Irritatie over hondenpoep leidt tot nieuwe hondenkaart

ALMERE
Mag een hond nou wel of niet op dat ene stukje gras in de wijk poepen? In Almere is deze vraag vaak moeilijk te beantwoorden omdat de hondenpoepkaart te ingewikkeld is. Daarom inventariseert de gemeente dit jaar nog per stadsdeel 'de knelpunten in de huidige hondenkaart'.

Hondenpoep staat altijd hoog op irritatie-lijstjes. Vooral niet-hondenbezitters ergeren zich aan ontlasting op ongewenste plekken. Volgens de gemeente Almere leidt de overlast in sommige gevallen tot hoogoplopende conflicten tussen inwoners met een viervoeter en die zonder.

Geen extra geld
De hondenkaart, waarop staat waar je een hond mag uitlaten, wordt na de inventarisatie opnieuw getekend. Almeerders mogen daar vervolgens hun mening over geven.
Overigens is er geen geld om extra te controleren of baasjes zich aan de regels houden. Ook lukt het de gemeente niet om nieuwe uitlaatvoorzieningen aan te leggen. Almere int jaarlijks zo'n 1,4 miljoen euro hondenbelasting, maar deze opbrengst komt in de pot algemene middelen terecht. 

reacties (23)

 • peter van den bemt

   

  Wanneer komt er een kattenkaart? En maak daar dan heel erg goed duidelijk, dat ze niet in privé tuinen mogen komen.

  reageer
 • Broodje Peop

   

  Ik ben voor een "Smeer op stuk" beleid. Zie je iemand z'n hond op een kinderveldje laten poepen, doe een zakje om je hand, pak de drol en geef het baasje een mooie poepsnor.

  reageer
 • Kattenhatet

   

  Ik irriteer me meer aan mensen die hun kat buiten laten. Deze stink beesten poepen overal, mauwen in de nacht de buurt wakker en slapen op mijn auto. Laten we daar eens belasting voor vragen.

  reageer
 • peter van den bemt

   

  De katteneigenaar is voor de gemeente onmogelijk te achterhalen. Nu nog wel. Maar dat gaat veranderen. Voor katten komt er ook een verplichting ze te chippen. Met de chip kun je achter de eigenaar komen. Je zou zelfs dan kattenbelasting in kunnen gaan voeren ( de vervuiler betaalt). Daar moet dan wel een wetswijziging voor komen. Dat is misschien 'vervelend' voor de ambtenarij, maar het kan wel. Als er kattenbelasting is, zal men niet zo gauw 3 of 4 katten nemen, want dat gaat dan teveel kosten. Gaandeweg zullen er minder katten zijn (er zijn er nu anderhalf tot 2 keer meer dan honden). Wat de schade aan het vogelbestand en de overlast voor de buren (geschijt in de tuinen) zal doen afnemen. (We zullen er helaas nooit vanaf komen)

 • Broodje Peop

   

  Het zit je zo onwijs dwars dat je niet weet hoe je 'kattenhater' moet schrijven. Heeft 'ie soms op je auto gepeopt? 😂

 • Hondenbezitter

   

  Eens! Dát zijn de beesten die écht overlast veroorzaken zonder dat er enige rem op zit. Ze mogen zonder eigenaar overal vrij rondlopen, overal poepen zoals in tuinen, plantsoenen en zandbakken waar kinderen spelen. Waarom geen belasting? De eigenaar is voor de gemeente onmogelijk om te achterhalen. Dus pakken ze de hondeneigenaars.

 • Tony

   

  De hond kan er niet veel aan doen, maar de hondeneigenaren moeten ze uitlaten op plekken waar niemand er last van heeft. Die aso's laten de honden gewoon uit op het gras voor woningen en daar spelen de kinderen ook. Het is zo smerig en ik ruik het al als ik de deur uit loop. Ik poep toch ook niet voor uw huis?

  reageer
 • M.J. Jongstra

   

  Het zal altijd strijd zijn hierover. Maar ik vergelijk het ook met de kinderen die overal hun zakjes, blikjes,flessen, sigarettenpeuken, Vomar verpakkingen e.d. overal neergooien op weg naar school of huis.... En inderdaad de hondenbelasting afschaffen!. Leren ze maar beter het huishoudboekje te beheersen. Ik ga geen hondenbelasting betalen want dat is is discriminatie!!! Misschien moet ik maar ook een aanklacht indienen vanwege dit....... Want het is raar dat men als hondenbezitter belasting moet betalen en de andere groep zonder honden niet....... Daarom als ik hondenbelasting moet betalen dan moeten ze maar van dat geld ook iets doen. Iemand aanstellen die hondenpoep prullenbakken leegt,de gratis hondenpoep zakjes aanvult! genoeg mensen zonder baan die vast als ambtenaar een baan willen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Snuitje

   

  We betalen veel geld als honden bezitters dus lijkt mij normaal dat het mag alleen niet op de stoep dat is wel asociaal. Katten schijten ook overal en betalen geen belasting dus mensen moeten niet zeuren anders moeten ze de belasting afschaffen en dan kan je eisen het op te ruimen als honden bezitter.

  reageer
 • peter van den bemt

   

  @VV. De katteneigenaar betaalt niet en mag op nog veel meer plaatsen vervuilen (tuinen, zandbakken).

 • Ben het er helemaal mee eens dat de hondenbelasting afgeschaft moet worden, en exact om bovenstaande. Het kweekt een "Ik heb er immers voor betaald" mentaliteit - en dat terwijl de gemeente het geld gewoon maar uitgeeft aan vanalles behalve de hondenpoep. (Dit probleem geldt trouwens voor alle belastingen en ook verzekeringspremies.)

 • .\/\/.

   

  Ik betaal dus ik mag vervuilen....

 • Henk

   

  Tjonge, jonge, jonge, de ongenuanceerdheid viert weer hoogtij. De hondenbezitter, er wordt weer populistisch tekeer gegaan. Bepaalde hondenbezitter zijn geen hond waard. Die zorgen voor overlast. Het merendeel probeert overlast te vermijden. En ja hoor, natuurlijk is de gemeente Almere prominent aanwezig met een ingewikkelde kaart. Zo'n gemeente draagt niet bij aan het oplossen van het probleem.

  reageer
 • Marijke

   

  Ik erger me dagelijks aan het gedrag van hondenbezitters. De honden worden voornamelijk in de natte en koude maanden op de fietspaden en op straat uitgelaten. Als je beestje op straat poept moet je het zonder gezeur gewoon opruimen. Zelfs in de honden speeltuin in de Werven ligt er poep. Er zijn zakjes en toch neemt men niet de moeite om de poep op te ruimen. Het gaat niet om de hondenbelasting die jij en ik betalen. Het gaat om het fatsoen. Ik denk dat de hondenbelasting moet worden afgeschaft. Er moet handhaving plaatsvinden. Boete uitdelen. Ik vind het niet normaal dat ik en met mij zovelen op poep trappen. Ik heb zelf een hond.

  reageer
 • Hondenbezitter

   

  Het gaat naast het fatsoen wel degelijk óók om de hondenbelasting die jij en ik als hondenbezitter als extra belastinggeld moeten betalen. Gewoon meer belasting dan enige andere inwoner van Almere. Onrechtvaardig, discriminerend en niet uit te leggen. Het geld wordt namelijk niet gebruikt voor de hondenoverlast. Waar 'ons geld' dan wel voor wordt gebruikt, dat horen we niet. Wij hebben hier trouwens geen automaten met poepzakjes, die neem ik dus zelf mee. Geen probleem trouwens, maar ze zouden voor het betaalde geld wel kunnen worden neergezet.

 • Hn

   

  Tjonge jonge.. waar maken jullie je allemaal druk over zeg. Wat een gezeur allemaal. Wat Is nu weer het volgende? Irritaties over de vogelpoep op de auto? Over de spinnenpoep op mijn huis.? Gisteren vloog er een meeuw boven me en die scheet boven op m'n kop. Kan iemand zorgen dat die meeuwen voortaan elders hun poep laten vallen? Kan de gemeente snel bordjes plaatsen of die meeuwen wegjagen? Maak je toch druk om andere zaken die er echt toe doen.

  reageer
 • Haas

   

  1.400.000 / 125 = 11.200 honden in Almere!

  reageer
 • Arno

   

  Mag ik dan ook de katten schijt kaart zien. Volgens mij staat daar niet mijn tuin op. Mijn honden schijten niet bij iemand anders in de tuin. Inderdaad wel op tussenveldjes waar geen kinderen spelen en als er dan mensen zijn die willen afsnijden omdat ze te lui zijn om 10 meter om te lopen moeten ze een beetje opletten, zoals ik moet opletten als ik mijn onkruid uit de tuin ga weghalen en niet met mijn handen in de kattendrollen grijp. Ik zeg leven en laten leven en niet overal zo'n drama van maken. Maak je liever druk om zaken die er echt toe doen.

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Honden mogen logisch niet op stranden maar één of ander heeft bedacht dat bij het Atlantisstrand wel een uitlaatstrook mag bestaan. Gevolg is dat de hondenbezitters net doen alsof ze gek zijn en ze gebruiken ook het hele Atlantisstrand. En zelfs ook het Fantasiestrand. Er is geen enkele noodzaak uitlaatgebieden in parken of in de natuur te crëren. Mensen moeten de hond gewoon in de eigen straat uit laten. De hond heeft geen enkele behoefte aan natuur. Voorts zou het ook goed zijn als de gemeente feitelijk controleurs stuurt wanneer er heterdaad klachten gemeld worden. Men zegt vrolijk over twee weken te komen.

  reageer
 • Jan

   

  Mijn honden hebben behoefte aan natuur om te kunnen jagen op muisje, mollen enden konijnen etc.

 • monique

   

  Mijn kat is heel netjes en doet het nooit op de stoep. Honden zijn maar vies.

  reageer
 • Jan

   

  Hoezo zijn honden vies. Als ik een nest puppies heb dan ruimt de moeder het allemaal op om het nest schoon te houden. En leert hondjes buiten het nest te poepen. Honden poepen en plassen daarom niet in huis. En kat doet het lekker op de kattenbak en je hele huis ruikt ernaar. Lekker fris. Betaal voor twee honden ze poepen bij mij niet in de wijk maar keurig in de slootkant. Kwestie van aanleren.

 • Jarren

   

  Mijn hond doet het netjes waar het mag jou kat waarschijnlijk in mijn tuin. Ik heb ook twee katten maar die komen niet buiten.

 • Hondenbezitter

   

  Nee, uw kat doet het in de tuin van anderen. Dát is netjes!

 • Anne

   

  Gemeente behoort de opbrengst van de hondenbelasting te gebruiken ten behoeve van uitlaatvoorzieningen encontrole. Duidelijk borden plaatsen waar geen honden mogen komen etc.

  reageer
 • Ty

   

  goh.. In de landgoederenbuurt loop je verplicht op het fietspad! Voetpaden liggen vol met hondenpoep. Elke dag hondenpoep aan m'n kinderwagen of onder m'n schoenen. Elke dag ligt het er weer. Jammer dat de gemeente niet Extra controleert.

  reageer
 • Anne

   

  In de straat waar het meridiaanpark tegenaan ligt laten hondeneigenaren hun hond vaak los lopen. Ook op ons pad en in onze tuin ligt vaak hondenpoep, net zoals op de stoepen. Recent is nog een mevrouw met de fiets op fietspad in het park gevallen omdat los lopende hond tegen haar wiel aan kwam.Gemeente zou echt moeten controleren.

 • Donald duck

   

  Wie zegt dat die schijt van honden is. Hebben jullie wel eens een eenden drol gezien. Die kunnen er ook wat van zeg. poooeeeh(p) en katten die niet van jou zijn in je tuin

  reageer
 • Rosi

   

  De schuld ligt niet bij de honden, maar bij hun baasjes. Ze hebben lak aan anderen en nemen altijd de kortste weg. Er zijn sloten en grachten zat in almere waar ze hum honden kunnen uitlaten. Maar ze laten hun honden niet voor hun eigen deur of plantsoen uit. Liefst voor de deur van een ander waar kinderen spelen of lopen. Zegt meer over baasjes dan viervoeters.

  reageer
 • Arno

   

  Best lastig voor de honden om te schuiten als ze moeten zwemmen in de sloten en grachten.

 • Pzaal

   

  Hier in Almere Haven snij ik nooit een stukje af via het gras. Het is hier 1 groot mijnenveld aan hondenschijt. Van mij mogen ze de honden belasting verdubbelen.

  reageer
 • Mark, Dronten

   

  Van mij mogen honden uit de voedselketen verdwijnen.

 • Brigitte

   

  Katten, zwanen en ganzen kunnen niet kaart lezen....

  reageer
 • Hondeneigenaar

   

  En ik ben een hondenbezitter die zich net zo groen en geel ergert aandie asociale hondeneigenaars als niet-hondenbezitters dat doen. En die 1,4 miljoen (Wát 1,4 ??!) zou niet in de algemene middelenpot mogen verdwijnen. Wat wordt daar dan mee gedaan? Er is geen geld voor controles, zegt de gemeente. Maar waarom de hondenergernis niet bestrijden met dit riante bedrag dat door de hondenbezitter wordt opgehoest? Schandalig! Waarom moeten hondenbezitters meer belasting betalen dan iedere andere inwoner?

  reageer
 • Marijke

   

  Hondenbelasting dus ook gewoon afschaffen.

  reageer
 • Hans K

   

  Betaal bijna 100,- per hond en denk er geen seconde over na om het op te ruimen. Gemeente gooit deze bijdrage ook op de algemene pot, dan mijn hondestront ook tot algemene last.

  reageer
 • Jan

   

  Dus voor die €0.30 per dag denk jij dat het normaal is om je hond 4 x daags overal de boel te laten vervuilen? Oftewel de gemeente, die niets doet aan opruimen, zou volgens jou voor elke drol die je hond neerlegt die voor 8 eurocent op moeten ruimen?

 • Den

   

  Ahh, Swifterbant? Honden worden hier gewoon naar buiten gedropt, soms gaan baasjes mee,.. Kop koffie in de ene hand, telefoon in de andere, geregeld in ochtendhandel. en het hele uitlaat-ritueel is exact 30 meter. 15 meter naar het speeltuintje en 15 meter terug... De grote bek die ik erbij krijg is gratis en met het bovenstaande argument. :-(

 • Bromsnor

   

  De typische honden-aso. De belasting is er niet om aan honden besteed te worden. Accijnzen gaan naar de algemene middelen. Maar dat begrijpt de honden-aso niet.

 • Marijke

   

  Krijg jij korting? :-p Ik betaal 125 euro per hond

 • Nico

   

  Vergeefse moeite. Hondenbezitters trekken zich nergens wat van aan. En bij scholen ligt standaard het meeste. Fijn volk weer.

  reageer
 • Jarren

   

  Een zandbak bij scholen zit altijd vol met katten stront, lekker al die kinderhandjes erin en dan in het mondje.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert