Straatpraat: Meldplicht crèche bij niet inenten!

URK
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil dat ouders voortaan kunnen opzoeken hoeveel kinderen op het dagverblijf of de school van hun kind zijn ingeënt. De minister onderzoekt of ze crèches en scholen kan verplichten op hun website of op een andere manier hun vaccinatiegraad bekend te maken. Een meerderheid van de Tweede Kamer zou wel voelen voor zo'n meldplicht.

Schippers wees erop dat de blootstelling aan niet-ingeënte kinderen in de kinderopvang gevaarlijk kan zijn voor baby's die nog niet zijn gevaccineerd. Ze wil voorlopig niet mogelijk maken dat kinderdagverblijven niet-ingeënte kinderen weigeren, maar wil eerst bestuderen of een meldplicht soelaas kan bieden.

De meeste kinderen worden nog steeds ingeënt. De deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) is met 92 tot 99 procent volgens het RIVM nog steeds hoog. Wel is er een lichte daling te zien bij vaccinaties voor zuigelingen. Voor Straatpraat vroegen we op Urk naar de keuze om kinderen wel of niet te vaccineren.  

reacties (17)

 • .\/\/.

   

  Ach ja, er vielen wel een aantal doden onder die kinderen, maar dat was de goeie ouwe tijd hè?

  reageer
 • Kees

   

  Jos, kun je een bron/link vermelden waar deze rapporten te vinden zijn? Ik heb gezocht maar kan ze niet vinden. Misschien worden er op Urk inderdaad meer kinderen met syndroom geboren maar dat zal er vast ook mee te maken hebben dat er op Urk dan niet voor een abortus gekozen wordt terwijl dat landelijk wel gemeengoed is en met die nieuwe test helemaal wel doorgevoerd gaat worden, kijk bijvoorbeeld maar naar Denemarken.

  reageer
 • Ed

   

  Ach ja, die goede oude tijd hè? Voor de volledigheid: de kindersterfte was wel hoger toen. Vanwege die grote gezinnen werd ook daar niet zo moeilijk over gedaan. Men had wel iets anders aan het hoofd. De sterksten overleefden het meestal wel.......

  reageer
 • Het lijkt mij heel redelijk om als kinderdagverblijf te vermelden dat er kinderen zijn, die niet zijn ingeent. De namen noemen gaat echter te ver en dient geen enkel fatsoenlijk nut. Mensen die geen risico willen nemen, zijn vrij hun kind van dat kinderdagverblijf af te halen. (Mensen die hun baby dagenlang bij vreemden dumpen riskeren overigens ontieglijk veel meer dan een eventuele infectie met een kinderziekte met minder dan 1% risico op dood of blijvend letsel.)

  reageer
 • Urkerweg

   

  Om de inwoners van Flevoland een beter beeld van de meningen op Urk te gevenis het beter om ook eens op andere plaatsen dan in het oude dorp te gaan filmen. Bijvoorbeeld in het Winkelcentrum Urkerhard.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • mop

   

  Als je een groot gezin hebt en de oudsten krijgen mazelen die ziin wel ingeënt maar de jongste nog niet kun je toch ook niet zeggen de jongste kinderen kan ik niet even thuis gebruiken ging vroeger in een keer Door werden de jongste ook ziek bouwden ze meteen hun immumsysteem op deden ze niet zo moeilijk als nu loste zich zelf op .

  reageer
 • Rico

   

  Ik vind de reacties op Urk over dit onderwerp heel sterk.

  reageer
 • Emma

   

  Het gaat ook om complicaties. Vrouwen die bijv rode hond krijgen tijdens hun zwangerschap, wat oa doofheid bij de baby kan veroorzaken of mannen die door de bof onvruchtbaar geworden zijn .

  reageer
 • Kramer

   

  Als het waar is dat er door inenting minder kinderen dood gaan in Nederland, dan zou er op Urk dus, procentueel gezien, een hogere kindersterfte moeten zijn. Vraag me af of dat zo is.

  reageer
 • Ed

   

  Niet alle babies die in goed vertrouwen naar de creche worden gebracht, zijn al volledig ingeënt. Dat kost namelijk wat tijd. Juist daarom willen ouders weten of daar grotere kinderen rondlopen die een risico vormen.Dan kunnen ze er voor kiezen hun babie naar een plek te brengen waar het wél veilig is. Duidelijk nu?

  reageer
 • Maaike

   

  Het gaat om mensen die een slecht/geen imuumsysteem hebben, zoals mensen die chemo krijgen of pasgeboren kinderen of veel chronisch zieken. En volgens mij weet je het wel, maar inenten betekent niet voor alle ziektes dat je ze niet meer krijgt, maaar wel dat je ze veel minder heftig krijgt, als het gebeurt. Kinkhoest komt zo goed als niet meer voor, maar mazelen krijgen kinderen vaak ook als ze wel ingeënt zijn. Alleen is de kans dat ze er dood aan gaan heel, heel erg klein dankzij het vaccin.

  reageer
 • Anna

   

  Juist zuigelingen zijn nog niet voor alle kinderziektes ingeënt.

  reageer
 • Jan

   

  Kleintjes worden pas na 12 maanden ingeënt tegen mazelen. Als ze daarvoor besmet worden door een ouder kindje dat niet ingeënt is, kunnen ze ernstig ziek worden. En tegenwoordig worden kindjes al met 4 maanden naar de creche gebracht. En dus komen ze oudere kindjes tegen die wel mazelen kunnen hebben.

  reageer
 • Rob

   

  Dat is ook waar maar als 95% van de bevolking is ingeënt dan is het toch belachelijk dat de overige 5% er vanaf ziet. Alleen als ze dan toch ziek worden mag de 95% voor de gevolgkosten opdraaien. En dat alles uit een zgn. Geloofsovertuiging dat men dwars blijft liggen tegen beter weten in.

  reageer
 • Kramer

   

  Ik snap 1 ding niet...als je bent ingeent hoef je toch niet bang te zijn voor kinderen die niet zijn ingeent...want je bent immers ingeent...

  reageer
 • Rob

   

  Je moet mensen niet de keuze laten of wel of niet te laten inenten, zodra de volksgezondheid in gevaar komt voor derden moet je wettelijk als overheid ingrijpen en bijvoorbeeld inenten bij de wet verplichten. Als die zelfde persoon die nu weigert zijn kind te laten inenten ben ik benieuwd als hij ernstig ten val komt of hij zich zelf niet laat inenten tegen tetanus of zich na een ongeval geen infuus laat aanleggen. Denk het dus wel. Denk ook niet dat het in geen enkele bijbel staat dat je je niet mag laten inenten tegen gevaarlijke ziektes voor je zelf en medemens!

  reageer
 • Kees

   

  Meldplicht? Niet gevaccineerde kinderen zouden geweerd moeten worden bij crèches en scholen, bij wet.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert