Pluimveebedrijven geruimd wegens vogelgriep

BIDDINGHUIZEN • Za 26 november 2016 | 16:05 • Zaterdag 26 november 2016 | 16:05
Er is vogelgriep vastgesteld bij een pluimveebedrijf aan de Alikruikweg in Biddinghuizen. Het bedrijf is zaterdag geruimd. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken.

De 6.000 eenden van het bedrijf zijn gedood om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. 

Ook andere bedrijven
Daarnaast worden zondag de 10.000 kippen van een ander bedrijf in Biddinghuizen preventief gedood, omdat dit binnen een straal van één kilometer ligt van het besmette bedrijf. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, NVWA.
Ook in het Gelderse Hierden en Ermelo worden vier eendenbedrijven van de eigenaar van het besmette bedrijf geruimd. In totaal gaat het om 190.000 eenden.

In het gebied van drie kilometer rond het besmette bedrijf in Biddinghuizen liggen nog drie andere pluimveehouderijen. Deze worden onderzocht op vogelgriep.

Vervoersverbod
Staatssecretaris Van Dam heeft per direct een vervoersverbod afgekondigd in een zone van tien kilometer rond het bedrijf in Biddinghuizen. Dat vervoersverbod geldt voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. 

Ook wordt de bezoekersregeling voor pluimveebedrijven aangescherpt. Buitenstaanders mogen het erf niet meer op en er gelden strenge hygiënemaatregelen.

De maatregelen die eerder al waren afgekondigd vanwege de vogelgriep blijven ook van kracht. 
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel