VVD en PvdA willen 30 miljoen voor sluis Kornwerderzand

URK
VVD en PvdA in de Tweede Kamer willen 30 miljoen euro steken in de bouw van een brede sluis bij Kornwerderzand. Dat meldt Omrop Fryslân.

Bedrijven in onder meer Urk willen graag dat deze sluis in de Afsluitdijk breder en dieper gemaakt wordt, zodat zij grotere schepen en jachten kunnen bouwen en onderhouden. Dit zou veel extra omzet en arbeidsplaatsen opleveren.

Totale kosten 150 miljoen
VVD en PvdA dienen maandag een motie in die oproept om maximaal 30 miljoen euro rijksgeld voor de verbreding vrij te maken. Een bredere sluis kost 150 miljoen euro. Provincies, gemeenten en bedrijven zorgen voor de rest van het geld. 

De sluis wordt besproken in een debat over alle infrastructuur in Nederland. Op de agenda staat ook de verdubbeling van de N50 tussen Kampen en Kampen Zuid. Die kost 10 miljoen euro. De regio wil hiervan de helft op tafel leggen, de rest moet van de minister komen. 

reacties (10)

 • Flevoburger

   

  de verkiezingscampagne draait op volle toeren.....

  reageer
 • Student

   

  Dit bedoel ik voor de Noordoostpolder. Voor Emmeloord - Zwolle/ Urk - Zwolle.

  reageer
 • Bij blijven

   

  Die rijdt er toch?

  reageer
 • Student

   

  Begin eerst met een trein in de polder, dat levert ook meer arbeidsplaatsen en omzet etc op.

  reageer
 • KC

   

  Er komen echt geen grote containerschepen door deze sluis. Die meren af in Amsterdam en Rotterdam.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Dick

   

  Deze sluis verbreden is nutteloos! Een kruiplijncoaster kan er al goed door en de grotere coasters gaan naar Delfzijl, Eemshaven, Harlingen, Den Helder, Amsterdam of Rotterdam. Oké Vlissingen er nog bij. Meer als 135x11,50 hoeft en komt er niet door! Ophouden met geldverslindende projecten. Geef die 30 miljoen alsjeblieft uit aan verbetering infrastructuur op land!

  reageer
 • LELYstedeling

   

  Ook de containerhaven bij de Maxima Centrale (vroeger Flevo Centrale) profiteert van grote sluizen in de Afsluitdijk. Dus ook de gemeente Lelystad en provincie Flevoland moeten hun steentje bijdragen. Hebben toch geld genoeg in kas, zie o.a. ontwikkelingen bij BataviaLand( 500.000,-- + 10 miljoen.)

  reageer
 • Frenky

   

  Ik denk dat dit plan wel kans van slagen heeft. 30 miljoen is niet veel voor de overheid om vrij te maken voor iets wat goed is voor de werkgelegenheid.

  reageer
 • F. Burger

   

  Welke haven? Ze hebben het over een sluis!

  reageer
 • Frenky

   

  30 miljoen... willen 30 miljoen.....handjes allemaal ophouden....die haven komt niet morgen niet overmorgen niet volgende week niet over een maand niet over een jaar niet over vijf jaar niet over 10 jaar niet

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert