Vogelgriep breidt uit, derde bedrijf besmet

BIDDINGHUIZEN
Bij een derde vleeseendenbedrijf in Biddinghuizen is vogelgriep vastgesteld. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken. Circa 8.500 eenden zijn vergast en om verdere verspreiding van het virus te voorkomen worden de beesten vrijdag afgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Het getroffen bedrijf is gevestigd aan de Alikruikweg, binnen drie kilometer van de andere twee bedrijven die in Biddinghuizen werden getroffen. Volgens de NVWA zijn er op dit moment geen verdenkingen bij andere bedrijven in het gebied. 

Extra maatregelen
Voor eenden- en kalkoenenbedrijven gelden per direct een aantal extra maatregelen rondom strooisel waar de eenden op lopen. Verder mogen eenden of kalkoenen alleen worden vervoerd na een klinische inspectie en transporten van of naar deze bedrijven mogen alleen rechtstreeks plaatsvinden en onder voorwaarde van een hygiëneprotocol.

Vervoersverbod
Rond deze besmette fokkerij liggen binnen drie kilometer geen andere bedrijven meer. Het gebied waar een vervoersverbod geldt wordt nog iets uitgebreid. Het verbod heeft betrekking op onder andere pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. 

Alikruikweg afgesloten
Op bevel van de burgemeester is donderdag de Alikruikweg afgesloten voor verkeer. Alleen bewoners en bevoorradingsbedrijven mogen gebruik maken van deze weg.

reacties (1)

  • Barbara en Suzan

     

    Wij zien eindelijk dat er nauwelijks meer commentaar te leveren valt op de zakken vol dode dieren. RIP. Iedereen weet nu eindelijk dat het de mens is die ziek is, en het dier daarvan de dupe ...

    reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert