Almere stuurt overlastgever makkelijker weg

ALMERE
De burgemeester van Almere legt vanaf nu makkelijker notoire overlastgevers een gebiedsverbod op. Daarvoor heeft burgemeester Franc Weerwind duidelijker regels opgesteld. Ook krijgen politieagenten de bevoegdheid om overlastgevers te weren uit bepaalde gebieden. Dat konden zij nog niet. 

Opeenvolgend
Iemand die in drugs handelt of een wapen op zak heeft, kan een gebiedsontzegging van 24 uur tot 8 weken krijgen. Ook personen die bijvoorbeeld iemand hebben bedreigd of betrokken waren bij een vechtpartij, kunnen worden geweerd. In eerste instantie krijgt iemand dan een ontzegging voor een dag, daarop volgende overtredingen kunnen uiteindelijk leiden tot een gebiedsontzegging van twee maanden. 

Hotspots
Aanleiding om het makkelijker te maken dat iemand de toegang tot een gebied wordt ontzegd, is onder meer de overlastsituatie op het Festivalplein in Stad. Een gebiedsontzegging wordt dan ook alleen ingezet op zogenoemde 'hotspots'. Deze plekken krijgen al veel aandacht van de politie, verslavingszorg, jongerenwerk of het Leger des Heils. 

Ernstig
Een gebiedsverbod wordt in het uiterste geval opgelegd, dus pas als alle andere maatregelen niet meer helpen. Gebiedsontzegging werd tot nu toe alleen zeer sporadisch ingezet bij zeer ernstige overlastsituaties. Door de regels te versoepelen, kunnen de burgemeester en de politie eerder ingrijpen. 

 

reacties (2)

 • Nieuwslezer A.

   

  Meer bevoegdheid voor politieagenten bij overlastgevers is goed.

  reageer
 • Henk

   

  Lijkt me moeilijk te handhaven. Maar duidelijkheid is wel prettig en geeft de politie ruimte om te handhaven.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert