Brandweer blijft te laat komen in Zeewolde

ZEEWOLDE • Wo 30 november 2016 | 14:13 • Woensdag 30 november 2016 | 14:13
De brandweer in Zeewolde blijft te laat komen. Dat blijkt uit cijfers over de eerste helft van dit jaar. Gemiddeld is de brandweer na 14 minuten ter plaatse. Dat is boven de norm van tussen de 8 en 10 minuten, en het is ook langzamer dan vorig jaar. 

Langdurig probleem
Zeewolde heeft al jaren problemen om snel uit te rukken bij branden. Dat komt omdat er wordt gewerkt met vrijwilligers. Met een beroepskazerne zou wel veel tijd gewonnen kunnen worden, maar dat kost miljoenen. De brandweer zag dat in september van dit jaar nog niet gebeuren. Wat ook meetelt, is het grote buitengebied van de gemeente. In het eerste halfjaar waren er volgens een woordvoerder veel incidenten die ver van de kazerne af lagen.

Nieuwe meetmethode
Vanaf dit jaar wordt er gewerkt met een andere methode om de opkomsttijd te vergelijken: de zogenoemde mediaantijd. Daarbij worden alle opkomsttijden op volgorde gezet van snel naar langzaam. De middelste tijd geldt dan als de mediaantijd. Dit doen korpsen in andere regio's van Nederland ook en daarom worden de tijden makkelijker te vergelijken. Ook heeft één slecht resultaat dan minder invloed op het cijfer.
Als deze methode wordt toegepast voor de eerste helft van 2016 blijft de uitkomst in Zeewolde rond de 14 minuten liggen. In alle andere Flevolandse gemeenten ligt deze tijd onder de tien minuten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel