Vogelgriep Biddinghuizen is H5N8

BIDDINGHUIZEN
Het vogelgriepvirus dat in Biddinghuizen is aangetroffen blijkt om de besmettelijke H5N8-variant te gaan. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Een bedrijf aan de Alikruikweg in Biddinghuizen is zaterdag geruimd. Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken heeft daarover een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin staat dat de boer vrijdag circa vijfhonderd dode dieren had aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit deed onderzoek en bevestigde zaterdag dat er vogelgriep is gevonden. 

Omdat de staatssecretaris vermoedt dat het om de zogenoemde hoog pathogene variant gaat, is besloten om een bedrijf in de buurt preventief te ruimen. In een 3 kilometergebied worden drie andere pluimveebedrijven onderzocht op vogelgriep, daar wordt later op de dag een uitslag van verwacht. Verder is er een vervoersverbod van 10 kilometer rond het bedrijf ingesteld. 

Op geen van de vier pluimveebedrijven in het Gelderse Hierden en Ermelo is vogelgriep geconstateerd. De dieren op die bedrijven waren uit voorzorg wel gedood.

 


 

reacties (7)

 • Hendriksen

   

  En als er wel wat was geweest dan klagen dat er geen actie werd ondernomen. Met de mond en klauwzeer epidemie werd er ook genoeg geruimd. Soms moet het kort door de bocht. Wees blij dat er alles aan gedaan wordt om dit in te dammen en niet lekker zijn beloop te laten gaan. Anders is er niks meer te verkrijgen in de supermarkt en dan maar klagen dat er niks meer is.

  reageer
 • bassie

   

  Ja het is heel erg. Maar meteen ook een beetje hypocriet, want 4 weken later zouden ze in de winkel liggen. Zou je er dan ook zo'n probleem van maken? Ik vind het zuurder voor de ondernemer.

  reageer
 • al-meer

   

  heel veel stekte voor de betreffende bedrijven.

  reageer
 • willy

   

  Wat een onzin! Er is niets met die dieren aan de hand en er is een ophokplicht dus dit had helemaal niet gehoeven. Maar ja, het gaat "maar" over dieren, dan mag dit allemaal :(.

  reageer
 • Hans Keuper

   

  Dank voor de snelle updates, Omroep Flevoland! Is er al Vogelgriep-nieuws over de 'dode vogels' die zijn gevonden bij Kraggenburg / Noordoostpolder? Welke 'dode vogels' zijn daar waar en door wie gevonden? Indien mogelijk graag zo spoedig mogelijk antwoorden op gestelde vragen, waarvoor bij voorbaat dank!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hendriksen

   

  Voorkomen is beter dan genezen.

  reageer
 • willy

   

  "Op geen van de vier pluimveebedrijven in het Gelderse Hierden en Ermelo is vogelgriep geconstateerd. De dieren op die bedrijven waren uit voorzorg wel gedood.". Waarom meteen doden en niet eerst onderzoeken of ze ziek zijn??? Dit slaat echt nergens op!!!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert