'Politiek heeft weinig grip op subsidies'

NOORDOOSTPOLDER
Ambtenaren van de gemeente Noordoostpolder wijken wel eens af van het subsidiebeleid, terwijl de gemeenteraad daar niet van op de hoogte wordt gesteld. Dat concludeert de gemeentelijke rekenkamer. Elk jaar wordt er 9,5 miljoen euro aan structurele subsidies verstrekt en 240.000 euro aan incidentele bijdragen uitgegeven.

Weinig grip
Omdat de politiek weinig grip heeft op het verlenen van subsidies kan de gemeenteraad niet effectief sturen, concludeert de rekenkamer. De raadsleden worden één keer per jaar geïnformeerd en nemen jaarlijks bij de begroting een besluit.

Niets vastgelegd
De raad ontvangt geen informatie of met de verleende subsidies de beoogde effecten worden bereikt. De gemeente Noordoostpolder en de instellingen willen de maatschappelijke doelen meer centraal stellen en ruimte voor ondernemerschap bieden, maar dat is nergens geformuleerd of vastgelegd, zegt de rekenkamer.

Advies: duidelijke keuzes, eisen stellen
Het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad moeten bij de uitgangspunten, kaders en voorwaarden duidelijke keuzes maken, zodat beleid en praktijk beter op elkaar aansluiten. Dat is het centrale advies van de rekenkamer. Die vindt verder dat strikte eisen aan subsidieaanvragen moet worden gesteld. Dat gebeurt nu niet bij alle instellingen.

Maandagavond bespreekt de politiek in een commissievergadering het rapport van de rekenkamer over het subsidiebeleid.

reacties (8)

 • AA

   

  Of zou het andersom zijn..... Dat subsidies veel grip op de politiek hebben.....

  reageer
 • Het is nog ernstiger!Ironie De rodelijn in de polder.......

   

  Het is niet vreemdt om te ervaren dat hiermee netwerken wordt bedoelt. Pijnlijk voor de mensen die hierdoor Ongelijke behandeling krijgen! De werkelijke toedracht is vrij simpel, als je van een bepaalde signatuur bent heb je voorkeur.Dergelijke stromingen dateren vanaf de Pioneerstijd.Deze netwerken zijn nog steeds herkenbaar door allerlei families die met elkaar gehuwd zijn en tevens in allerlei organisaties zitten o.a. commissies,kerken,besturen en niet te vergeten de bedrijven. Helaas blijkt dan de objectiviteit verloren te gaan.Want immers je mag familieleden en kennissen niet kwetsen.

  reageer
 • Hans

   

  tsja sinterklaas tijd is het het hele jaar in ambtenarenland. Makkelijk geld uitgeven van de burger. Subsidie geven is uitdelen wat je van de burgers via belastinggeld binnen haalt. Kijk eens naar de Flevomeer bibliotheken. De directeur verdient meer dan een gemeentesecretaris en rijdt rond in een leaseauto. Hoezo is dit acceptabel?

  reageer
 • Willemsen

   

  De raad zou moeten eisen dat alleen subsidies mag worden verstrekt als daar tenminste goede controles zijn geimplementeerd en regelmatig worden gecontroleerd. Even los van de beoordeling van de aanvraag van de subsidies.

  reageer
 • stop

   

  Begrijp ik het goed, we zijn dus aan de willekeur van een ambtenaar overgeleverd wat betreft subsidieverstrekking. Dan gaan dus de vriendjes voor.. mooie boel zeg. Ik solliciteer vandaag nog naar het ambtenaarschap.. Kan ik ook mooi meedoen...

  reageer
 • Ach ja

   

  Dat is toch al decennia een publiek geheim??? Zo werkt het nu eenmaal. net zoals dat commissies, raadsleden en het college diverse (te) duur betaalde onderzoeken laat doen door bevriende bedrijven met steevast als conclussie van het onderzoek: dat er meer onderzoek gedaan moet worden...... Van uw en mijn belastingcenten ........

 • laat alle reacties zien
 • lelystedeling

   

  Ook in de gemeente Lelystad speelt dit.

  reageer
 • Willem dronten

   

  Wordt het niet eens tijd dat deze onzin wordt afgeschaft. Elke groep wil geld en wij maar betalen Als wij daar nu eens mee stoppen kunnen de belastingen omlaag Laten we stopen met deze onzin en de belasting omlaag gooien

  reageer
 • John

   

  Misschien zou je je eerst eens moeten verdiepen in wie en wat allemaal subsidie krijgt voordat je hier over 'onzin' begint. Het subsidielandschap is nogal weids en je vindt er van alles: van buurtbarbecues tot beursgenoteerde bedrijven en van sportclubs tot culturele voorzieningen.

 • Willem

   

  In ieder rekenkamerrapport dat de laatste jaren is verschenen staan dezelfde conclusie en aanbevelingen. De opeen volgende coleges hebben, volstrekt visieloos, alle keuzes en kaderstellingen van te voren geblokkeerd en iedere keer krijgt de raad later in een rekenkamerrapport het verwijt geen keuzes of kaders te stellen. De raad telt geen blaam maar de opeen volgende colleges.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert