Brandweer blijft te laat komen in Zeewolde

ZEEWOLDE
De brandweer in Zeewolde blijft te laat komen. Dat blijkt uit cijfers over de eerste helft van dit jaar. Gemiddeld is de brandweer na 14 minuten ter plaatse. Dat is boven de norm van tussen de 8 en 10 minuten, en het is ook langzamer dan vorig jaar. 

Langdurig probleem
Zeewolde heeft al jaren problemen om snel uit te rukken bij branden. Dat komt omdat er wordt gewerkt met vrijwilligers. Met een beroepskazerne zou wel veel tijd gewonnen kunnen worden, maar dat kost miljoenen. De brandweer zag dat in september van dit jaar nog niet gebeuren. Wat ook meetelt, is het grote buitengebied van de gemeente. In het eerste halfjaar waren er volgens een woordvoerder veel incidenten die ver van de kazerne af lagen.

Nieuwe meetmethode
Vanaf dit jaar wordt er gewerkt met een andere methode om de opkomsttijd te vergelijken: de zogenoemde mediaantijd. Daarbij worden alle opkomsttijden op volgorde gezet van snel naar langzaam. De middelste tijd geldt dan als de mediaantijd. Dit doen korpsen in andere regio's van Nederland ook en daarom worden de tijden makkelijker te vergelijken. Ook heeft één slecht resultaat dan minder invloed op het cijfer.
Als deze methode wordt toegepast voor de eerste helft van 2016 blijft de uitkomst in Zeewolde rond de 14 minuten liggen. In alle andere Flevolandse gemeenten ligt deze tijd onder de tien minuten.

reacties (9)

 • Wim koops

   

  Ze hoeven ook niet altijd op tijd te zijn toch

  reageer
 • Jan

   

  Als ze voor niets komen zou het zo moeten zijn dat er flink voor moet worden betaald.

  reageer
 • Jan

   

  Jammer van alle kritiek. Ik begrijp dat iedereen meer belasting willen betalen? Zijn vrijwilligers die op vrijwillige basis hun uiterste best doen.... Zeewolde kent een verschrikkelijk groot grondgebied wat je niet regulier kan afleggen in de gestelde norm

  reageer
 • tnee

   

  Denk het niet. Deze meldingen gaan naar brandweer Almere. Dat dat vaak voor niks is, is wel juist...

  reageer
 • Nico

   

  Een paar vrijwilligers met gesponsorde spulletjes kunnen best wel wat doen hoor. Erg makkelijk om naar de buren te kijken.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Van het minder

   

  Geen nieuws. Dit gaat ook niet veranderen.

  reageer
 • Dorpsgenoot

   

  beste OF de tijdsspan dat dit geen nieuwswaarde meer heeft is reeds geschied. Ik snap dat er niet zoveel gebeurt in ons mooie provincie. Maar om nou ieder kwartaal het niewus te gaan herhalen?!

  reageer
 • mopper

   

  Het is natuurlijk goedkoper om je huis af te laten branden........ Fijn al deze bezuinigingen.

  reageer
 • Tja,

   

  Ik denk dat het gemiddelde flink wordt opgehaald door Centerparcs de Eemhof. Daar gaat de Brandweer toch vaak heen verhoudingsgewijs en meestal voor niks.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert