Fors meer racistische en antisemitische incidenten

LELYSTAD
Lelystad is in 2015 fors gestegen op de ranglijst van gemeenten met racistische en antisemitische incidenten. Dat blijkt uit een rapportage van de Anne Frank Stichting en het Verwey Jonker Instituut. 

Lelystad stond in 2014 nog op plaats 40 en staat nu op plaats 10. Het aantal meldingen is ruim een half keer zo veel gestegen. Almere ging van plaats 37 naar 82. 

Onder racistische en antisemitische incidenten worden strafbare gedragingen verstaan, zoals vernieling, discriminatie, bedreiging en belediging.

Landelijk valt vooral de toename op van het aantal gevallen van moslimdiscriminatie. Die stijging is waarschijnlijk een gevolg van toegenomen maatschappelijke spanningen rond terroristische aanslagen in West-Europa en de komst van islamitische vluchtelingen.

[https://localfocus2.appspot.com/584042326f144]

reacties (20)

 • Ria

   

  Rassistme is niet alleen van deze tijd. Mijn moeder (geboren 1924) woonden op de protestante veluwe. Toen zij jong meisje was zei haar vader " maakt niet uit met wie je thuiskomt, als het maar geen Jood of katholiek is". Als dat geen discrimineren is weet ik het niet.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Klopt, maar hij is zeker niet de enige.

  reageer
 • Jan

   

  Wie, is in dit geval Wilders!

  reageer
 • Jan

   

  Over welke groepen heb je het hier? Lastig als je dat niet erbij zet..

  reageer
 • Ria

   

  Volgens mij is de media daar de grootste schuldige van. Kijk het hoort niet en mag niet gebeuren. Maar minder aandacht, brengt ook minder mensen op een idee.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • RonH

   

  in Almere weigerden ze met terugwerkende kracht hiervoor aangifte te kunnen doen. dus ie zitten er niet bij.

  reageer
 • Ron H

   

  tuurlijk .. snap alleen niet dat we dan niet op 1 staan.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Daar hoef je je weinig illusies over te maken. Nederland vindt zichzelf tolerant en open, de werkelijkheid is dat alledaags racisme heel gewoon is. De mensen zijn niet bereid om hun gedrag kritisch te bekijken. Wie zijn mond open doet mag oprotten, en wordt bedreigd.

  reageer
 • Jan

   

  Ik geloof hier helemaal niets van. Speciaal vanwege het woord Turk. Daar waren toen nog geen problemen mee. Dat waren de Marokkanen die de Nderlandse meisjes lastigvielen. Maar daar hoor ik je niet over. Ach, eenieder kan hier schrijven wat hij wil, maar probeer het op zijn minst geloofwaardig te houden als je tegen Wilders bent..

  reageer
 • ach ja

   

  Kan het de oorzaak ook liggen dat die groepen meer overlast bezorgen? En dat als je netjes ze daar op aanspreekt die groep meteen zichzelf gediscrimineerd voelt?

  reageer
 • Hgt

   

  Ik heb dat ook gelezen, dit land is knettergek geworden.

  reageer
 • Clarabella Vaals

   

  Ik ben opgegroeid met aan de ene kant de Turksewijk en aan de andere kant de Marrokaanse wijk... geregeld doden, geen nieuwswaarde. Ik heb 20 jaar in opbouwend Almere gewoond, in drie stadsdelen. Ik ben christen. Almere = grote stad, grote problemen. Nu enkele jaren in Lelystad, een verademing, al komt hetzelfde probleem voor christenen hier met rasseschreden eraan... Wat mij schokte in Lelystad is dat ik binnen 3 jaar maarliefst 5 hakenkruizen aantrof, dat heb ik in de 20 jaar Almere niet meegemaakt. Gebeld met gemeente enzo... duurde maanden tot meer dan een jaar om ze te verwijderen. Resultaat: Almere niet fijn voor blanke/antilliaanse christenvrouw. Belaagd door moslims. Lelystad niet fijn voor Joodse vrouw/man, belaagd door nazi's/moslims. Slecht resultaat...

  reageer
 • Linda

   

  Ja inderdaad....racisten blijven bestaan helaas. Mensen moeten eens stoppen met het negatieve denken. Ze klagen heel veel maar doen zelf niets. Ook leert men niets van het verleden. Maar ook niet raar dat de meeste racisten een laag IQ hebben en/of makkelijk beïnvloedbaar zijn.

  reageer
 • Marie

   

  Ja natuurlijk. Ook al Is het onder dwang (zal vast niet bij de alle moslims onder dwang zijn gegaan) een aangifte Is een aangifte... de mensen doen het misschien onder druk van de gemeenschap maar ze hebben het toch zelf gedaan.

  reageer
 • Jan

   

  Dat fantastische meldpunt discriminatie, maar niet heus, heeft een brief geschreven, te lezen op de site van geenstijl, in antwoord op een klacht die werd geuit naar aanleiding van uitlatingen van moslims, waarbij tot het doden van homo's werd opgeroepen. Daarin stelt dit meldpunt, geen grap, dat dit vanwege de moslim geloofsachtergrond voor hen geen aanleiding geeft tot actie, daarbij opmerkend als de klager toch denkt dat dit niet kan, men dan maar bij de politie een klacht neer moet leggen. Je gelooft je ogen niet als je de brief leest... En dan hebben we een partij als Denk die zo graag een discriminatie politie wil. Waarschijnlijk dan wel een heel partijdige, net als het meldpunt heeft bewezen te zijn.

  reageer
 • Debby

   

  Als een hele moskee onder lichte dwang aangifte doet tegen Geert Wilders, is dat dan bijgeteld?

  reageer
 • verontruste moeder

   

  Een paar jaar geleden, toen Wilders in opkomst was, liep mijn dochter in het centrum van Lelystad. Zij werd in het voorbijgaan, door 3 Hollandse meiden uitgescholden voor vieze Turk, rotop naar je land. Mijn man is Hollander en ik een Indo (Hollandse vader en Indische moeder) en inderdaad heeft zij donker haar en donkere ogen. Toen waren we stomverbaasd en het is alleen maar erger geworden. Ik vraag mij af waar het naar toegaat in Nederland.

  reageer
 • Bas

   

  Nee hoor, alle mensen die aangiftes zouden kunnen doen zijn inmiddels vertrokken uit Almere.

  reageer
 • ronH

   

  Almere is anders fors gedaald in de ranglijst

  reageer
 • Albert

   

  Dat lijkt me ook geen wonde, is een megaprbleem waar je nooit meer vanaf komt.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert