplossing om naar een andere en betere locatie te gaan, wat zo voor de hand ligt!!. Nogmaals waar een wil ik is een weg!. En ieder van de Raad gaat op een waardige manier rond het KASTEEL met een eigen intuïtie weer zijn weg!!!.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ed

   

  Acute aanval van plaatsvervangende schaamte. Almere verdient beter. Véél beter!

  reageer
 • Richard

   

  Hoe kan het toch dat je er in het bedrijfsleven bij dit soort gigantische missers al lang eruit was gegooid maar dat je in dienst van de overheid en haar burgers eindeloos en straffeloos kan doormodderen met de belastingcenten van de burger. Niet alleen Herrema is volkomen onbekwaam en laat zichzelf graag tot grote hoogten stijgen, maar de rest van de verantwoordelijken op het stadhuis ook.

  reageer
 • Ron H

   

  je hebt een verkeerd beeld Richard , in bedrijfsleven maken ze blunders niet openbaar. waar gewerkt wordt worden fouten gemaakt dat is in bedrijfsleven en hier dus ook. als manager moet je kunnen vertrouwen op je medewerkers en vertrouwen dat collega personeel elkaar ook scherp houd. De belangrijkste fout die is gemaakt is dat deze onteigening al 3 jaar eerder had gekund want het gaat om een strook waarvan allang bekend was dat er geen camping kon blijven. Wie heeft er 3 jaar zitten dralen? al de voorgangers van Herrema en de ambtenaren (alleen dat laatste weten we niet zeker want daarover klapt men dan weer niet alles naar buiten).

 • Rauhfaser

   

  "Hoe kan het toch dat je er in het bedrijfsleven bij dit soort gigantische missers al lang eruit was gegooid" - dat klopt niet. Bankiers en crisis 2008, moet ik het misschien nog toelichten of gaat het zo ook wel?

 • '^'^'

   

  Als er zaken gebeuren die tegen alle logica en het algemeen belang ingaan dan weet je zeker dat persoonlijke belangen de drijfveer zijn. Kijk daar de top van het politieapparaat: altijd zeer degelijk, heel capabel, erg integer gehandeld voor de buitenwereld maar achter de schermen nog corrupter dan corrupt. Zal me niets verbazen dat dit hier ook aan de orde is.

 • Mooier Nog

   

  Herrema heeft in het verleden in A'dam laten zien total incapable te zijn. Daar wordt ie op afgerekend en vervolgens mag hij in Almere het pluche betreden. Raar dat hij dan ineens wel capabel is..... Of zouden hier andere belangen spelen.....

 • guus

   

  stop de Floriade, neem nu het eventuele verlies. Eerst al het achterstallig onderhoud (bijv. bruggen, trottoirs, groen) uitvoeren. goede investering voor bewoners, bedrijven enz.

  reageer
 • Freek

   

  Inderdaad eruit met die wethouder en geen geld mee want drie miljoen schade is al genoeg. En zoals eerder door iemand vermeld het is een meeuw die maken alleen maar rommel . Misschien dat de camping dan kan blijven iedereen blij. Maar vooral de almeerders geen Florida geen geld weg gooien maar gebruiken voor de minder bedeelde en de zorg voor onze inwoners. Ik zeg kom in actie mensen

  reageer
 • Hmmmm

   

  Dan moeten we snel zijn want gezien de intensiteit van berichtgeving over de Flopriade ben ik bang dat we het Point-of-no-Return in rap tempo naderen.....

 • AA

   

  Welke aktie heb je in gedachten Freek?

 • .\/\/.

   

  Alle bestuurders weg, alle projecten stoppen. Jolig op weg naar de apocalyps! Wij zullen niet rusten voordat de vinextreurnis bij eenieder is ingedaald!

  reageer
 • ehhhh

   

  Nou u trekt toch ook lering uit het verleden? 1) Een Floriade heeft nog nooit winst gemaakt. De laatste kostte de belastingbetaler meet dan 10 miljoen (vanwege tegenvallende bezoekersaantallen.... jaja) 2) Dit wedhoudertje heeft een enorm Ego welke met hele dure projecten gestreeld wordt. Zie N-Z lijn die 300x meer kost dan meneer aangegeven heeft. Je hoeft dan geen glazen bol te bezitten om te weten dat: Als de Floriade doorgaat de belasting betaler (Almeerders) met een enorme schuld worden opgezadeld. Persoonlijk zou ik deze heer enorm steunen wanneer hij ervoor garant staat dat hij de verliezen van de floriade zelf op zich neemt. Hij heft ze ook willens en wetens veroorzaakt.

 • ach

   

  Ziet hij er nou nog?

  reageer
 • Antje

   

  Hij is niet voor niets weg gegaan bij Amsterdam .... Almere is te soft voor hem....

 • Rat

   

  Mooie onderhandelingspositie voor de camping. 3 miljoen wisselgeld

  reageer
 • Jan

   

  De burger betaald toch...

  reageer
 • Klaas Koperdraadt

   

  Gooi die mislukte wethouder er ditect uit en stop met het bejaardenevenement Floriade. De Floriade gaat eindigen met een tekort van minstens 40 miljoen euro. De Almeerse belastingbetaler mag hiervoor opdraaien. Vraag in een referendum aan de Almeerders of ze dit willen.

  reageer
 • Bas

   

  Je zou toch denken dat we in 1980 zijn belandt, maar mensen het is echt bijna 2017 en dit soort ernstige zaken gebeuren dus nog gewoon in Almere. Onvoorstelbaar maar echt!

  reageer
 • Hannes

   

  Inderdaad als je die tijd bewust heeft meegemaakt weet je waar je over praat!

 • Philip

   

  Twee externe adviesbureaus en een wethouder die denkt dat hij dan achterover kan leunen. Hoe incompetent kan (en mag) het zijn!

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Waarom vragen ze het niet wat het volk wilt?

  reageer
 • Robert

   

  Aub stop met deze onzin,,,, gaat allemaal bakken met gemeenschapsgeld kosten. Dit soort projecten overschrijden het budget maximaal. En bestuurders zijn niet capabel om zulke zaken te handelen.

  reageer
 • Rutger

   

  Herrema gunt zichzelf een paar weken tijd om met een feitenrelaas te komen waarin hij - uiteraard - z'n eigen straatje schoonveegt.

  reageer
 • Job

   

  Besturen is de touwtjes in handen nemen meneer Herrema.

  reageer
 • Jaanchi

   

  Geweldig, de wethouder komt in december met een feitenrelaas. Gemeenteraad laat zich wederom lummelen. Grote woorden dat de wethouder mogelijk te weinig regie heeft. En de gemeenteraad zelf dan? Het Floriadesprookje wordt met de week meer een Floriadethriller.

  reageer
 • Jan

   

  Eruit met die Herrema.

  reageer
 • Richard

   

  En nu even flink doorpakken en een motie van wantrouwen indienen tegen de wethouder. Dan kan de Flopriade de prullebak in voordat de financiële problemen nog groter worden.

  reageer
 • Dirk2

   

  Motie van wantrouwen is op zijn plaats. Wat een pannenkoek is die Herrema toch! Hoe lang wordt dit nog getolereerd? Weg met deze PvdA profiteur.

  reageer
 • Koos

   

  Hmmm, mooi is dat. Hij dacht dat er wél een voortoets werd uitgevoerd dus wist hij van het belang en de noodzaak daarvan. Tóch heeft hij nooit nagevraagd óf dat wel het geval was. Dát is een brevet van onvermogen en toont de ongeschiktheid aan voor de functie van wethouder, want daar heb je de capaciteiten voor een helicoptervisie voor nodig. Die heeft deze wethouder duidelijk niet!

  reageer
 • Almeerder

   

  Herrema is een typische "zeemeeuwmanager" : krijsend komen aanvliegen, de boel onderschijten en weer wegvliegen. De achterblijvers met de shit achterlaten..

  reageer
 • Pzaal

   

  Gewoon er mee stoppen met die gehele flopriade gedoe.

  reageer
 • frits

   

  herrema is totaal niet capabel als wethouder kijk maar naar amsterdanm toen hij wethouder was fout op fout met de noordzuid lijn ook hij was daar debet aan , dus totaal niet geschikt als wethouder hier en wat verwacht je van een pvda ,er niks dus lekker aftreden zou ik zeggen

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert