GGD bezorgd over daling aantal gevaccineerde kinderen

URK
De GGD Flevoland is bezorgd over de daling van het aantal Urker kinderen dat is gevaccineerd. De afgelopen tien jaar daalde het aantal baby's dat een prik tegen bof, mazelen en rode hond kreeg met bijna 10 procent. 

Woordvoerder Sven van der Burg van de GGD noemt de daling van het aantal gevaccineerde kinderen op Urk 'zorgelijk': "Als GGD zijn we ervoor om de publieke gezondheid te beschermen en te bevorderen en daarom maken we ons zorgen. Net als de gemeente Urk. Het centrum voor jeugd en gezin organiseert daarom volgende week een informatieavond."

In gemeentes waar het geloof een belangrijke plaats inneemt in de samenleving is het percentage gevaccineerde kinderen veel lager dan in andere gemeentes. Toch wil Van der Burg niet zeggen dat religie de reden is van de daling: "We gaan goed kijken waar dit door komt. En dan gaan we samen met de gemeente kijken hoe we die daling kunnen stoppen en mensen er van kunnen overtuigen dat het belangrijk is om je kind te laten vaccineren."
 

reacties (8)

 • Sebastiaan

   

  Heel goed om vraagtekens te zetten bij vaccinaties. De overheid steekt weer 2 miljoen in campagnes om te informeren. Belachelijk. Doe eens verstandig en informeer jezelf en zet vraagtekens bij artsen die worden opgeleid door de farmaceutische industrie die miljarden verdiend aan vaccinaties. The money is in the medicine, not in the cure. Iedereen moet maar worden ingeënt tegen ziektes die er nauwelijks toe doen. En Lely1: een wandelende tijdbom? Vaccineren verplichten? Je bent serieus gestoord. Laat jezelf lekker inenten en laat anderen de keus.

  reageer
 • Ed

   

  "Ziektes die er nauwelijks toe doen......" dankzij vaccinatie! Probeer je eens onbevooroordeeld te vediepen in de pokken. Een zeer ernstige ziekte die dankzij vaccinatie inderdaad nauwelijks meer voorkomt.

 • Popje

   

  Lieve mensen, Ik vind dat je als ouders van een kind hier zelf verantwoordelijk voor bent of je je kind laat inenten of niet. Inenten ben ik zelf geen fan van. Maar toch kan het ook levens redden. Maar niet te vergeten ook levens nemen. Het kan een kindtje ook ziek maken en dat het kind er aan sterft.. Als je nu kijkt naar de facinatie tegen baarmoederhals kanker. Ik ben persoonlijk zeer dankbaar dat mijn ouders de keuze hebben gemaakt dat ik die niet heb gekregen. Uit vele verhalen en ook nieuws berichten heb ik kunnen concluderen dat vele vrouwen er juist ziek van zijn geworden en zelf onvruchtbaar zijn geworden, met als oorzaak de facinatie. Ik hoop dat God mij hiervoor spaart. Maar lieve mensen laat elkaar in elkaars waarde. En laten we niet meteen alles op het geloof schuiven. Ik wens iedereen een fijn wiekend en hoop dat we elkaars mening en keuzes accepteren. Respect voor elkaar en vrijheid van meningsuiting staan we toch voor ?

  reageer
 • Nico

   

  Een blije ouder van nu leest de Libelle, VI en de NCRV-gids en is aldus volledig op de hoogte van de stand van de wetenschap. Arme kienders.

  reageer
 • Urker123

   

  met vaccineren sla een groot deel van het afweersysteem over, omdat je rechtsreeks in een spier spuit. Dit grote deel zijn de slijmvliezen, een cruciale stap in het afweersysteem. Normaal gesproken komen virussen binnen via mond en of neus, waardoor de slijmvliezen alarm slaan en het lichaam aan het werk zet, nooit komt een virus via spieren binnen. Dus zou de vaccinatie oraal gaan dan geloof ik er meer in dan nu. Dit is mijn reden om voorzichtig te zijn met vaccineren, niet het geloof. bovendien mogen we ook wel wat meer vertrouwen hebben in het afweersysteem van ons lichaam.

  reageer
 • Richard

   

  Laat me raden, u heeft voor arts gestudeerd en weet het beter? Nog in 2013 is in Zeeland een 17-jarig meisjes aan de mazelen doodgegaan. Een bewuste keuze van haar, dus ze was een wandelende tijdbom. Hopelijk heeft ze binnen die bible belt geen onschuldigen (bijvoorbeeld kinderen die zelf nog niet kunnen beslissen) meegenomen in de dood. Dit is een goed voorbeeld van de rechtvaardiging van inentingsverplichting.

 • echte urker

   

  mensen die hun kind niet laten vaccineren en dus willens en wetens, hun kind het risico laten lopen om een verschrikkelijke ziekte te krijgen. Horen strafrechtelijk vervolgd te worden.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hallo

   

  Als je je verdiept in inenten, is het n nog maar de vraag of je het gif in je kinderen wilt spuiten. Tip, kijk pauw van een paar dagen terug eens terug. Die vrouw van ggz had geen antwoorden op feiten mbt inenten. Het is zeker de vraag of inenten wel zo effectief is als de pharmaceutische industrie ons zo graag doet geloven. De effecten die optreden bij kinderen met name op lange termijn zijn nooit onderzocht. De opmerkingen over besmetten van andere kinderen zijn helemaal dom, die zijn toch gevaccineerd?! Niet beginnen over de hele jonge kinderen, die hebben deze bescherming van hun moeder meegekregen. En als het vaccineren zo ongevaarlijk is, waarom niet direct na de geboorte? We zijn bang gemaakt en geloven maar wat graag dat vaccineren het beste is voor je kind. Maar verdiep je er maar eens in. Vraag ook eens aan diegene die het inspuit wat er allemaal precies in zit. Hoogstwaarschijnlijk hebben ze geen idee en weten ze alleen waar het goed voor zou zijn.

  reageer
 • Tuuk

   

  Wat heeft GGZ met vaccinaties te maken? GGZ is Geestelijke Gezondheids Zorg en niet zoals de GGD Gemeentelijke Gezondheids Dienst. Dit zijn 2 verschillende instanties. Het is misschien verstandig eerst het verschil te weten voordat je hier een reactie plaatst!

 • MKM

   

  U stelt: De opmerkingen over besmetten van andere kinderen zijn helemaal dom, die zijn toch gevaccineerd? Inderdaad: Gevaccineerde kinderen lopen minder risico. Een belangrijk aspect van vaccineren is echter dat een groot deel van de bevolking gevaccineerd is, zodat bij eventuele ziekte van een kleine groep geen epidimie ontstaat. Hoe lager de vaccinatiegraad, hoe groter de gevolgen van ziekte bij een klein aantal. Bij een voldoende hoge vaccinatiegraad is er minder risico voor niet-gevaccineerden. Op overige onderdelen van uw reactie hebben anderen al prima gereageerd.

 • Jos '56

   

  Geen idee wat de GGZ oftewel de Geestelijke Gezondheids Zorg hier mee te maken heeft en verder vindt ik dit een behoorlijk ongefundeerde uitspraak !!

 • Ja, dag...

   

  Jij hebt zeker gemist dat Pauw zijn excuses over deze aflevering heeft aangeboden. Wat jij 'feiten' noemt is geraaskal, zoek dat maar eens uit door écht te gaan zoeken op internet en niet enkel op anti-vaccinatiesites. En opmerkingen over andere kinderen besmetten zijn niet 'dom': kinderen worden niet direct na de geboorte gevaccineerd en zijn dus nog maanden lang kwetsbaar. Jouw opmerking over bescherming van je moeder meekrijgen is flauwekul - vroeger kregen heel veel mensen mazelen (met voor sommige rampzalige gevolgen) en met jouw beredenering zou na één generatie niemand meer vatbaar kunnen zijn voor de ziekte. Beetje onwaarschijnlijk niet.

 • Ellen

   

  U kunt uw woorden ook wetenschappelijk onderbouwen? En ik begrijp dat u liever wilt dat kinderen het risico lopen op de dood?

 • Lely

   

  Mbt het vaccineren worden mensen net zo goed bang gemaakt. Als het dan zo slecht is, waarom zijn er dan relatief weinig mensen ziek van? En kun je wel met alle zekerheid zeggen dat het door de vaccinaties komt? Of spelen er meer factoren mee..... Natuurlijk is het verschrikkelijk als mensen door de vaccinaties ziek worden, maar je kan dan niet stellen dat vaccineren slecht is. Feit is ook dat ziekten nog nauwelijks voorkomen omdat er gevaccineerd wordt.

 • .\/\/.

   

  Is er ook een vaccinatie beschikbaar tegen de ongefundeerde onzin van de anti-vaccinatiegekkies? Je moet het maar durven zeggen: "De effecten die optreden bij kinderen met name op lange termijn zijn nooit onderzocht.", wat een gotspe. Er wordt al zo'n 70 jaar gevaccineerd, sommige (kinder)ziekten komen hier bijna niet meer voor en we leven met z'n allen langer dan ooit. Dat in twijfel durven trekken is werkelijk schandalig!

 • Urk

   

  Hier slaat de ggd de plank weer volledig mis. Het niet laten inenten heeft ook deels met het geloof te maken. Maar het belangrijkste is gezond verstand. De praktijk is dat Juist de kinderen van al die inentingen eerst ziek worden. en geen weerstand meer op bouwen. Er lopen hier voorbeelden genoeg nog rond van mensen die nooit ziek zijn en ook niet ingeënt zijn. Maar het grootste probleem is en dat heeft dan wel met het geloof te maken dat is dat de mensen het vertrouwen in god kwijt zijn of hem zelfs niet willen erkennen. Daarom worden er naar allerlei middelen gegrepen omdat men bang is. waarvoor?

 • Emma

   

  En als ouders hun kinderen niet in laten enten hebben mensen in hun omgeving ( zoals op crèches) het recht dat te weten, ter bescherming van hun eigen kinderen.

  reageer
 • NLToday

   

  Wat dacht u van alle ongeregistreerde crèches in deze regio? Overigs vermoed ik dat het deel wat om religieuze redenen niet inent stabiel is. Vermoed dat net als elders in Nederland het vertrouwen in de overheid en de farmaceutische industrie welke de mensen nu al jaren leeg zuigen met torenhoge premies en rekeningen daar debet aan zijn.

 • Urk

   

  Urk. Het dorpje om een kerk, waar iedereen op zondag met zijn allen in dezelfde roze wolk leeft. Vrede op aarde. Goedheid van de mens. Geef gul ontvang gul. Jezus is van iedereen. Maar ondertussen... Achter gesloten deuren.....

  reageer
 • Manfred

   

  Als u zonder zonder zonde bent werpe dan de eerste steen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert