Voorstelling over schaamte onder jongeren

ALMERE
Gezamenlijk douchen na het sporten, dat onderwerp staat centraal in de nieuwe voorstelling van jeugdtheatergroep Bonte Hond in Almere. Jongeren douchen steeds vaker in een onderbroek of een zwembroek. Via de voorstelling met de titel 'Broek uit' moet de schaamte bespreekbaar worden. Het stuk wordt opgevoerd in en rond de kleedkamers van FC Almere.

"Als je kinderen vraagt waarom ze niet bloot willen douchen, hebben ze eigenlijk helemaal geen antwoord," vertelt regisseur Judith Faas. "Vaak als één iemand met iets aan gaat douchen, dan gaat de rest ook. We proberen met deze voorstelling het gesprek er over aan te kunnen wakkeren." 

Zondag is de première van de voorstelling en die is daarna nog drie weekenden te zien in december.

 

reacties (19)

 • Ron H

   

  Misschien heb je gelijk. Ik hoor dan graag een reactie van iemand die er is geweest. Laat ik het dan beperken tot de rest van mijn opmerkingen en het richten tegen veel reageerders.

  reageer
 • Ed

   

  Die jonge heren die hun onderbroek aanhouden onder de douche, kunnen soms zelf "hun handjes niet thuis houden" zoals u dat zo mooi noemt. Denkt u nu werkelijk dat verplicht gekleed douchen de oplossing zou zijn?

  reageer
 • Geert

   

  Beste Ron H. Hoe weet jij dat dit theater een mening opdringt? Heb je de hele voorstelling al gezien soms? Of vorm jij je mening puur en alleen op dit item van Omroep Flevoland? Ook moet je toch eerst even beter lezen en luisteren. Er staat namelijk bij dat hier een onderwerp TER SPRAKE wordt gebracht, een onderwerp dat leeft onder jongeren. En dat de meerderheid tegenwoordig doucht met zwembroek omdat iedereen het doet. Het gaat hier dus gewoon over kuddegedrag en niet over vrije keuze. Ga eerst kijken voordat je je zo sterk uitspreek over een voorstelling.

  reageer
 • Jan

   

  Het zal niet zo zijn, het 'vermeende NL cultuurtje', volgens jou vermeend? Wat een vreemde opmerking. Ben jij het broertje van 'W' ofzo? Zodra iets maar even een raakvlak kan hebben met Marokkaanse cultuur uitingen, hang jij al in de touwen. Toevallig is dit hier wel een issue. Dat rare preutse gedrag, angst om voor homo uitgemaakt te worden als je je doucht zoals altijd op sportverenigingen gebeurde, is daarvan weer een uiting. Dat willen we hier toch niet? Het hangt allemaal samen met hun aangeleerde haat jegens andersdenkenden. En nu draai jij het om. Zij alle vrijheid, maar hun aversie tegen bijvoorbeeld homo's mag allemaal wel weer.

  reageer
 • Ron H

   

  met het 1e deel ben ik het eens. waar maak je je druk om? beweringen als zou dit 50 jaar geleden niet voorkomen ... onzin. ik kan het weten want ik deed het vroeger ook niet. en dat ik vroeger niet bloot ging heb ik niks aan overgehouden. ook pubers heebn recht op privacy. laat iedereen zijn eigen keuze maken dat was toch onze cultuur in nederland? Volgens mij is dit opdringerige theater toch behoorlijk fout. een pure vorm van de mening aan een ander opdringen. die jongens voelen zich straks alleen maar verplicht om toch met dat vermeende NL cultuurtje mee te doen tegen hun eigen natuurlijke gevoelens in.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Geert

   

  Juist goed dat hier een theatervoorstelling over gemaakt wordt. ik vindt dat nieuwe conservatisme en de bijbehorende preutsheid heel gevaarlijk. Juist dat wat niet gezien mag worden, waar geheimzinnig en moeilijk over gedaan wordt heeft de neiging om te gaan etteren. En trouwens, internet is een veel onveiligere plek en daar zitten die jongeren dagelijks op, zonder controle. Waarom dan opeens zo moeilijk doen over een voorstelling die de zaken juist zichtbaar en bespreekbaar maakt? Er is m.i. nog nooit iets goeds voortgekomen uit schaamte en angst.

  reageer
 • Jc14

   

  Als iemand met onderbroek wilt douchen moet ie dat toch lekker zelf weten, Waarom maken jullie je daar zo druk om? Zijn jullie vergeten wat er in het verleden is gebeurd op verschillende clubs met kleine kinderen en volwassen trainers die hun handjes niet konden thuis houden.

  reageer
 • Mark, Dronten

   

  In mijn schooltijd, jaren '70 en '80, nooit problemen mee gehad. We wisten niet beter.

  reageer
 • frits

   

  Amerikaanse preutsheid? Welnee, dat douchen met een onderbroek aan is uit de islamitische cultuur gekomen. De Turken en Marokkanen waren de eersten die dat op de Nederlandse sportscholen deden.

  reageer
 • sEd

   

  Goed gezegd! En die "viespeukerij" etcetera waar sommigen het hier over hebben, is volgens mij juist een gevolg van valse schaamte en preutsheid. Leidt alleen maar tot vreemde gedachten of erger. Bovendien is gekleed douchen (meisjes dan natuurlijk in boerkini) gewoon onhygiënisch!

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Zielig, die tegenwoordige preutsheid! In mijn tijd stonden we op de middelbare school gewoon samen onder de douche, soms zelfs meiden en jongens, als er een douchehok was uitgevallen... Niets van opgelopen. Die preutsheid in een van de Amerikaanse 'zegeningen' kijk maar eens naar Facebook die alle, zelfs kunst- afbeeldingen scant op 'naaktheid'. Maar MTV laat dingen zien die iedere puber het schaamrood op de kaken jaagt, dat mag dus weer wel. Hoe hypocriet kun je zijn? Ouders moeten hun kinderen opvoeden met respect voor hun lichaam, dat voorkomt ook veel vormen van anorexia, boulimia en andere vormen van zelfhaat. Ook al kleden we ons, daaronder zit een lichaam waar we als mens trots op mogen zijn omdat we zo geschapen zijn!

  reageer
 • Jan

   

  Dus andersom, zo mensen geworden. Deel opvoeding, deel omgeving. En tegenwoordig, deel cultuur..

  reageer
 • Dronten

   

  Niks mis met preuts. Zo zijn we geschapen.

  reageer
 • pieter

   

  Waarschijnlijk zijn pappie en mammie ook zo preuts, over tien jaar bestaan er ook geen sauna's meer, jammer dat de dienstplicht is afgeschaft, daar liet je dat soort preutsheid wel achterwege.

  reageer
 • Nee niet douche na de gym is lekker fris...bah

  reageer
 • Ric

   

  Vroeger was het heel normaal om bloot te douchen na een potje voetballen of gymen waarom daar een theater voorstelling over te maken vaak gemengd later in de hogere klas apart nu douchen ze niet eens meer dat doen ze vaak thuis vindt ik een beetje belachelijk maar goed dat is ieder voor zich.

  reageer
 • Asjemenou

   

  Ik krijg altijd oprispingen van volwassenen die tegen kinderen 'Broek Uit' zeggen.... Met welke bedoelingen dan ook... , maar dit is niet als theater of als kunst te betitelen. beetje creepy

  reageer
 • Lexie

   

  Dankzij onze kansenpareltjes zoals Johan Derksen al opmerkte

  reageer
 • ???

   

  Viespeukerij

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert