Minister moet vergunning schaliegas opnieuw bekijken

NOORDOOSTPOLDER
Minister Kamp van Economische Zaken mocht niet zomaar de vergunning voor proefboringen naar schaliegas weigeren. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald. De minister moet de zaak nog een keer bestuderen en met een nieuw besluit komen. 

De zaak was aangespannen door het Britse Cuadrilla. Dit bedrijf wil onder andere in de Noordoostpolder proefboren naar schaliegas. Cuadrilla had daarvoor een vergunning, maar die vergunning moest verlengd worden. En dat wilde de minister niet. Zijn besluit moet nu over, oordeelt de rechtbank. Volgens de Mijnbouwwet mag de minister de verlenging van de vergunning niet weigeren als er is voldaan aan alle voorwaarden. En dat heeft Cuadrilla gedaan volgens de rechtbank.

Proefboringen naar schaliegas stuitten op veel weerstand bij de bevolking en lokale politiek in Flevoland. Hierop besloot Minister Kamp vorig jaar tot 2020 geen schaliegasboringen toe te staan. Binnen zes weken wordt duidelijk of dit besluit stand houdt of dat hij toch de vergunning voor proefboren moet verlengen.

reacties (6)

 • Gratis Bier

   

  Lekker gratis bier. Windmolens zijn keihard nodig om de opwarming te verminderen. Als we zo doorgaan is ook schaliegas nodig, want schoner dan de kolen waarmee we de lucht vervuilen.

  reageer
 • Drink er nog een

   

  Opwarming van de aarde (als dat al bestaat) komt niet van kolen en andere fosiele brandstoffen. Dit fenomeen komt simpelweg omdat we met teveel menden zijn op aarde. In 1990 waren het er ca 3,5 miljard straks in 2020 zijn het er 7,5 miljard. Mss vervuilen de mensen de planeet wel? Dus hoe meer mensen des te meer vervuiling......

 • Tja

   

  Mooi zo, boontje komt om zijn loontje. Toen gemeente NOP de subsidietorens op de grens plaatste hoorden ze de protesten ook niet. Van mij mogen ze vandaag nog starten. Ook economisch gezien kan het flink geld opleveren.

  reageer
 • K.G

   

  Let maar eens op net als met de windmolens wel of niet, niets houd het tegen boren gaan ze toch. Wat men zaait zal men maaien.

  reageer
 • Rob

   

  Wat hebben wij verdomme met die Britten te maken, laat die eilandbewoners lekker in hun eigen grond gaan boren en niet in een Euroland. Onvoorstelbaar dat er weer een Nederlandse rechter hierin meegaat. Alles druist in wat het volk nou precies niet wil, maar linksom of rechtsom ze blijven het proberen tegen wat voor risico dan ook.

  reageer
 • .\/\/.

   

  De rechter is er niet voor om zaken te toetsen aan wat jij denkt dat het volk wil, maar aan de wet. De Wet.

 • KC

   

  Hou je bij het goede besluit.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Strijdbaar

   

  Laat ze maar komen. Dmv ouderwetse sabotage maken we het zo duur voor ze dat ze wel wegblijven of dat niemand daar nog voor ze wil werken.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert