Flevolandse clubs weren kunstgrasvelden

FLEVOLAND
Meerdere Flevolandse clubs maken zich zorgen over het rubbergranulaat in de kunstgrasvelden. SC Emmeloord, Swift'64 uit Swifterbant, en de Almeerse clubs AS'80 en FC Almere hebben inmiddels aangeven niet of minder te gaan spelen en trainen op kunstgras.

'Kankerverwekkende stoffen in kunstgras'
In de kunstgrasvelden liggen rubbergranulaatkorels, waardoor de velden lijken op een natuurgrasveld. Volgens Bandenbranchevereniging VACO zitten er in deze korrels hoge concentraties kankerverwekkende stoffen.

SC Emmeloord laat kunstgras links liggen
Het bestuur van SC Emmeloord maakte maandagavond bekend niet meer te spelen op kunstgras. Er wordt alleen nog maar getraind en gespeeld op natuurgras. Jeugdteams trainen daardoor waarschijnlijk nog maar een keer week. 

AS'80 voorlopig niet op kunstgras
AS'80 voetbalt voorlopig niet meer op kunstgras. Het bestuur van de Almeerse vereniging wacht een RIVM-onderzoek af. Het RIVM onderzoekt hoe hoog de concentratie kankerverwekkende stoffen is. De uitslag wordt verwacht in de derde week van december. Alle trainingen zijn afgelast. De club praat met de gemeente over verlichting op een van de natuurgrasvelden, zodat daar getraind kan worden. Verder is AS'80 in gesprek met buurtvereniging de Almeerse Hockey Club om daar te kunnen trainen. De thuiswedstrijden dit weekend gaan gewoon door. Voor de ploegen die uitspelen op kunstgras vraagt de club een snipperdag aan. 

FC Almere en Swift'64 minder resoluut
Het bestuur van FC Almere zoekt naar uitwijkmogelijkheden in Almere Haven voor de trainingen. Tot er iets gevonden is, blijft de club in overleg op kunstgras trainen. Wedstrijden worden er alleen nog maar gespeeld op natuurgras.
Swift'64 verzoekt de gemeente om het rubbergranulaat te vervangen door andere opvulling. De jongste voetballers trainen en spelen alleen nog maar op natuurgras. 

 

reacties (13)

 • Ach nee

   

  Kees je haalt wat door de war... De leveranciers schermen ermee dat de waarden voor grondstoffen niet overschreden worden. Die bestempelen de korrels als mengsel (grondstof). Daarin hebben ze gelijk. Maar als je hetzelfde product test op de waarden die toegestaan zijn als gebruiksvoorwerp dan worden die met minimaal factor 6 overschreden. Als Blokker een product in de schappen heeft met deze waarden dan moeten ze dat uit de winkel verwijderen en de mensen die het gekocht hebben oproepen het artikel terug te brengen en niet meer te gebruiken. De kern moet zijn: Het is ongezond, dus moet je dat als vereniging niet willen aanbieden aan je leden.

  reageer
 • AA

   

  Wat heft een houtgestookte kachel nu weer met voetbalvelden te maken. Ga in een dunbevolkt gebied wonen dan heb je geen last van houtstokerij.... ohh nee juist wel anders krijg je je huisje niet warm.

  reageer
 • Voetbalmoeder 2008

   

  Een verstandig besluit van AS80 om de kunstgrasvelden te weren tot er meer duidelijk is. Complimenten aan het bestuur om zo'n grote beslissing te nemen, gezondheid gaat boven alles!

  reageer
 • Tuuk

   

  Ja, en vroeger zeiden ze bij datzelfde RIVM dat roken en asbest niet schadelijk waren! Dus RIVM is ook niet te vertrouwen. Als de autobandenbranche ook zegt dat die korrels zwaar kankerverwekkende stoffen bevatten, wie is de RIVM dan om moedwillig kinderen in gevaar te brengen? Iedereen weet dat rubber zwaar kankerverwekkende stoffen bevat, maar jij vind het paniek om niets. Ik ben blij dat mijn kind niet op kunstgras voetbalt! Maar verder geen probleem hoor, laat jij je kind maar lekker op kunstgras voetballen!

  reageer
 • Voetbalmoeder

   

  Een uurtje per week? 3x trainen, een wedstrijd en urenlang spelen. Dat jaren lang. Meteen gestopt. Laat je toch nu ook niet op asbest doen? Liever het zekere voor het onzekere. VVZ doet ook tot nu toe niets bijzonders. Gelukkig kunnen we zelf nadenken.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Kees

   

  Paniekvoetbal van het zuiverste soort van die clubs die nu de velden sluiten. Mensen, in het onderzoek waar de NOS aan refereert voldeden 58 van de 60 velden aan de wettelijke normen. Alleen haalde men een of andere deskundige voor de camera die vond dat de normen strenger moesten en dan voldeden de velden ineens niet meer aan de regels. Tja, zo kan ik het ook. Vanmiddag in de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Dijksma terecht gezegd; geen paniek volgende maand komt het RIVM met nieuwe informatie en op grond daarvan eventueel nieuw beleid en nieuwe besluiten. En zo doen we het.

  reageer
 • Tim

   

  Ach, wat een commotie om niets. Je wil niet weten hoeveel kankerverwekkende stoffen (benzeen, lood, PAK's, Chroom-6) je dagelijks inademt door bijvoorbeeld de houtrook van talrijke (fout gestookte) houtkachels bij een ieder in de straat. Ga maar zoeken op internet, genoeg bewijs. Maar daar maakt niemand zich druk om omdat dit gevaar net zo onbekend is als het gevaar van asbest in de jaren voor het strenge verbod. Dat ene uurtje per week op zo'n kunstgrasveld stelt dan relatief weinig voor.

  reageer
 • RTV OOST

   

  Vanavond allemaal kijken: RTV Oost heeft zelf onderzoek laten doen door het duitse TUV instituut. RTV Oost heeft van 17 velden in Overijssel monsters genomen en presenteren de resultaten om 17.00 uur vandaag

  reageer
 • Michael.

   

  Buitensboys in Almere wacht het onderzoek af lijkt me ook niet echt verstandig.

  reageer
 • Piet

   

  Merkwaardig niet. FC Almere gaat nu pas actie ondernemen terwijl er eerst niks aan de hand was. Het komt wederom in het nieuws en nu blijkt het toch gevaarlijk te zijn. Je kan je ook afvragen in hoever ze de gezondheid van de kids serieus nemen want dit is al langer bekend. Nee dit is een zwakke leiding die geen beslissingen neemt. Eerst zijn ze overtuigd door gemeente en rivm en nu een complete draai de andere kant op. Nee dit getuigd niet van leidingschap sterker nog ze zijn jaren bezig geweest een nieuw kunstgrasveld te leggen maar dat zal nu ook niet doorgaan. Ach ja zijn maar kinderen en daar kan je best mee experimenteren toch!!!!

  reageer
 • Hmmmm

   

  Misschien wel maar de kans dat zo iemand een autoband binnenkrijgt acht ik niet zo groot. Die rubberkorreltjes kun je inademen of doorslikken. Daar zit het risico in, niet in het contact met de huid.

  reageer
 • 13xx

   

  Is het rubber van die autobanden dan ook niet heel gevaarlijk voor de jongens en meisjes die dez ep auto's monteren?

  reageer
 • AA

   

  heel verstandig besluit

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert