SCPO en Aves willen de krachten bundelen

NOORDOOSTPOLDER
De besturen van de Stichting Christelijk Primair Onderwijs (SCPO) en de stichting voor primair onderwijs Aves willen samenwerken. 

SCPO en Aves hebben samen 36 basisscholen, waarvan 33 in de gemeente Noordoostpolder. Met de samenwerking willen de besturen de kwaliteit van het primaire onderwijs verbeteren. Ook denken ze beter te kunnen inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen, zoals een krimp van het aantal leerlingen.

Het jaar 2017 wordt gebruikt om onderzoek te doen naar de mogelijkheden, het draagvlak en de gevolgen van de samenwerking. In 2013 waren er ook al plannen voor een samenwerking, die in 2015 tot stand had moeten komen. Het is niet duidelijk waarom de samenwerking toen niet is doorgegaan.

reacties (2)

 • Nopper

   

  Juist niet Johan, in 2010 is Aves ontstaan uit een fusie tussen openbaar basisonderwijs Nop en Christophorus (katholiek en oecumenisch onderwijs). Wat jij benoemt was n angst die er toen ook was. Het ontstaan van Aves laat juist zien dat de identiteit verdiept en verbreed. Bij Aves worden alle leerkrachten uitgedaagd om binnen drie jaar zich te scholen op identiteitsgebied. Aves is op dit moment het enige bestuur in Nederland dat dit doet voor de katholiek/ oecumenische scholen en openbare scholen. Identiteit blijft juist levend! En je wilt toch graag minimaal één basisschool in jouw dorp? Deze samenwerking biedt heel veel kansen. Ben blij dat er n nieuwe poging komt!!

  reageer
 • De onderstroom

   

  Nu ga je iets te kort door de bocht. Die fusie is opgezet door enkele directeuren met een goede visie. De visie was en is nog steeds; Minder directeuren en managers bovenschools zorgen voor minder overhead kosten. Maar diegene die er blijven zitten kunnen significant meer gaan verdienen. Als je met de afgedanktje managers / directeuren gaat praten dan heeft dit de boventoon gevoerd bij de fusies en de meest dominante is directeur geworden en de volger onderdirecteur en diegene die waakten over de RK identiteit en die vragen en opmerkingen plaatsten zijn allemaal 'weggepromoveerd' Hetzelfde staat te gebeuren met SCPO. Als er een fusie komt, dan blijft er niemand uit dat bestuur over en dus geen bewaking omtrent de identiteit van SCPO.

 • Johan

   

  Samenwerken lijdt tot verlies van identiteit, dus geen keuze meer voor de ouders

  reageer
 • Robert

   

  Maar zonder samenwerking is er straks helemaal geen keuze meer voor de ouders. Zeker in de kleine kernen in de NOP. Dan liever iets minder identiteit en meer kwaliteit.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert