Komst 'Polenpark' stap dichterbij

LUTTELGEEST
De komst van 300 arbeidsmigranten naar Luttelgeest is een stapje dichterbij gekomen. Uitzendbureau Level One wil aan de Kuinderweg zo'n 150 huisjes bouwen om arbeiders te huisvesten. Er lijkt een meerderheid te zijn voor dit plan in de gemeenteraad Noordoostpolder.

Maandagavond is besloten dat de plannen verder uitgewerkt kunnen worden. In maart volgend jaar wordt er definitief een knoop doorgehakt door de gemeenteraad. 

Het gaat om logiesgebouwen, een recreatiegebouw en een woning voor de beheerder. Daaromheen moet groen komen. Mensen uit de omgeving zijn gevraagd om een mening te geven over de plannen. Zij staan er positief tegenover, maar Level One moet wel aan een paar voorwaarden voldoen. Zo willen ze onder andere dat er een meldpunt komt waar bijvoorbeeld overlast kan worden gemeld.

Het complex komt naast het kassengebied van Luttelgeest en grenst aan het asielzoekerscentrum. Door uitbreidingen van tuinbouwbedrijven, verwacht Level One dat er genoeg werk is voor de 300 arbeidsmigranten.

reacties (10)

 • .\/\/.

   

  In alle reacties proef ik dat een Nederlander meer recht zou hebben op werk dan een Pool. Dat standpunt staat haaks op nationale en Europese wetgeving.

  reageer
 • AA

   

  Nee gaat hier niet om het recht denk ik. De plicht om wat te doen zou weer ingevoerd moeten worden. Het stelsel zou zo inelkaar moeten zitten dat goedkope seizoenarbeiders uit het oostblok niet meer nodig zijn. Maar helaas is door het (te) sociale voorzieningen stelsel dat helemaal scheefgegroeid.

 • Corine Hoedeman

   

  Ik snap niet dat een bedrijf als Level One zoveel geld kan en wil uitgeven om arbeidsmigranten hierheen te halen. Als 50 plusser krijg je niet eens een kans op een baan. Je past simpelweg niet in het profiel of je hebt geen ervaring! De vergelijking trekken tussen mensen die hier een huis en gezin hebben en mensen uit het buitenland die geen verdere verplichtingen hebben is scheef. Er zou gewerkt moeten worden aan een gezonde mix. Ons is trouwens niet naar een mening gevraagd terwijl we in de buurt wonen.

  reageer
 • Dirk2

   

  Mensonterende valse concurrentie! Zijn we trots op wat we hier doen? Ik hoop het niet. Er zijn voldoende Nederlanders die dit werk kunnen en willen doen. Laat de tuinbouw maar gewoon betalen, subsidie krijgen ze al genoeg. Wat een ziek land zijn wij aan het worden.....

  reageer
 • Hopeloos

   

  Een paar jaar geleden vroeg ik aan een boer die biologische groenten teelt en verkoopt aan supermarkten,waarom hij alleen Polen in dienst had en geen Nederlanders.Zijn antwoord, ik heb het geprobeerd met Nederlanders ,want als ik hen om vijf uur vroeg of ze nog een paar uur door wilden werken,omdat een groot winkelbedrijf 5000 bloemkolen wilde,de Nederlander vaak zei dit niet te kunnen,omdat hij of zij met de kinderen naar zwemles moesten.En dus zei hij,werk ik alleen met Polen,omdat ze nooit nee zeggen en deze harde werkers een hoog arbeids ethos hebben. Dat er nog al wat Polen zijn die onder slechte arbeidsvoorwaarden hun werk doen hoorde ik de beste man niet over,en al helemaal niet over de verdringing van arbeid. Dit alles noemen we maatschappelijk verantwoord ondernemen en we staan er bij en kijken er na.

  reageer
 • Pieter

   

  Het zijn dan ook vaak polen die geen gezin hebben. Slapen met 10 man in 1 huisje. Sparen zo hele complete lonen op om het in polen allemaal uit te geven. Ze hebben meer geld dan jij en ik bij elkaar. Pas na jaren sparen gaan ze terug naar polen en gaan dan een gezin stichten. Als nederlander heb je nou eenmaal ook een vrouwen kinderen om rekening mee te houden. Dat hebben hun niet daarom kunnen hun wel doorwerken.

 • Hj

   

  Nederlandse werklozen willen dit werk niet doen. Zou graag zien dat UWV hier meer aktie op zou zetten. Werklozen motiveren om in tuinbouw te werken . Baan on die sector aanbieden. Willen mensen dat miet? Dan korten op uitkering

  reageer
 • '^'^'

   

  Dit moet geen kwestie van willen zijn... kom je in de bijstand dan MOET je gewoon. De staat betaalt je eten en drinken en je bent in staat te werken dan Moet je gewoon anders geen bijstand. Er zijn financiele regelingen en mogelijkheden zat te bedenken om wergevers te verplichten deze werknemers aan te nemen. Hup invoeren en over 5 jaar weten we niet beter.

 • laat alle reacties zien
 • Maatschappelijk betrokken werkgevers noemen we dat!

   

  De tegenstellingen worden in de Noordoostpolder door deze stappen wrang ten toon gesteld.Geen wonder dat er geen werk meer is te vinden door verschillende lagen van de bevolking . Het gevolg is nu duidelijk in Rotterdam ook al te zien.Wat niet verwonderlijk is dat daar ook de werknemers in opstand komen. Hier gebeurt het in het geniep daarom is niet verwonderlijk dat jeugd naar elders vertrekt.

  reageer
 • Grrrrr

   

  Ik heb diverse solllicitaties gedaan als Nederlander bij verschillende van deze bedrijven. Nog niet eens gevraagd wat ik kon verdienen maar nooit en te nimmer enige reactie ontvangen van die lui. O ja ik heb geen slaris eisen gesteld.

  reageer
 • uitzuigen

   

  Laat maar komen die Polen. Ze komen even onze locale economie leegzuigen! Hard werken, zo goedkoop mogelijk leven, geld oppotten en zoveel mogelijk naar Polen sturen en daar uitgeven...... Al dat geld verdwijnt uit deze regio en komt niet meer terug...... Laat werklozen uit de regio dat werk doen. Die geven het hier weer uit en zorgen ervoor dat de middenstand en Horeca het drukker krijgen en weer mensen moeten aannemen..... Zo kom je uit een neerwaartse spiral. Niet door toe te kijken hoe buitenlanders hier geld komen ophalen en uit je locale economie wegsluizen.....

  reageer
 • Pieter

   

  Ja maak het nog aantrekkelijker voor POLEN. Nederlandse mensen die noodgedwongen in de bijstand belanden omdat goedkope polen alle banen wegroven. Het is mischien grof gezegd maar het is wel zo. Voor 1 gediplomeerd lasser zijn er 2 goedkope half opgeleide polen. Dit land werkt zichzelf richting de verdoemenis.

  reageer
 • Peter

   

  Raar, wel werk voor deze hardwerkende polen maar geen vacatures voor de werkeloze nederlander?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert