Duikers vinden mogelijk eeuwenoude kist in Reigerplas

ZEEWOLDE
Duikers van het duikteam Almere hebben in de Reigerplas in Zeewolde een kist gevonden die mogelijk uit 1726 stamt. De vrijwillige duikers brengen duiklocaties in de plas in kaart en kwamen de kist bij toeval tegen. Uiteindelijk bleek de vondst een stunt te zijn van de Staatsloterij.

18e eeuw
Het duikteam Almere heeft meegewerkt aan de stunt van de Staatsloterij en verspreidde beelden via sociale media. Op het slot leek volgens de duikers het jaartal 1726 te staan. Duiker Maarten Wiewel: "Ik ben natuurlijk geen archeoloog, dus we weten het niet zeker. Maar het jaartal is duidelijk zichtbaar, dat zie je ook op het filmpje." De duikers beweerden dat ze de kist niet omhoog konden halen, omdat hij te vast zat in het slib.

Is de kist daar veilig?
In het weekend werd opnieuw geprobeerd de kist boven water te krijgen. Bang dat iemand anders hen voor zou zijn, was Wiebel niet: "Ze mogen het natuurlijk best proberen, maar het is een gebied van 500 meter en het zicht is daar erg slecht. Wij kwamen de kist eigenlijk ook per toeval tegen", loog hij. 

De inhoud van de kist
Over de inhoud van de kist werd geheimzinnig gedaan. Het duikteam Almere besloot dat ze eerst toestemming moesten vragen aan de instanties of de kist mag worden opengemaakt. Dan zou ook moeten blijken hoe oud de kist is en waar die vandaan komt. 
Volgens de Staatsloterij zat er een goudstaaf ter waarde van 110.000 euro in de kist, die tijdens de trekking op 10 december kan worden gewonnen. Op deze manier wordt het 290-jarig jubileum van de Staatsloterij gevierd. 

Bekijk hier het filmpje van de duikers die de kist ontdekken:

reacties (8)

 • Theo

   

  Ach hebben ze hem eindelijk gevonden. Ligt er al een jaar of 10 😂😂😂😂😂

  reageer
 • Ano

   

  Drie dingen - De Reigerplas is in Almere zelf - Almere heeft beroeps brandweerduikers - Zij duiken met andere uitrusting waaronder volgelaatmasker. Lekker "slecht" stuk dit

  reageer
 • Rob uit Z

   

  Waar staat er dat het brandweerduikers zijn? Er staat Duikteam-Almere. En de Reigerplas ligt in gemeente Zeewolde. Lekker "slechte" reactie dit.

 • Lelystedeling

   

  Tip: check ff de gemeentegrenzen... :-) De Reigerplas ligt binnen de gemeentegrenzen van Zeewolde, net aan de rand met de A6/Lelystadgrens.

 • Een jaartal op een slot? Is het alweer 1 april?

  reageer
 • Danny

   

  Zijn de duiker ervan op de hoogte dat ze dit niet mogen bergen? Nieuwe wetgeving sinds 1 juli 2016. http://cultureelerfgoed.nl/dossiers/erfgoedwet

  reageer
 • Heimen Stoffels

   

  Deze kist valt (nog) niet onder cultureel erfgoed.

 • kees d.

   

  Reigerplas ligt langs de A6 en niet in het dorp Zeewolde. Als dit geen grap is, is het misschien een waardevolle aanvulling voor het Erfgoedcentrum.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Atlantis 👽

   

  Doorgaans staan alleen op doodskisten jaartallen, hoe oud is u dan? ☠️

  reageer
 • Hugo

   

  Laat mij met rust.

  reageer
 • Maarten

   

  Door dit nieuws berichtgeving heb ik gisteren al de kist boven water gehaald. Helaas zat er niets waardevols in dan alleen bakstenen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert